(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Бучинська Т.В., Юркевич Г.Й. ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНИХ ДІЛОВИХ КОМУНІКАЦІЙ В КОМПАНІЯХ Мета. Вивчення змісту ділових комунікацій в компаніях задля виявлення основних залежностей та ключових елементів функціонування ефективної системи комунікацій в компаніях. Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналітичний метод застосовувався при огляді літературних джерел; метод класифікації дав змогу диференціювати основні компоненти впливу ділових комунікацій у менеджменті компанії; метод опису – надати їм детальну характеристику; монографічний метод був використаний при вивченні літературних джерел з питань деталізації елементів ділового комунікування в менеджменті компанії; системно-аналітичний метод застосовано при обробці отриманої інформації. Результати дослідження. Розглянуто теоретичні засади розвитку ділових комунікацій в менеджменті компанії. Встановлено, що ділові комунікації сприяють ефективному управлінню знаннями та людськими ресурсами, раціональному використанню потенціалу компанії, розвитку цифрових навичок. Обґрунтовано процес поширення активних комунікацій у вигляді діалогу керівників компаній із партнерами. Доведено необхідність побудови ефективної системи ділових комунікацій компанії з усіма партнерами, що позитивно впливає на стратегію сталого розвитку діяльності компаній та забезпечує стійке корпоративне управління. Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування ключових елементів ефективної системи ділових комунікацій. Визначено бар’єри комунікації та шляхи їх подолання в компаніях. Практична значущість результатів дослідження. Подані пропозиції авторів щодо напрямків розвитку процесів ділових комунікацій в менеджменті компанії можуть бути використані задля покращення ефективності їх діяльності. Ключові слова: ділові комунікації, управління, компанія, партнери, процедури. Buchynska T.V., Yurkevych H.Y. FORMATION OF EFFECTIVE BUSINESS COMMUNICATIONS IN COMPANIES Purpose. The aim of the article is to study the content of business communications in companies in order to identify the main dependencies and key elements of the fu0nctioning of an effective system of communications in companies. Methodology of research. General scientific and special methods were used in the course of the study, in particular: the analytical method was used in the review of literature sources; the classification method allowed to differentiate the main components of the impact of business communications in company management; the description method allowed to provide a detailed description of them; the monographic method was used in the study of literature sources on the issues of detailing the elements of business communication in company management; the system-analytical method was used in processing the received information. Findings. The theoretical foundations for the development of business communications in company management are considered. It is established that business communications contribute to the effective management of knowledge and human resources, the rational use of the company’s potential, and the development of digital skills. The process of spreading active communications in the form of a dialogue between company executives and partners is substantiated. The necessity of building an effective system of business communications between the company and all partners is proved, which positively affects the strategy of sustainable development of companies and ensures sustainable corporate governance. Originality. The substantiation of the key elements of an effective business communication system has been further developed. Communication barriers and ways to overcome them in companies were identified. Practical value. The submitted authors’ proposals on the directions of development of business communication processes in company management can be used to improve the efficiency of their activities. Key words: business communications, management, company, partners, procedures.