(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Ліщинський І.О., Лизун М.В. ЦИРКУЛЯРНІ КЛАСТЕРИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ: КАТАЛІЗАТОР СТИМУЛЮВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ Мета. Дослідження діяльності циркулярних кластерів у Центральній та Східній Європі як потужного інструменту сприяння сталості локальних економік в умовах обмеженості ресурсів та зовнішніх невизначеностей. Методика дослідження. У ході дослідження використано наступні методи: абстрактно-логічний – для узагальнення інформації з різних джерел і створення комплексного уявлення про досліджувану проблематику, формування теоретичних висновків і узагальнень стосовно парадигми сталого розвитку та ролі циркулярних кластерів; аналізу та синтезу ‒ для характеристики діяльності циркулярних кластерів та формування рекомендацій щодо їх розвитку; графічний – для візуалізації результатів дослідження. Результати дослідження. Встановлено, що циркулярні кластери володіють значним потенціалом у зниженні залежності від традиційних ресурсомістких галузей, таких як металургія та сільське господарство, хоча у Центральній та Східній Європі вони перебувають на ембріональному етапі. Виявлено, що основними засадами їх діяльності стало об’єднання національних і локальних стейкхолдерів заради підвищення ефективності використання ресурсів, впровадження принципів повторного використання матеріалів та зростання співпраці між різними секторами економіки. У статті проаналізовано діяльність циркулярних кластерів у країнах Центральної та Східної Європи, які зосереджуються на управлінні відходами, переробці та екодизайні. Доведено, що на сучасному етапі розвитку існуючі циркулярні кластери в регіоні є радше національними альянсами однодумців, а не традиційними спеціалізованими територіальними об’єднаннями. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано необхідність створення і специфіку розвитку циркулярних кластерів у Центральній та Східній Європі та визначено їхню роль для зниження залежності від традиційних ресурсомістких галузей та у підвищенні економічної стійкості регіону. Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження свідчать, що розвиток циркулярних кластерів у Центральній та Східній Європі має великий потенціал для сталого зростання регіону. Інтеграція цих кластерів у загальноєвропейську мережу та підтримка ЄС сприятимуть розвитку екологічно сталих моделей бізнесу та покращенню економічної стійкості. Водночас результати проведеного дослідження можуть стати підґрунтям для розв’язання питання інфраструктурного забезпечення, регуляторних бар’єрів та підвищення обізнаності населення щодо переваг циркулярної економіки, що сприятиме успішному функціонуванні циркулярних кластерів. Ключові слова: сталий розвиток, циркулярна економіка, циркулярні кластери, євроінтеграція, інфраструктура, промисловість, управління відходами. Lishchynskyy I.O., Lyzun M.V. CIRCULAR CLUSTERS IN CENTRAL AND EASTERN EUROPE: A CATALYST FOR STIMULATING SUSTAINABLE DEVELOPMENT Purpose. The aim of this paper is to analyse the activities of circular clusters in Central and Eastern Europe as a powerful tool for promoting the sustainability of local economies in conditions of resource scarcity and external uncertainties. Methodology of research. The study employed the following methods: the abstract and logical method to synthesize information from various sources, develop a comprehensive understanding of the research issues, and form theoretical conclusions and generalizations related to the paradigm of sustainable development and the role of circular clusters; analysis and synthesis to describe the activities of circular clusters and develop recommendations for their advancement; and graphical methods to visualize the research findings. Findings. Although circular cluster practices in Central and Eastern Europe are still in the early stages, they have significant potential to reduce dependence on traditional resource-intensive industries, such as metallurgy and agriculture. The study found that the primary principles driving their activity are the collaboration of national and local stakeholders to enhance resource efficiency, the implementation of material reuse principles, and increased cooperation across various economic sectors. The article analysed the activities of circular clusters in Central and Eastern European countries, focusing on waste management, recycling, and eco-design. It was demonstrated that, at the current stage, existing circular clusters in the region function more as national alliances of like-minded entities than as traditional specialized territorial associations. Originality. The article substantiates the necessity and specifics of developing circular clusters in Central and Eastern Europe and defines their role in reducing dependency on traditional resource-intensive sectors and enhancing the region’s economic resilience. Practical value. The results of the conducted research testify that the development of circular clusters in Central and Eastern Europe holds substantial potential for the region’s sustainable growth. Integrating these clusters into the pan-European network, supported by the EU, will promote the development of environmentally sustainable business models and improve economic resilience. Moreover, the results of the study could provide a basis for addressing infrastructure provision, regulatory barriers, and raising public awareness of the benefits of the circular economy, thus supporting the successful functioning of circular clusters. Key words: sustainable development, circular economy, circular clusters, European integration, infrastructure, industry, waste management.