(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Охота В.І., Оливко О.А. МЕНЕДЖМЕНТ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПЕРЕОРІЄНТАЦІЇ НА СТІЙКІ ПРАКТИКИ В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛЬНИХ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН Мета. Висвітлення особливостей управління туристичними підприємствами в умовах переорієнтації на стійкі практики в контексті глобальних кліматичних змін. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися такі загальнонаукові та спеціальні методи: індукції і дедукції – на етапі збору, систематизації та обробки інформації щодо сучасного стану туристичної галузі; абстрактно-логічний – для узагальнення інформації з різних джерел і створення комплексного уявлення про досліджувану проблему, формування теоретичних висновків і узагальнень; табличний та графічний – для візуалізації результатів дослідження. Результати дослідження. Визначено сучасний стан туристичної галузі в світі та її вразливість до змін клімату. З’ясовано, що кліматичні зміни значно впливають на популярність туристичних напрямків, сезонність попиту й інфраструктурну готовність. Проведено якісний аналіз традиційної та нової моделі управління в умовах її переорієнтації на стійкі практики за такими критеріями, як: фокус діяльності, стратегічне планування, взаємодія з місцевими громадами, управління ресурсами, технологічні інновації, маркетинг і комунікація, оцінювання ефективності, клієнтський сервіс. Обґрунтовано необхідність переходу до стійких практик в контексті зміни клімату в туризмі для мінімізації негативних впливів на довкілля. Підкреслено важливість впровадження кліматичних стратегій на рівні управління туристичними підприємствами. Наголошено на необхідності міжнародної співпраці для розробки ефективних рішень у відповідь на глобальні виклики кліматичних змін. Наукова новизна результатів дослідження. В дослідженні вперше пропонується порівняння традиційної моделі управління туристичними підприємствами та нової моделі управління в умовах переорієнтації на стійкі практики в контексті кліматичних змін. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути корисними для керівників туристичних підприємств, оскільки вони можуть допомогти їм розробляти стратегії адаптації до зміни клімату, забезпечуючи стійкість їхнього бізнесу в довгостроковій перспективі. Ключові слова: підвищення температури, підвищення рівня моря, туристична галузь, туристичні потоки, система управління, стратегічне управління, менеджмент туристичного підприємства. Okhota V.I., Olyvko O.A. MANAGEMENT OF TOURISM ENTERPRISES IN THE CONDITIONS OF REORIENTATION TO SUSTAINABLE PRACTICES IN THE CONTEXT OF GLOBAL CLIMATE CHANGE Purpose. The aim of the study is to highlight the peculiarities of managing tourism enterprises in the conditions of reorientation to sustainable practices in the context of global climate change. Methodology of research. The following general scientific and special methods were used in the research process: induction and deduction – at the stage of collecting, systematizing and processing about the current state of the tourism industry; abstract and logical – to summarize information from various sources and create a comprehensive view of the problem under study, formulate theoretical conclusions and generalizations; tabular and graphical – for visualization of research results. Findings. The study identified the current state of the tourism industry in the world and its vulnerability to climate change. It was found that climate change significantly affects the popularity of tourist destinations, seasonality of demand, and infrastructure readiness. A qualitative analysis of the traditional and new management model in the context of its reorientation to sustainable practices is carried out according to such criteria as: focus of activity, strategic planning and interaction with local communities, resource management, technological innovation, marketing and communication, performance evaluation, customer service. The necessity of transition to sustainable practices in the context of climate change in tourism to minimize negative environmental impacts is substantiated. The importance of implementing climate strategies at the management level of tourism enterprises is emphasized. The need for international cooperation to develop effective solutions in response to the global challenges of climate change is emphasized. Originality. The study for the first time compares the traditional model of management of tourism enterprises and the new management model in the context of reorientation to sustainable practices in the context of climate change. Practical value. The results of the study can be useful for managers of tourism enterprises, as they can help tourism enterprises develop strategies for adaptation to climate change, ensuring the sustainability of their business in the long term. Key words: temperature rise, sea level rise, tourism industry, tourist flows, management system, strategic management, management of a tourism enterprise.