(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Кривоус В.Б. АЛГОРИТМИ ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ ПІДПРИЄМСТВА НА ВІТЧИЗНЯНИХ ТА ЗОВНІШНІХ РИНКАХ ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТОЇ ПРОДУКЦІЇ Мета. Виокремлення алгоритмів формування позитивного іміджу підприємства з виробництва екологічно чистої продукції та здійснення цілеспрямованого впливу на свідомість споживача для досягнення конкурентних переваг, високого рівня збуту товарів на внутрішньому та зовнішньому ринках в умовах сучасних змін пріоритетів суспільства та зростаючої конкуренції на екологічних ринках. Методика дослідження. В дослідженні використано системний підхід, спрямований на комплексне осмислення формування позитивного іміджу підприємств з виробництва екологічно чистої продукції України та її просування на вітчизняні та зовнішні екологічні ринки. Застосовано факторний аналіз для удосконалення підходів щодо вибору алгоритмів формування іміджу підприємств на екологічних ринках; статистичний аналіз ‒ для оцінювання стану ринку екологічно чистої продукції окремих країн; використано абстрактно-логічний метод для узагальнення результатів та формулювання висновків дослідження. Результати дослідження. Розкрито особливості формування позитивного іміджу підприємства з виробництва екологічно чистої продукції України, просування її на вітчизняні та зовнішні ринки. Визначено комплексні зв’язки із споживачами як складової формули успіху підприємства. Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку теоретичне забезпечення щодо алгоритмів формування позитивного іміджу підприємства на вітчизняних та міжнародних екологічних ринках. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані при підготовці методичних та навчальних матеріалів, що стосуються даної проблематики, а також підприємствами, які знаходяться на шляху формування власного іміджу на ринках екологічно чистої продукції. Ключові слова: репутація, імідж, бренд, екологічно чиста продукція, зовнішні ринки. Kryvous V.B.ALGORITHMS FOR THE FORMATION OF THE ENTERPRISE IMAGE ON THE DOMESTIC AND FOREIGN MARKETS OF ECOLOGICALLY FRIENDLY PRODUCTS Purpose. The aim of the article is to distinguish algorithms for formation of a positive image of the enterprise for the production of ecologically friendly products and the implementation of a targeted impact on the consciousness of the consumer in order to achieve competitive advantages, a high level of sales of goods in the domestic and foreign markets in the conditions of modern changes in the priorities of society and growing competition in ecological markets. Methodology of research. A systematic approach that is used in the research is aimed at comprehensive understanding for the formation of a positive image of enterprises producing ecologically friendly products of Ukraine and their promotion on domestic and foreign ecological markets. Factor analysis was applied to improve approaches to algorithms choice for image formation of enterprises in ecological markets; statistical analysis to assess the state of the ecologically friendly products market of individual countries; an abstract and logical method was used to generalize the results and formulate research conclusions. Findings. The peculiarities of forming a positive image of the enterprise for the production of ecologically friendly products of Ukraine, its promotion on domestic and foreign markets are revealed. Complex relations with consumers are defined as a component of the company’s success formula. Originality. The theoretical support of algorithms for the formation of a positive image of the enterprise in the conditions of work on domestic and international ecological markets has gained further development. Practical value. The results of the research can be used in the preparation of methodological and educational materials related to this issue, as well as by enterprises that are on the way to forming their own image in the markets of ecologically friendly products. Key words: reputation, image, brand, ecologically friendly products, foreign markets.