(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Вербіцька І.І., Довбуш А.В. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ КОРПОРАЦІЙ Мета. Дослідження особливостей фінансового забезпечення розвитку корпоративних структур. Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналітичний метод застосовувався при огляді літературних джерел; метод класифікації дав змогу диференціювати основні компоненти фінансування корпорацій; метод опису – надати їм детальну характеристику; монографічний метод був використаний при вивченні літературних джерел з питань фінансування корпорацій; системно-аналітичний метод застосовано при обробці отриманої інформації. Результати дослідження. Розглянуто теоретичні та організаційно-практичні засади розвитку фінансування корпорацій. Встановлено, що сьогодні відбувається модернізація та перегляд низки питань щодо ефективності системи керування фінансуванням корпорацій інструментами штучного інтелекту. Здійснено порівняльну характеристику джерел фінансування розвитку корпорацій. Узагальнено фактори, що впливають на фінансовий стан корпорації, котрі можуть використовуватись при управлінні фінансуванням корпорацій. Актуалізовано вектор оцінювання та управління фінансовим станом компаній за допомогою різноманітних моделей. Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування інструментарію супроводу фінансового забезпечення корпорацій, що, на відміну від існуючих, здійснює процес управління із застосуванням різноманітних моделей, зокрема моделей штучного інтелекту. Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними при проведенні подальших наукових досліджень стосовно інтеграції штучного інтелекту в процеси фінансового забезпечення діяльності корпорацій та використані керівництвом самих корпорацій задля можливості їх зростання, модернізації та підвищення конкурентоспроможності. Ключові слова: фінансовий менеджмент, корпорація, фінансування корпорацій, штучний інтелект, прогнозна аналітика, машинне навчання, бізнес-процес. Verbitska I.I., Dovbush A.V. FINANCIAL SUPPORT FOR THE DEVELOPMENT OF CORPORATIONS Purpose. The aim of the article is to study the peculiarities of financial support for the development of corporate structures. Methodology of research. General scientific and special methods were used by the author in the course of the study, in particular: the analytical method was used in the review of literature sources; the classification method allowed to differentiate the main components of corporate financing; the description method allowed to provide a detailed description of them; the monographic method was used in the study of literature sources on corporate financing; the system-analytical method was used in processing the information obtained. Findings. The theoretical, organizational and practical foundations for the development of corporate finance are considered. It is established that today a number of issues related to the effectiveness of the system of managing corporate financing with the help of artificial intelligence tools are being modernized and revised. A comparative characterization of funding sources for corporate development is carried out. The factors influencing the financial condition of a corporation that can be used in the management of corporate financing are generalized. The vector of evaluation and management of the financial condition of companies using various models is updated. Originality. The substantiation of the toolkit for supporting the financial security of corporations has received further development, which, unlike the existing ones, carries out the management process using various models, in particular models of artificial intelligence. Practical value. The results of the conducted research can be useful in conducting further scientific research on the integration of artificial intelligence in the processes of financial support of the activities of corporations and used by the management of the corporations themselves for the possibility of their growth, modernization and increase in competitiveness. Key words: financial management, corporation, corporate financing, artificial intelligence, predictive analytics, machine learning, business process.