(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Шишпанова Н.О. ЕФЕКТИВНІ ІНСТРУМЕНТИ МОТИВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ КАДРАМИ ПУБЛІЧНОЇ СФЕРИ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ Мета. Описати ефективні інструменти мотивації в управлінні кадрами публічної сфери на регіональному рівні. Методика дослідження. Нами були використані і загальнонаукові: опис, аналіз, синтез, індукція і спеціальні методи дослідження, а саме: логічно-семантичний (використовувався для визначення та уточнення основних термінів і понять), історико-правовий (став основою для аналізу розвитку законодавчих та регуляторних аспектів визначення інструментів мотивації в управлінні кадрами публічної сфери), структурно-функціональний (для аналізу існуючих недоліків у мотиваційній системі публічної служби). Результати дослідження. Проаналізовано основні проблеми мотивації праці персоналу в державній службі України. Зокрема, виявлено недостатню увагу до індивідуальних потреб службовців, що ускладнює визначення ефективних стимулів для покращення результативності. Також з’ясовано, що психологічний клімат у колективах залишається без належної уваги, що негативно впливає на залученість працівників. Описано, що законодавча база, зокрема Закон України «Про державну службу», створює загальні умови для матеріальної мотивації, однак на практиці преміальні виплати не завжди залежать від результатів праці. Це знижує стимулюючу функцію премій, що унеможливлює активне заохочення працівників до підвищення ефективності. Розроблено рекомендації щодо впровадження нових механізмів мотивації, таких як регулярні оцінки результативності роботи та підвищення ролі нематеріальних стимулів. Висунуто пропозиції щодо покращення психологічного клімату шляхом проведення командних заходів і навчальних семінарів. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано встановлення залежності ефективності мотиваційних інструментів у публічній сфері від комплексного підходу, що інтегрує матеріальні та нематеріальні стимули. Особливим внеском є акцент на регіональному рівні управління, де вперше обґрунтовано необхідність врахування місцевої специфіки та соціально-економічних умов у процесі підбору мотиваційних інструментів. Виявлено, що застосування цих заходів сприятиме не лише підвищенню результативності роботи персоналу, а й зміцненню довіри громадськості до публічних інституцій та розвитку місцевих громад. Практична значущість результатів дослідження. Розроблено конкретні рекомендації для вдосконалення мотиваційних механізмів у публічній службі, впровадження яких може підвищити ефективність державного управління на регіональному рівні, що сприятиме як розвитку місцевих громад, так і зміцненню довіри до органів влади. Застосування результатів дослідження дозволить оптимізувати роботу з персоналом і покращити психологічний клімат у державних установах. Ключові слова: мотивація, стимулювання, управління, кадри, публічна сфера. Shyshpanova N.O. EFFECTIVE MOTIVATION TOOLS IN THE MANAGEMENT OF PUBLIC SECTOR PERSONNEL AT THE REGIONAL LEVEL Purpose. The aim of the study is to describe effective motivation tools in the management of public sector personnel at the regional level. Methodology of research. General scientific methods were used during the study, namely: description, analysis, synthesis, induction and special research methods, namely: logical and semantic (used to define and clarify basic terms and concepts), historical and legal (became the basis for analysing the development of legislative and regulatory aspects of determining motivation tools in public sector personnel management), structural and functional (for analysing existing shortcomings in the motivational system of the public service). Findings. The main problems of staff motivation in the civil service of Ukraine are analysed in the study. In particular, insufficient attention is paid to the individual needs of employees, which makes it difficult to identify effective incentives to improve performance. It is also found that the psychological climate in teams remains without proper attention, which negatively affects employee engagement. The author describes that the legal framework, in particular the Law of Ukraine ???On Civil Service’, creates general conditions for material motivation, but in practice, bonus payments do not always depend on performance. This reduces the incentive function of bonuses, which makes it impossible to actively encourage employees to improve efficiency. Recommendations are developed for the introduction of new motivation mechanisms, such as regular performance evaluations and increasing the role of non-material incentives. Proposals are made to improve the psychological climate through team building activities and training seminars. Originality. The scientific novelty of the study lies in the fact that the establishment of the dependence of the effectiveness of motivational tools in the public sphere on a comprehensive approach that integrates material and non-material incentives is substantiated. A special contribution is the emphasis on the regional level of management; where for the first time the need to take into account local specifics and social and economic conditions in the process of selecting motivational tools is substantiated. It was found that the use of these measures will contribute not only to increasing the effectiveness of personnel work, but also to strengthening public trust in public institutions and the development of local communities. Practical value. Specific recommendations for improving motivational mechanisms in the public service have been developed. The implementation of the recommendations can increase the efficiency of public administration at the regional level, which will contribute to both the development of local communities and strengthening trust in government bodies. The application of the research results will allow optimising work with staff and improving the psychological climate in public institutions. Key words: motivation, incentives, management, personnel, public sphere.