(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Пацкан В.В. ДОСВІД АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В КРАЇНАХ ЄС: ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ Мета. Дослідження та аналіз антикорупційних практик Європейського Союзу для виявлення ефективних механізмів та перспектив їх адаптації до українських реалій у контексті євроінтеграційних процесів. Методика дослідження. Дослідження базується на комплексному підході до аналізу антикорупційної політики Європейського Союзу та її впливу на розвиток антикорупційних заходів в Україні. Системний метод застосовано для розгляду антикорупційної політики ЄС як цілісної системи взаємопов’язаних елементів. Порівняльно-правовий метод використано для зіставлення антикорупційних норм ЄС та України, виявлення спільних рис та відмінностей. Історичний метод дозволив прослідкувати еволюцію антикорупційної політики ЄС та України. Результати дослідження. Проаналізовано антикорупційну політику ЄС та її вплив на розвиток антикорупційних заходів в Україні. Розглянуто ключові аспекти європейської антикорупційної практики, зокрема правові інструменти ЄС у сфері боротьби з корупцією, та їх відображення в українському законодавстві та інституційній структурі. Акцентовано увагу на взаємозв’язку між антикорупційними ініціативами ЄС та реформами в Україні, а також значенню цієї взаємодії для євроінтеграційних процесів та вдосконалення антикорупційної політики обох сторін. Наукова новизна результатів дослідження. Проведено дослідження новітнього законодавства ЄС у сфері антикорупційної політики та його потенційного впливу на розвиток антикорупційних заходів в Україні. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження і розроблені пропозиції можуть бути використані для подальших наукових досліджень і полягають в можливості їх використання для гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами та підвищення ефективності діяльності антикорупційних органів у контексті євроінтеграційних процесів. Ключові слова: антикорупційна політика, Європейський Союз, євроінтеграція, реформи, протидія корупції. Patskan V.V. EXPERIENCE OF ANTI-CORRUPTION POLICY IN EU COUNTRIES: LEGAL ANALYSIS AND PROSPECTS FOR UKRAINE Purpose. The aim of the article is to research and analysis of anti-corruption practices of the European Union to identify effective mechanisms and prospects for their adaptation to Ukrainian realities in the context of European integration processes. Methodology of research. The research is based on an integrated approach to the analysis of the anti-corruption policy of the European Union and its impact on the development of anti-corruption measures in Ukraine. The system method is applied to consider the anti-corruption policy of the EU as a whole system of interconnected elements. The comparative legal method was used to compare the anti-corruption norms of the EU and Ukraine, to identify common features and differences. The historical method made it possible to follow the evolution of the anti-corruption policy of the EU and Ukraine. Findings. The article analyses the EU anti-corruption policy and its impact on the development of anti-corruption measures in Ukraine. The key aspects of European anti-corruption practice, in particular, EU legal instruments in the field of anti-corruption, and their reflection in Ukrainian legislation and institutional structure are considered. Attention is focused on the relationship between EU anti-corruption initiatives and reforms in Ukraine, as well as the importance of this interaction for European integration processes and the improvement of anti-corruption policies of both parties. Originality. The article studies the latest EU legislation in the field of anti-corruption policy and its potential impact on the development of anti-corruption measures in Ukraine. Practical value. The obtained results of the study and the proposals developed can be used for further research and may be used to harmonise Ukrainian legislation with European standards and improve the effectiveness of anti-corruption bodies in the context of European integration processes. Key words: anti-corruption policy, European Union, European integration, reforms, anti-corruption.