(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Крупський О.П., Стасюк Ю.М., Гук О.О. ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БІЗНЕСУ У КОСМЕТОЛОГІЧНИХ ЗАКЛАДАХ Мета. Розробка рекомендацій для підвищення ефективності бізнесу в косметологічних закладах шляхом впровадження сучасних управлінських підходів і технологій. Методика дослідження. Дослідження проводилося з використанням комплексного підходу, який включав як кількісні, так і якісні методи дослідження. Зокрема, аналіз статистичних даних був застосований для оцінки ринку косметологічних послуг та його динаміки, що дозволило виявити ключові тенденції та показники ефективності діяльності закладів. Опитування експертів у сфері косметології та менеджменту використовувалися для збирання думок щодо впровадження сучасних управлінських практик та цифрових технологій у косметологічних закладах. Case studies косметологічних закладів було проведено для аналізу реальних прикладів впровадження систем автоматизації, штучного інтелекту та маркетингових інструментів, що дозволило виявити найбільш успішні практики та оцінити їх вплив на підвищення прибутковості та конкурентоспроможності. Результати дослідження. Виявлено, що основними факторами, що впливають на ефективність косметологічних закладів, є інноваційні управлінські практики, ефективне використання цифрових технологій та адаптація до нових маркетингових трендів. Встановлено, що впровадження систем автоматизації бізнес-процесів, вдосконалення маркетингових стратегій і використання штучного інтелекту можуть значно підвищити прибутковість і конкурентоспроможність закладів. Наукова новизна результатів дослідження. Результати дослідження внесли нові аспекти до розуміння управлінських практик у косметологічному бізнесі, зокрема виявлено ефективні стратегії впровадження цифрових технологій і маркетингових інструментів. Показано значення штучного інтелекту в оптимізації бізнес-процесів та покращенні взаємодії з клієнтами. Практична значущість результатів дослідження. Практичні рекомендації, розроблені в рамках дослідження, можуть бути використані косметологічними закладами для підвищення ефективності їхньої діяльності. Рекомендації включають впровадження сучасних управлінських практик, цифрових інструментів та адаптацію до нових маркетингових тенденцій, що дозволить закладам підвищити свою конкурентоспроможність і прибутковість. Ключові слова: косметологічні заклади, управлінські практики, цифрові технології, маркетингові стратегії, ефективність бізнесу, штучний інтелект. Krupskyi O.P., Stasiuk Yu.M., Huk O.O. IMPROVING BUSINESS EFFICIENCY IN COSMETOLOGY INSTITUTIONS Purpose. The aim of the article is to develop recommendations for improving business efficiency in cosmetology institutions through the introduction of modern management approaches and technologies. Methodology of research. The study was conducted using a comprehensive approach that included both quantitative and qualitative research methods. In particular, the analysis of statistical data was used to assess the market of cosmetology services and its dynamics, which allowed us to identify key trends and performance indicators of institutions. Surveys of experts in the field of cosmetology and management were used to collect opinions on the implementation of modern management practices and digital technologies in cosmetology institutions. Case studies of cosmetology institutions were conducted to analyse real-life examples of the implementation of automation systems, artificial intelligence and marketing tools, which allowed us to identify the most successful practices and assess their impact on increasing profitability and competitiveness. Findings. It was found that the main factors affecting the efficiency of cosmetology institutions are innovative management practices, effective use of digital technologies and adaptation to new marketing trends. It has been established that the introduction of business process automation systems, improvement of marketing strategies and the use of artificial intelligence can significantly increase the profitability and competitiveness of institutions. Originality. The results of the study have introduced new aspects to the understanding of management practices in the cosmetology business, in particular, effective strategies for implementing digital technologies and marketing tools have been identified. The importance of artificial intelligence in optimizing business processes and improving customer interaction is shown. Practical value. The practical recommendations developed in the study can be used by cosmetology institutions to improve the efficiency of their activities. The recommendations include the introduction of modern management practices, digital tools and adaptation to new marketing trends, which will allow institutions to increase their competitiveness and profitability. Key words: cosmetology institutions, management practices, digital technologies, marketing strategies, business efficiency, artificial intelligence.