(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Никига О.В. СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ СТАЦІОНАРНИХ ПІЗНАВАЛЬНИХ ТУРІВ (НА ПРИКЛАДІ МІСТА ЛЬВОВА) Мета. Виокремлення та аналіз соціально-економічних проблем організації стаціонарних пізнавальних турів у великому місті на прикладі Львова. Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження виступили наукові праці стосовно економічних, соціальних та організаційних аспектів розвитку туристичної сфери України. Для досягнення поставленої мети використано такі методи, як: метод аналізу наукової літератури ‒ для вивчення підходів до розуміння суті та структури пізнавального туризму, особливостей організації пізнавальних турів; метод анкетування через мережу Інтернет (стихійна вибірка) ‒ для отримання інформації про проблеми організації стаціонарних пізнавальних турів у місті Львові. Результати дослідження. Виокремлено такі соціально-економічні проблеми організації стаціонарних пізнавальних турів у Львові, як: відсутність комфортних умов проживання за доступною ціною; реставрація історичних об’єктів; недиференційовані пізнавальні програми; старіння туристичного продукту; низький розвиток транспортної мережі, зокрема комунального громадського транспорту; погана якість автошляхів; відсутня реклама внутрішнього туризму; нестабільна якість проведення екскурсій; недостовірне формування громадської думки про Львів як небезпечне для туристів місто. Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку дослідження проблем функціонування туристичних дестинацій. Зокрема, сформульовано перелік проблем організації стаціонарних пізнавальних турів у великому місті. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані у діяльності туристичних підприємств України та Львова, органів державної влади та місцевого самоврядування. Теоретико-методологічні узагальнення можуть бути основою для подальших наукових досліджень. Ключові слова: пізнавальний туризм; дестинація; велике місто; стаціонарний тур; екскурсія. Никига О.В. СОЦИАЛЬНО-ЭКОНОМИЧЕСКИЕ ПРОБЛЕМЫ ОРГАНИЗАЦИИ СТАЦИОНАРНЫХ ПОЗНАВАТЕЛЬНЫХ ТУРОВ (НА ПРИМЕРЕ ГОРОДА ЛЬВОВ) Цель. Выделение и анализ социально-экономических проблем организации стационарных познавательных туров в большом городе на примере Львова. Методика исследования. Теоретической основой исследования выступили научные работы относительно экономических, социальных и организационных аспектов развития туристической сферы Украины. Для достижения поставленной цели использованы такие методы, как: метод анализа научной литературы ‒ для изучения подходов к пониманию сути и структуры познавательного туризма, особенностей организации познавательных туров; метод анкетирования через Интернет (стихийная выборка) ‒ для получения информации о проблемах организации стационарных познавательных туров во Львове. Результаты исследования. Выделены такие социально-экономические проблемы организации стационарных познавательных туров во Львове, как: отсутствие комфортных условий проживания по доступной цене; реставрация исторических объектов; недифференцированные познавательные программы; старение туристского продукта; низкое развитие транспортной сети, в том числе коммунального общественного транспорта; плохое качество дорог; отсутствие рекламы внутреннего туризма; нестабильное качество проведения экскурсий; недостоверное формирование общественного мнения о Львове как опасном для туристов городе. Научная новизна результатов исследования. Получило дальнейшее развитие исследование проблем функционирования туристических дестинаций. В частности, сформулирован перечень проблем организации стационарных познавательных туров в большом городе. Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть использованы в деятельности туристических предприятий Украины и Львова, органов государственной власти и местного самоуправления. Теоретические обобщения могут быть основой для дальнейших научных исследований. Ключевые слова: познавательный туризм; дестинация; большой город; стационарный тур; экскурсия. Nykyha O.V. SOCIAL AND ECONOMIC PROBLEMS OF ORGANIZATION OF STATIONARY COGNITIVE TOURS (ON THE EXAMPLE OF LVIV) Purpose. The aim of the article is identifying and analysis of social and economic problems of organization of stationary educational tours in the big city on the example of Lviv. Methodology of research. The theoretical basis of the research is the scientific works on the economic, social and organizational aspects of the development of the tourist sphere of Ukraine. The following methods are used to achieve this goal: the method of analysis of scientific literature – to study approaches to understanding the nature and structure of cognitive tourism, features of the organization of cognitive tours; questionnaire method via the Internet (spontaneous sampling) – to get information about problems of organization of stationary educational tours in Lviv. Findings. The following social and economic problems of organization of inpatient educational tours in Lviv are highlighted, such as: lack of comfortable living conditions at an affordable price; restoration of historical sites; undifferentiated cognitive programs; aging of the tourist product; low development of the transport network, including communal public transport; poor quality of roads; no inland tourism advertising; unstable quality of excursions; false opinion about Lviv as a tourist-dangerous city. Originality. The research of problems of functioning of tourist destinations has been further developed. In particular, the list of problems of organization of stationary educational tours in the big city is formulated. Practical value. The results of the study can be used in the activity of tourism enterprises of Ukraine and Lviv, state authorities and local self-government. Theoretical and methodological generalizations may form the basis for further scientific research. Key words: cognitive tourism; destination; big city; stationary tour; excursion.