(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Сисоєв В.В., Коротун В.С. БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЛОГІСТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У СФЕРІ ЗБУТУ Мета. Проведення порівняльного аналізу логістичних технологій у сфері збуту шляхом їх багатокритеріального оцінювання. Методика дослідження. У процесі дослідження були використані методи аналізу та синтезу для структуризації процедур реалізації логістичних функцій у сфері збуту та характеристики логістичних технологій, що їх реалізують; метод аналізу ієрархій – для багатокритеріального оцінювання логістичних технологій у сфері збуту за допомогою їх попарного порівняння та ранжування. Результати дослідження. Структуровано процедури реалізації логістичних функцій у сфері збуту, що потребують інформаційної підтримки. Систематизовано дані про ключові відмінності логістичних технологій у сфері збуту. Побудовано багатокритеріальну ієрархічну модель вибору логістичних технологій у сфері збуту за якісними критеріями ефективності на основі методу аналізу ієрархій. Встановлено, що найбільш ефективною для застосування у системі управління збутовою діяльністю підприємства-виробника виявилася логістична технологія AR (автоматичне поповнення). Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано використання логістичних технологій для автоматизації процедур реалізації логістичних функцій у сфері збуту, що потребують інформаційної підтримки. Проведено порівняльний аналіз логістичних технологій у сфері збуту шляхом їх оцінювання за запропонованими якісними критеріями, які характеризують їх ключові можливості, що дозволило вибрати найбільш ефективну логістичну технологію для підприємства-виробника. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження можуть бути використані при розробці логістичних інформаційних систем для підвищення ефективності управління логістичною підтримкою збутової діяльності підприємств-виробників, що реалізують готову продукцію через торгових посередників. Ключові слова: підприємство-виробник, сфера збуту, розподільча логістика, логістичні технології, багатокритеріальне оцінювання, критерії, метод аналізу ієрархій. Sysoiev V.V., Korotun V.S. MULTI-CRITERIA ASSESSMENT OF LOGISTICS TECHNOLOGIES IN THE SALES FIELD Purpose. The aim of the article is to carry out a comparative analysis of logistics technologies in the field of sales by means of their multi-criteria assessment. Methodology of research. The following methods were used in the research process: methods of analysis and synthesis were used to structure the procedures for the implementation of logistics functions in the field of sales and the characteristics of the logistics technologies that implement them; the method of analysing hierarchies – for multi-criteria assessment of logistics technologies in the field of sales by means of their pairwise comparison and ranking. Findings. Procedures for the implementation of logistics functions in the field of sales, which require information support, are structured. Data on the key differences of logistics technologies in the field of sales were systematized. A multi-criteria hierarchical model of the choice of logistics technologies in the field of sales was built according to qualitative criteria of efficiency based on the method of analysing hierarchies. It was established that AR (automatic replenishment) logistics technology was the most effective for application in the sales activity management system of the manufacturing enterprise. Originality. The use of logistics technologies for the automation of procedures for the implementation of logistics functions in the field of sales, which require information support, is substantiated. A comparative analysis of logistics technologies in the field of sales was carried out by evaluating them according to the proposed qualitative criteria that characterize their key capabilities, which made it possible to choose the most effective logistics technology for the manufacturing enterprise. Practical value. The obtained results of the research can be used in the development of logistics information systems to improve the efficiency of management of logistics support of sales activities of manufacturing enterprises that sell finished products through sales agents. Key words: manufacturing enterprise, sales sphere, distribution logistics, logistics technologies, multi-criteria assessment, criteria, method of analysis of hierarchies.