(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Бричко М.М., Літовцева В.Є. ІМІТАЦІЙНА МОДЕЛЬ БАГАТОКАНАЛЬНОГО МІЖСЕКТОРАЛЬНОГО ТРАНСФЕРУ ПОВЕДІНКОВИХ АТРАКТОРІВ НА МАКРОЕКОНОМІЧНУ СТАБІЛЬНІСТЬ КРАЇНИ Мета. Необхідно розробити когнітивну модель поведінки соціально-економічної системи, що пояснює причинно-наслідковий механізм між розвитком фінансового та державного секторів за допомогою концепції довіри. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові методи, зокрема: діалектичний, аналізу і синтезу – для визначення основних змінних моделі. Нечіткий метод Дельфі було використано для перетворення лінгвістичних змінних та визначення вагомості кожної змінної. FCM аналіз дозволив перевести графічне представлення складної моделі у математичну форму матриці суміжності та виконати алгебраїчні розрахунки для ідентифікації різних структурних характеристик побудованої моделі багатоканального міжсекторального трансферу поведінкових атракторів на макроекономічну стабільність країни в програмному забезпеченні Mental Modeler. Результати дослідження. Визначено 21 концепцію функціонування фінансового та держаного секторів економіки, що дало можливість побудувати когнітивну карту причинно-наслідкових зв’язків фінансового та державного сектору в контексті довіри між соціально-економічними та поведінковими змінними. Виявлено, що урядова політика, політики центрального банку і стабільності валютного курсу мають найбільший вплив на макроекономічну стабільність. А фінансова грамотність, позитивний попередній досвід, економія часу, витраченого на надання послуг, та невдача в наданні послуг є легкими в управлінні концептами, проте не мають суттєвого впливу на макроекономічну стабільність. Доведено, що довіра до фінансового сектору та уряду є визначальними змінними забезпечення макроекономічної стабільності, проте одночасно надзвичайно складними в управлінні. Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано імітаційну модель багатоканального міжсекторального трансферу поведінкових атракторів на макроекономічну стабільність країни, яка враховує одночасний вплив довіри до уряду та довіри до фінансового сектору. Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані за результатами дослідження вагомі концепції можуть бути корисні для внутрішньодержавних сценаріїв забезпечення фінансової та макроекономічної стабільності в країні. Також результати становить наукову цінність для подальших досліджень та розвідок. Ключові слова: довіра до фінансового сектору, довіра до уряду, макроекономічна стабільність, фінансова стабільність, імітаційне моделювання, метод Дельфі, Mental Modeler. Brychko M.M., Litovtseva V.Ye. SIMULATION MODEL OF MULTI-CHANNEL INTERSECTORAL TRANSFER OF BEHAVIORAL ATTRACTORS FOR MACROECONOMIC STABILITY OF THE COUNTRY Purpose. The purpose of the research is to develop a cognitive model of the behaviour of the socio-economic system, which explains the causal mechanism between the development of the financial and public sectors using the concept of trust. Methodology of research. The research utilized general scientific methods, including dialectical analysis and synthesis, to determine the main variables of the model. The fuzzy Delphi method was employed to transform linguistic variables and determine the weight of each variable. FCM analysis facilitated the translation of the complex model’s graphical representation into a mathematical form of the adjacency matrix, enabling algebraic calculations to identify various structural characteristics of the built model of multi-channel intersectoral transfer of behavioral attractors for macroeconomic stability of the country in the Mental Modeler software. Findings. The study identified 21 concepts related to the functioning of the financial and public sectors of the economy, enabling the construction of a cognitive map illustrating the cause-and-effect relationships between financial and public sectors within the context of trust among socio-economic and behavioral variables. The research found that government policies, central bank policies, and exchange rate stability have the greatest impact on macroeconomic stability. On the other hand, concepts such as financial literacy, positive previous experience, saving time spent on service provision, and service failure are easily manageable but do not have a significant impact on macroeconomic stability. Trust in the financial sector and the government were proven to be key variables in ensuring macroeconomic stability, but also extremely difficult to manage. Originality. The study proposes a simulation model of the multi-channel intersectoral transfer of behavioral attractors for the macroeconomic stability of a country, considering the simultaneous influence of trust in the government and trust in the financial sector. Practical value. The study proposes a simulation model of the multi-channel intersectoral transfer of behavioral attractors for the macroeconomic stability of a country, taking into account the simultaneous influence of trust in the government and trust in the financial sector. Key words: trust in the financial sector, trust in the government, macroeconomic stability, financial stability, simulation modeling, Delphi method, Mental Modeler.