(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Койбічук В.В. РОЛЬ КІБЕРБЕЗПЕКИ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ Мета. Проведення бібліометричного аналізу щодо визначення ролі кібербезпеки в системі економічної безпеки та ідентифікації провідних наукових установ та дослідників, які займаються цією проблематикою. Методика дослідження. Інформаційну вибірку дослідження отримано за відповідним пошуковим запитом в наукометричній базі даних Scopus, подальший аналіз здійснено з використанням мови програмування R та R Studio, пакету Bibliometrix, бібліотек Shiny та Bibliometrix. На першому етапі дослідження для завантаження та конвертації даних використано функцію Convert2df(), що дозволило створити фрейм бібліографічних даних. Далі, на другому етапі, для отримання загальної інформації про публікації, що присвячені тематиці дослідження, використано функцію Summary (). На третьому етапі за допомогою функції termExtraction () визначено ключові терміни з текстових полів (тези, заголовки, автор, ключові слова тощо) бібліографічної колекції та сформовано триполярний графік, що відображає зв’язок між афіляціями авторів, ключовими словами та країнами дослідження, а за допомогою бібліометричної функції Hindex () визначено топ-10 джерел видавництва за значенням індексу Хірша. Четвертим етапом визначено загальну кількість цитувань журналів, в яких науковці опублікували свої дослідження, що стосуються ролі кібербезпеки в системі економічної безпеки, за допомогою функції сitations () та сформовано перелік найбільш цитованих авторів за допомогою функції dominance (). Результати дослідження. Проведений бібліометричний аналіз свідчить про високу актуальність теми дослідження. Порівняння наукової продуктивності різних країн у галузі кібербезпеки та визначення її ролі в системі економічної безпеки свідчить, що лідерами є США, Китай, Індія. Це пов’язане з великими інвестиціями в наукові дослідження, розвинутою IT-індустрією, високим рівнем кіберзагроз у США, надзвичайно швидким розвитком цифрової економіки та державною підтримкою досліджень у сфері кібербезпеки Китаю, великою кількістю IT-спеціалістів, англомовного середовища, що сприяє міжнародному співробітництву Індії. Слід також відзначити, що протягом останніх п’яти років спостерігається тенденція до розширення географії досліджень, що свідчить про зростання свідомості щодо важливості ролі кібербезпеки в системі економічної безпеки. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано, що комплексне поєднання бібліометричних функцій – Convert2df(), Summary (), termExtraction (), Hindex (), сitations (), dominance () пакету Bibliometrix, що, на відміну від існуючого ручного підрахунку кількості цитувань, кількості публікацій та використання традиційних метрик (країна, рік видання, афіляція автора), дозволило провести автоматизований бібліометричний аналіз ролі кібербезпеки в системі економічної безпеки, що використовує широкий спектр метрик та ідентифікувати провідні наукові установи та дослідників, які займаються цією проблематикою, та отримати знання про структуру наукової спільноти. Практична значущість результатів дослідження має місце для органів державної влади, наукової спільноти, суспільства. Для органів державної влади – для посилення інтеграція кібербезпеки в загальну стратегію економічного розвитку (отримані результати свідчать про важливість кібербезпеки для економічного розвитку, проте відсутня чітка інтеграція кібербезпеки в загальну стратегію економічного розвитку країн та організацій, що призводить до розрізненості зусиль і зниження ефективності інвестицій у кібербезпеку). Для наукової спільноти – для визначення перспективних напрямків дослідження, оптимізації дослідницьких процесів та колаборації та співпраці. Для суспільства – підвищення обізнаності щодо ролі кібербезпеки в системі економічної безпеки, посилення захисту персональних даних. Ключові слова: кібербезпека, економічна безпека держави, цифрові технології, Інтернет речей, бібліометичний аналіз. Koibichuk V.V. THE ROLE OF CYBER SECURITY IN THE SYSTEM OF ECONOMIC SECURITY: BIBLIOMETRIC ANALYSIS Purpose. The aim of the article is to conduct a bibliometric analysis to determine the role of cyber security in the system of economic security and to identify the leading scientific institutions and researchers who are engaged in this issue. Methodology of research. The information sample of the study was obtained by a corresponding search query in the Scopus scientometric database, further analysis was carried out using the programming language R and R Studio, the Bibliometrix package and the Shiny and Bibliometrix libraries. At the first stage of the research, the Convert2df () function was used to download and convert the data, which made it possible to create a frame of bibliographic data. Then, at the second stage, the Summary () function was used to obtain general information about publications devoted to the research topic. At the third stage, using the term Extraction () function, key terms are determined from the text fields (theses, titles, author, keywords, etc.) of the bibliographic collection and a tripolar graph was formed, reflecting the relationship between the affiliations of the authors, keywords, and countries of research, and with the help of the bibliometric function H-index (), the top 10 sources of the publishing house were determined by the value of the Hirsch index. The fourth stage determines the total number of citations of journals in which scientists have published their research related to the role of cyber security in the system of economic security, using the citations () function, and the list of the most cited authors is formed using the dominance () function. Findings. The conducted bibliometric analysis shows the high relevance of the research topic. Comparing the scientific productivity of different countries in the field of cyber security and determining its role in the system of economic security shows that the leaders are the USA, China, and India. This is due to the large investment in scientific research, the developed IT industry, the high level of cyber threats in the US, the extremely rapid development of the digital economy and the state support for research in the field of cyber security in China, the large number of IT specialists and the English-speaking environment, which promotes international cooperation in India. It should also be noted that over the past five years there has been a tendency to expand the geography of research, which indicates a growing awareness of the importance of the role of cyber security in the system of economic security. Originality. It is substantiated that a complex combination of bibliometric functions – Convert2df(), Summary (), term Extraction (), H-index (), citations (), dominance () of the Bibliometrix package, which, unlike the existing manual counting of the number of citations, the number of publications and the use of traditional metrics (country, year of publication, affiliation of the author), made it possible to conduct an automated bibliometric analysis of the role of cyber security in the system of economic security, using a wide range of metrics, and to identify leading scientific institutions and researchers engaged in this issue, and to gain knowledge about the structure of the scientific community. Practical value. The practical significance of the research results has a place for state authorities, scientific community and society. For state authorities – to strengthen the integration of cyber security into the general strategy of economic development (the results show the importance of cyber security for economic development, however, there is no clear integration of cyber security into the general strategy of economic development of countries and organizations, which leads to the disparity of efforts and the reduction of the effectiveness of investments in cyber security). For the scientific community – for identify promising areas of research, optimization of research processes and collaboration and cooperation. For society – raising awareness of the role of cyber security in the system of economic security and strengthening the protection of personal data. Key words: cyber security, economic security of the state, digital technologies, Internet of Things, bibliometric analysis.