(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Крисоватий І.А. КОНЦЕПЦІЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПАРКІВ У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ Мета. Дослідження ролі інновацій у розвитку сучасної економіки, необхідності розширення джерел їх фінансування і, на основі вивчення законодавчого підґрунтя інноваційних утворень в Україні, формулювання концепції та змістової сутності інноваційних парків. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувались такі методи дослідження: аналізу та синтезу, абстрактно-логічний – для характеристики стану інноваційної активності підприємницького сектору України, обґрунтування необхідності створення відповідного інвестиційно-інноваційного середовища для комерціалізації інновацій; монографічний та порівняльний – для вивчення існуючою законодавчо-правового підґрунтя створення та функціонування наукових, технологічних, індустріальних, інноваційних парків в Україні, виявлення їх особливостей; графічний – для візуалізації результатів дослідження. Результати дослідження. Обґрунтовано необхідність активізації інноваційної активності суб’єктів підприємництва як єдиного ефективного шляху розвитку економіки в сучасних умовах. Констатовано факт низької інноваційної активності українських підприємств через недостатнє фінансування інновацій, відсутність належної уваги до існуючої проблеми з боку державних органів та органів місцевого самоврядування; дієвих механізмів комерціалізації наукових розробок та ін. Ідентифіковано пожвавлення з початком воєнних дій в Україні інноваційної активності підприємств оборонного сектору економіки як одного з найбільш високотехнологічних. Охарактеризовані джерела фінансування інновацій, їх особливості та умови використання. Обґрунтована необхідність створення та розвитку інноваційних парків в Україні для налагодження ефективної комунікації між учасниками інноваційно-інвестиційного процесу. Розглянуті найновіші підходи до тлумачення понять різних інноваційних утворень (парків) в Україні, проаналізоване законодавче трактування кожного з них, виявлено низку дискусійних питань у ньому. Сформульована власна концепція інноваційного парку, його змістове наповнення та роль у розвитку економіки. Наукова новизна результатів дослідження. На основі аналізу законодавчої бази функціонування в Україні наукових, технологічних, індустріальних та інноваційних парків сформульована власна концепція інноваційного парку, наведене авторське визначення його змістового наповнення. Практична значущість результатів дослідження. Сформульована концепція інноваційного парку, означення його сутності може мати практичне значення в частині активізації інноваційної діяльності підприємств, виробництва високотехнологічної інноваційної продукції, розвитку інноваційного підприємництва та позитивного впливу на урбаністику. Ключові слова: інновація, інноваційна діяльність, розвиток економіки, інвестиції, інноваційний парк, науковий парк, технологічний парк, індустріальний парк, інноваційна активність, інноваційна продукція, концепція інноваційного парку, міжсуб’єктна співпраця, інституційна платформа. Krysovatyi I.A. THE CONCEPT OF INNOVATION PARKS IN THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMY Purpose. The aim of the article is to study the role of innovations in the development of the modern economy, the need to expand sources of their financing and, based on the study of the legislative basis of innovative entities in Ukraine, the formulation of the concept and substantive essence of innovation parks. Methodology of research. The following research methods were used to achieve the goal: analysis and synthesis, abstract and logical – to characterize the state of innovative activity of the entrepreneurial sector of Ukraine, substantiating the need to create a suitable investment and innovation environment for the commercialization of innovations; monographic and comparative – for studying the existing legislative and legal basis for the creation and functioning of scientific, technological, industrial, and innovation parks in Ukraine, identifying their features; graphic – for visualization of research results. Findings. The need to intensify the innovative activity of business entities as the only effective way of economic development in modern conditions is substantiated. The fact of low innovative activity of Ukrainian enterprises due to insufficient financing of innovations, lack of due attention to the existing problem on the part of state bodies and local self-government bodies, effective mechanisms of commercialization of scientific developments, etc. was established. With the beginning of hostilities, the revitalization of the innovative activity of enterprises in the defence sector of the economy as one of the most high-tech has been identified in Ukraine. The sources of financing innovations, their features and conditions of use are characterized. The need for the creation and development of innovation parks in Ukraine to establish effective communication between the participants of the innovation and investment process is substantiated. The latest approaches to the interpretation of the concepts of various innovative entities (parks) in Ukraine were considered, the legislative interpretation of each of them was analysed, and a number of debatable issues were revealed in it. The own concept of the innovation park, its content and role in the development of the economy was formulated. Originality. On the basis of the analysis of the legislative basis of the functioning of scientific, technological, industrial and innovation parks in Ukraine, the own concept of the innovation park is formulated, and the author’s definition of its content is given. Practical value. The formulated concept of the innovation park, the definition of its essence can be of practical importance in terms of intensification of the innovative activities of enterprises, the production of high-tech innovative products, the development of innovative entrepreneurship and a positive impact on urbanism. Key words: innovation, innovative activity, economic development, investment, innovation park, science park, technology park, industrial park, innovation activity, innovative products, concept of innovation park, inter-subject cooperation, institutional platform.