(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Баланюк І.Ф., Іваночко Б.Р. МЕХАНІЗМ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ В ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ Мета. Дослідження методів та способів вкладення ресурсів громад в інфраструктуру і розробка, на їх основі, механізму інвестиційного забезпечення розвитку соціальної інфраструктури в сільських територіях в територіальних громадах. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети були використані загальнонаукові та специфічні методи, такі як: аналізу і синтезу – для встановлення значимості соціальної інфраструктури в соціально-економічному розвитку сільських територій; діалектичний метод наукового пізнання – для розгляду сутності соціальної інфраструктури; абстрактно-логічний – для розробки механізму інвестиційного забезпечення розвитку соціальної інфраструктури сільських територій. Методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних вчених з питань економічного розвитку територіальних громад, розвитку та управління соціальною інфраструктурою. Результати дослідження. Встановлено, що розвиток соціальної інфраструктури у територіальних громадах є одним з основних завдань органів місцевого самоврядування в контексті забезпечення їхнього соціально-економічного розвитку. Визначено, що для ефективного забезпечення розвитку соціальної інфраструктури сільських територій необхідною є розробка організаційно-економічного механізму інвестиційного забезпечення. Розроблено механізм інвестиційного забезпечення розвитку соціальної інфраструктури сільських територій територіальних громад, основними складовими якого є оцінювання потреб громади в соціальній інфраструктурі, фінансування розвитку соціальної інфраструктури та реалізація і контроль Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено механізм інвестиційного забезпечення розвитку соціальної інфраструктури сільських територій, який передбачає проведення аналізу потреб у такій інфраструктурі, шляхи вибору найнеобхідніших об’єктів, розробку кошторисів інфраструктурних проєктів, пошук джерел їх фінансування із внутрішніх та зовнішніх інвестиційних ресурсів, безпосередню реалізацію та оцінювання ефективності отриманих результатів. Практична значущість результатів дослідження. Запропонований механізм інвестиційного забезпечення може бути використаний органами місцевого самоврядування, державної влади при плануванні соціально-економічного розвитку сільських територіальних громад. Ключові слова: соціальна інфраструктура, сільські території, інвестиції територіальні громади, механізм, соціально-економічний розвиток. Balaniuk I.F., Ivanochko B.R. MECHANISM OF INVESTMENT SUPPORT FOR THE DEVELOPMENT OF SOCIAL INFRASTRUCTURE OF RURAL AREAS IN TERRITORIAL COMMUNITIES Purpose. The aim of the article is to research methods and ways of investing community resources in infrastructure and to develop, based on them, a mechanism for investment support for the development of social infrastructure in rural areas in territorial communities. Methodology of research. General scientific and specific methods were used to achieve the goal, such as: analysis and synthesis – to establish the importance of social infrastructure in the social and economic development of rural areas; dialectical method of scientific knowledge – for consideration of the essence of social infrastructure; abstract and logical – for the development of a mechanism for investment support for the development of social infrastructure in rural areas. The methodological basis of the research is the scientific works of domestic scientists on issues of economic development of territorial communities, development and management of social infrastructure. Findings. It has been established that the development of social infrastructure in territorial communities is one of the main tasks of local self-government bodies in the context of ensuring their social and economic development. It was determined that in order to effectively ensure the development of the social infrastructure of rural areas, it is necessary to develop an organizational and economic mechanism for investment support. A mechanism for investment support for the development of social infrastructure in rural areas of territorial communities was developed, the main components of which are the assessment of community needs in social infrastructure, financing of social infrastructure development, and implementation and control. Originality. A mechanism for investment support for the development of the social infrastructure of rural areas was developed, which provides for the analysis of the needs for such infrastructure, the ways of choosing the most necessary objects, the development of estimates for infrastructure projects, the search for sources of their financing from internal and external investment resources, the direct implementation and evaluation of the effectiveness of the results obtained. Practical value. The proposed investment support mechanism can be used by local self-government bodies and state authorities when planning the social and economic development of rural territorial communities. Key words: social infrastructure, rural areas, investments of territorial communities, mechanism, social and economic development.