(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Бучинська Т.В., Гомотюк В.О. ДІЛОВІ КОМУНІКАЦІЇ В ПРОЄКТНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ МІЖНАРОДНИХ КОМПАНІЙ Мета. Вивчення впливу ділових комунікацій в проєктному менеджменті міжнародних компаній задля виявлення основних залежностей та розробки рекомендацій для ефективного їх застосування в діяльності компаній. Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналітичний метод застосовувався при огляді літературних джерел; метод класифікації дав змогу диференціювати основні компоненти впливу ділових комунікацій у проєктному менеджменті; метод опису – надати їм детальну характеристику; монографічний метод був використаний при вивченні літературних джерел з питань деталізації елементів ділового комунікування в проєктному менеджменті; системно-аналітичний метод застосовано при обробці отриманої інформації. Результати дослідження. Розглянуто теоретичні та організаційно-практичні засади розвитку ділових комунікацій в проєктному менеджменті. Встановлено, що ділові комунікації проєктного менеджменту сприяють ефективному управлінню знаннями та людськими ресурсами, раціональному використанню віртуальних команд, розвитку цифрових навичок. Обґрунтовано процес розроблення проєкту та його впровадження через виконання необхідних процедур ділових комунікацій, це дало змогу запропонувати авторське бачення процесу здійснення проєкту в міжнародних компаніях. Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування життєвого циклу застосування ділових комунікацій в проєктному менеджменті міжнародної компанії за різними стадіями. Визначено ключові етапи та алгоритми здійснення ефективних ділових комунікацій в компанії. Практична значущість результатів дослідження. Подані пропозиції авторів щодо напрямків розвитку процесів ділових комунікацій в проєктному менеджменті міжнародної компанії можуть бути використані задля покращення ефективності їх діяльності. Ключові слова: ділові комунікації, проєктний менеджмент, міжнародна компанія, процедури. Buchynska T.V., Homotiuk V.O. BUSINESS COMMUNICATIONS IN PROJECT MANAGEMENT OF INTERNATIONAL COMPANIES Purpose. The aim of this study is to investigate the impact of business communications on project management in international companies. The study aims to identify the main dependencies and provide recommendations for their effective application in company activities. Methodology of research. The study employed various scientific methods, including the analytical method for literature review, the classification method to differentiate the main components of business communication’s impact on project management, the description method for detailed explanation, the monographic method to study literature on business communication elements in project management, and the systematic-analytical method for processing obtained information. Findings. This text discusses the theoretical, organizational, and practical foundations of business communications in project management. It argues that effective business communications in project management can aid in the management of knowledge and human resources, the rational use of virtual teams, and the development of digital skills. The text describes the process of project development and implementation, including the necessary business communication procedures, is substantiated. The author presents their vision of the project implementation process in international companies. Originality. The substantiation of the life cycle of business communications in the project management of an international company at different stages has been further developed. The key stages and algorithms for implementing effective business communications in a company are identified. Practical value. The authors’ proposals regarding the development of business communication processes in project management of an international company can enhance the efficiency of their activities. Key words: business communications, project management, international company, procedures.