(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Бачинський В.І., Помулєва В.М. ПОДАТКОВА ДЕКЛАРАЦІЯ З ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК: ПРОБЛЕМИ ФОРМИ ТА ЗМІСТУ Мета. Дослідження актуальних проблем форми та змісту податкової декларації з податку на прибуток і пошук шляхів їх удосконалення. Методика дослідження. При дослідженні використовувалися загальнонаукові та специфічні методи: логічного аналізу, системного підходу, синтезу, індукції і дедукції, теоретичного узагальнення та групування, абстрактно-логічний – при узагальненні теоретичних положень і формуванні висновків та пропозицій. Результати дослідження. Проаналізовано та узагальнено зміни до форми декларації за період воєнного стану. Акцентовано увагу на важливості подання додатків до декларації, зокрема і фінансової звітності. Обґрунтовано актуальні проблеми подання контролюючому органу фінансової звітності у складі податкової декларації з податку на прибуток. Проаналізовано і узагальнено поширені помилки при поданні податкової звітності з податку на прибуток, визначені податкові наслідки та можливі шляхи упередження помилок. Сформовано пропозиції щодо удосконалення процесу декларування податку на прибуток, запропоновано і обґрунтовано необхідність та напрямки для його спрощення. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано нагальну потребу в спрощенні процесу декларування податку на прибуток для платників податку та розроблено пропозиції щодо його удосконалення, які забезпечать зменшення кількості часу, який витрачається платниками на підготовку та подання звітності та уникнення помилок і ризиків, що, своєю чергою, сприятиме достовірності податкової звітності і правильності розрахунків з бюджетом. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження і розроблені пропозиції можуть бути використані для подальших наукових досліджень, при розробці нормативних документів та реалізовані шляхом законодавчих змін, а також платниками податку на прибуток при підготовці та поданні податкової декларації з податку на прибуток. Ключові слова: Податковий кодекс, звітний період, податкова декларація, податок на прибуток підприємств, податкові зобов’язання, фінансова звітність. Bachynskyi V.I., Pomulіeva V.M. TAX DECLARATION ON INCOME TAX: PROBLEMS OF FORM AND CONTENT Purpose. The aim of the article is to study the actual problems of the form and content of the income tax return and search for ways to improve them. Methodology of research. General scientific and specific methods were used in the research: logical analysis, systemic approach, synthesis, induction and deduction, theoretical generalization and grouping, abstract and logical – when generalizing theoretical propositions and forming conclusions and proposals. Findings. Changes to the declaration form for the period of martial law are analysed and summarized. Attention is focused on the importance of submitting annexes to the declaration, in particular financial reporting. The actual problems of submitting financial statements to the controlling body as part of the income tax return are substantiated. Common errors in filing income tax returns are analysed and summarized, tax consequences and possible ways to prevent errors are determined. Proposals regarding the improvement of the income tax declaration process are formulated. The necessity and directions for its simplification are proposed and substantiated. Originality. The urgent need to simplify the income tax declaration process for taxpayers is substantiated, and proposals for its improvement are developed, which will ensure a reduction in the amount of time spent by taxpayers on preparing and submitting reports and avoiding errors and risks. This, in turn, will contribute to the reliability of tax reporting and the correctness of calculations with the budget. Practical value. The obtained research results and developed proposals can be used for further scientific research, in the development of regulatory documents and implemented through legislative changes, as well as by income tax payers in the preparation and submission of income tax returns. Key words: Tax Code, reporting period, tax declaration, corporate income tax, tax obligations, financial reporting.