(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Феленчак Ю.Б. ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ТУРИЗМУ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ДОКТРИНИ ТУРИЗМУ Мета. Аналіз теоретичних підходів до визначення соціального туризму, які існують у сучасній науці, а також визначення місця та значення соціального туризму в контексті розробки та реалізації соціальної доктрини туризму. Методика дослідження. Використано методи аналізу наукової літератури (монографічний, аналітичний, абстрактно-логічний) для вивчення підходів до розуміння суті соціального туризму, особливостей його організації та його ролі у реалізації соціальної доктрини туризму. Результати дослідження. Розглянуто теоретичні підходи до визначення соціального туризму як самостійного напрямку туризмологічних досліджень, які існують у сучасній науці. Окреслено соціальні особливості розвитку сучасного туризму. Розглянуто визначення соціального туризму, розроблені вітчизняними та зарубіжними науковцями. Визначено соціальну доктрину туризму як складову частину соціальної доктрини держави. Обґрунтовано необхідність розробки і реалізації ефективної соціальної доктрини туризму з урахуванням регіональної соціальної специфіки. Наукова новизна результатів дослідження. Набули подальшого розвитку дослідження соціального туризму як самостійного туризмологічного напрямку. Наголошено на соціальній значимості туризму, його ролі в різносторонньому розвитку особистості та формуванні світоглядних орієнтирів рівня і якості життя. Окреслено місце і роль соціального туризму у розробці і реалізації соціальної доктрини туризму держави. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані у діяльності туристичних підприємств України та її регіонів, органів державної влади та місцевого самоврядування. Теоретико-методологічні узагальнення можуть бути основою для подальших досліджень у цьому напрямку. Ключові слова: туризм; соціальний туризм; туристична послуга; соціальна доктрина; соціальна доктрина туризму. Феленчак Ю.Б. ПОДХОДЫ К ОПРЕДЕЛЕНИЮ СОЦИАЛЬНОГО ТУРИЗМА В КОНТЕКСТЕ ФОРМИРОВАНИЯ СОЦИАЛЬНОЙ ДОКТРИНЫ ТУРИЗМА Цель. Анализ теоретических подходов к определению социального туризма, которые существуют в современной науке, а также определение места и значения социального туризма в контексте разработки и реализации социальной доктрины туризма. Методика исследования. Использованы методы анализа научной литературы (монографический, аналитический, абстрактно-логический) для изучения подходов к пониманию сути социального туризма, особенностей его организации и его роль в реализации социальной доктрины туризма. Результаты исследования. Рассмотрены теоретические подходы к определению социального туризма как самостоятельного направления туризмологических исследований, которые существуют в современной науке. Определены социальные особенности развития современного туризма. Рассмотрены определения социального туризма, разработанные отечественными и зарубежными учеными. Определено социальную доктрину туризма как составную часть социальной доктрины государства. Обоснована необходимость разработки и реализации эффективной социальной доктрины туризма с учетом региональной социальной специфики. Научная новизна результатов исследования. Получили дальнейшее развитие исследования социального туризма как самостоятельного туризмологического направления. Отмечено социальную значимость туризма, его роль в разностороннем развитии личности и формировании мировоззренческих ориентиров уровня и качества жизни. Определены место и роль социального туризма в разработке и реализации социальной доктрины туризма государства. Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть использованы в деятельности туристических предприятий Украины и ее регионов, органов государственной власти и местного самоуправления. Теоретические обобщения могут быть основой для дальнейших исследований в этом направлении. Ключевые слова: туризм; социальный туризм; социальная доктрина; социальная доктрина туризма. Felenchak Yu.B. APPROACHES TO DEFINITION OF SOCIAL TOURISM IN THE CONTEXT OF FORMATION OF SOCIAL TOURISM DOCTRINE Purpose. The purpose of the article is to analyze the theoretical approaches to the definition of social tourism that exist in modern science, and to determine the place and importance of social tourism in the context of the development and implementation of the social doctrine of tourism. Methodology of research. Methods of scientific literature analysis (monographic, analytical, abstract and logical) were used to study approaches to understanding the essence of social tourism, features of its organization and its role in the implementation of the social doctrine of tourism. Findings. The article deals with theoretical approaches to the definition of social tourism as an independent direction of tourism research that exist in modern science. Social features of modern tourism development are outlined. The definitions of social tourism developed by domestic and foreign scientists are considered. The social doctrine of tourism is defined as an integral part of the social doctrine of the state. The necessity to develop and implement an effective social doctrine of tourism, taking into account the regional social specificity, is substantiated. Originality. The study of social tourism as an independent tourism direction has been developed. The importance of tourism, its role in the versatile development of personality and the formation of outlook standards of quality and quality of life are emphasized. The place and role of social tourism in the development and implementation of the social doctrine of tourism of the state are outlined. Practical value. The results of the survey can be used in the activities of tourism enterprises of Ukraine and its regions, state authorities and local self-government. Theoretical and methodological generalizations may form the basis for further research in this area. Key words: tourism; social tourism; tourist service; social doctrine; social doctrine of tourism.