(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Качула С.В. ОСНОВНІ ЕТАПИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА Мета. Виокремлення основних етапів трансформації державної фінансової політики України за роки реформ та оцінка впливу її інструментів на соціальний розвиток. Методика дослідження. У роботі застосовано сукупність методів дослідження, що дозволило реалізувати його концептуальну єдність, а саме: метод наукового узагальнення ‒ при аналізі сучасних підходів до періодизації розвитку складових державної фінансової політики; логічний та історичний методи ‒ при виокремленні етапів розвитку державної фінансової політики забезпечення соціального розвитку суспільства; діалектичний та структурний методи ‒ при розкритті особливостей кожного етапу; статистичний – для зведення і групування показників; наукового абстрагування та синтезу – при формуванні висновків і пропозицій. Результати дослідження. Встановлено, що розвиток державної фінансової політики у розрізі її складових/інструментів та їх застосування для вирішення цілей і завдань соціального розвитку мають відповідати стадії економічного циклу, стану соціальної сфери та враховувати ендогенні і екзогенні фактори впливу. Показано, що фінансово-економічні кризи та їх наслідки, а також трансформаційні соціально-економічні перетворення в країні стали вагомими чинниками переосмислення місця і ролі бюджетних та грошово-кредитних інструментів державної фінансової політики у соціальному розвитку суспільства. Визначено, що у цьому контексті важливо ідентифікувати та застосовувати адекватний економічним і соціальним завданням розвитку суспільства набір інструментів державної фінансової політики у системі державного регулювання соціальних процесів, виходячи із оцінки їх дієвості, вагомості, відповідності та ролі в збалансованому економічному і соціальному розвитку. Це сприятиме загальному підвищенню дієвості та адаптивності державної фінансової політики у системі забезпечення соціального розвитку суспільства. Наукова новизна результатів дослідження. Систематизовано основні етапи розвитку вітчизняної фінансової політики забезпечення соціального розвитку суспільства з метою виявлення особливостей використання її складових – бюджетно-податкової та грошово-кредитної політик. Практична значущість результатів дослідження. Результати можуть бути використані для формування фінансової політики у системі забезпечення соціального розвитку суспільства. Ключові слова: державна фінансова політика; бюджетна політика; грошово-кредитна політика; фінансові інструменти; етапи трансформації; соціальний розвиток; ендогенні та екзогенні фактори. Качула С.В. ОСНОВНЫЕ ЭТАПЫ ТРАНСФОРМАЦИИ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ФИНАНСОВОЙ ПОЛИТИКИ ОБЕСПЕЧЕНИЯ СОЦИАЛЬНОГО РАЗВИТИЯ ОБЩЕСТВА Цель. Выделение основных этапов трансформации государственной финансовой политики Украины за годы реформ и оценка влияния ее инструментов на социальное развитие. Методика исследования. В работе применена совокупность методов исследования, что позволило реализовать его концептуальное единство, а именно: метод научного обобщения ‒ при анализе современных подходов к периодизации развития составляющих государственной финансовой политики; логический и исторический методы ‒ при выделении этапов развития государственной финансовой политики обеспечения социального развития общества; диалектический и структурный методы ‒ при раскрытии особенностей каждого этапа; статистический ‒ для сводки и группировки показателей; научного абстрагирования и синтеза ‒ при формировании выводов и предложений. Результаты исследования. Установлено, что развитие государственной финансовой политики в разрезе ее составляющих/инструментов и их применение для решения целей и задач социального развития должны соответствовать стадии экономического цикла, состоянию развития социальной сферы и учитывать эндогенные и экзогенные факторы влияния. Показано, что финансово-экономические кризисы и их последствия, а также трансформационные социально-экономические преобразования в стране стали весомыми факторами переосмысления места и роли бюджетных и денежно-кредитных инструментов государственной финансовой политики в социальном развитии общества. Определено, что в этом контексте важно идентифицировать и применять адекватный экономическим и социальным задачам развития общества набор инструментов государственной финансовой политики в системе государственного регулирования социальных процессов, исходя из оценки их эффективности, значимости, соответствия и роли в сбалансированном экономическом и социальном развитии. Это будет способствовать общему повышению эффективности и адаптивности государственной финансовой политики в системе обеспечения социального развития общества. Научная новизна результатов исследования. Систематизированы основные этапы развития отечественной финансовой политики обеспечения социального развития общества с целью выявления особенностей использования ее составляющих ‒ бюджетно-налоговой и денежно-кредитной политик. Практическая значимость результатов исследования. Результаты могут быть использованы для оценки и формирования финансовой политики в системе обеспечения социального развития общества. Ключевые слова: государственная финансовая политика; бюджетная политика; денежно-кредитная политика; финансовые инструменты; этапы трансформации; социальное развитие. Kachula S.V. MAIN STAGES OF TRANSFORMATION OF THE STATE FINANCIAL POLICY OF ENSURING SOCIAL DEVELOPMENT OF SOCIETY Purpose. The aim of the article is identifying the main stages of transformation of Ukraine’s state financial policy over the years of reforms and assessing the impact of its instruments on social development. Methodology of research. The set of research methods is applied in the work, which made it possible to realize its conceptual unity, namely: the method of scientific generalization ‒ in the analysis of modern approaches to the periodization of the development of the components of state financial policy; logical and historical methods ‒ in identifying the stages of development of the state financial policy of ensuring social development of society; dialectical and structural methods ‒ in revealing the features of each stage; statistical ‒ for summary and grouping of indicators; scientific abstraction and synthesis ‒ when forming conclusions and proposals. Findings. It has been established that the development of the public financial policy in terms of its components / instruments and their application for solving the goals and objectives of social development should correspond to the stages of the economic cycle, the state of the social sphere and take into account endogenous and exogenous factors of influence. It is shown that financial and economic crises and their consequences, as well as transformational social and economic transformations in the country, have become important factors for rethinking the place and role of budgetary and monetary instruments of state financial policy in the social development of society. It is determined that in this context it is important to identify and apply an adequate set of instruments of state financial policy in the system of state regulation of social processes, adequate to the economic and social tasks of the development of society, based on an assessment of their effectiveness, importance, relevance and role in balanced economic and social development. This will contribute to the overall increase in the efficiency and adaptability of state financial policy in the system of social development of society. Originality. The main stages of the development of the domestic financial policy of ensuring the social development of society have been systematized in order to identify the peculiarities of using its components – fiscal and monetary policies. Practical value. The results can be used to shape financial policies in the system of social development of society. Key words: state financial policy; budgetary policy; monetary policy; financial instruments; stages of transformation; social development; endogenous and exogenous factors.