(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Чумак О.В., Мельничук М.О. КОНЦЕПЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМ КАПІТАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ Мета. Обґрунтування концепції інформаційного забезпечення управління соціальним капіталом підприємства в умовах сталого розвитку. Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є системний підхід до пізнання фундаментальних положень формування інформаційного забезпечення управління соціальним капіталом. Для досягнення окресленої мети й вирішення поставлених завдань використано систему загальнонаукових та спеціальних методів, а саме: методи логічного узагальнення та порівняння для формування основних положень організації управлінського обліку на підприємстві та підходів до побудови його моделі в частині управління соціальним капіталом; методи аналізу, синтезу й узагальнення – для вивчення системи збалансованих показників і їх впливу на вартість бізнесу; абстрактно-логічний метод – для формулювання висновків дослідження. Результати дослідження. Обґрунтовано необхідність розвитку облікових систем підприємств для формування інформаційного забезпечення управління соціальним капіталом через інтеграцію, побудовану на досягненні стратегічних цілей. Сформовано модель управлінського обліку соціального капіталу, детерміновану показниками соціально-орієнтованого бізнес середовища, яка ґрунтуюється на блоках збалансованої системи показників. Визначено етапи рекомендованої моделі та рівні, за якими передбачено її функціонування в обліковій системі підприємства. Для розвитку інформаційного забезпечення управління соціальним капіталом запропоновано запровадження системи збалансованих показників (BSC), за якої є можливість співставлення фінансових і нефінансових показників щодо соціального капіталу через площину досягнення стратегії діяльності підприємства. На основі цього запропоновано фрагмент стратегічної карти та нефінансові показники, які характеризують формування соціального капіталу підприємства. Наукова новизна результатів дослідження полягає в обґрунтуванні концепції інформаційного забезпечення управління соціальним капіталом підприємства в умовах сталого розвитку, яка на відміну від існуючої, забезпечує синергію з концепцією збалансованої системи показників через нефінансові індикатори, які характеризують формування соціального капіталу. Практична значущість результатів дослідження. Сформовану модель управлінського обліку та нефінансові показники економічної діяльності щодо формування соціального капіталу можна застосовувати як базову усіма підприємствами. Ефектом стане можливість розрахунку загальної ефективності економічної діяльності відповідно стратегічним цілям на основі доступного інформаційного забезпечення. Ключові слова: соціальний капітал; інформаційне забезпечення; управлінський облік; система збалансованих показників. Чумак О.В., Мельничук М.А. КОНЦЕПЦИЯ ИНФОРМАЦИОННОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ УПРАВЛЕНИЯ СОЦИАЛЬНЫМ КАПИТАЛОМ ПРЕДПРИЯТИЯ В УСЛОВИЯХ УСТОЙЧИВОГО РАЗВИТИЯ Целью статьи является обоснование концепции информационного обеспечения управления социальным капиталом предприятия в условиях устойчивого развития. Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования является системный подход к познанию фундаментальных положений формирования информационного обеспечения управления социальным капиталом. Для достижения поставленной цели и решения поставленных задач использована система общенаучных и специальных методов, а именно: методы логического обобщения и сравнения для формирования основных положений организации управленческого учета на предприятии и подходов к построению его модели по управлению социальным капиталом; методы анализа, синтеза и обобщения – для изучения системы сбалансированных показателей и их влияния на стоимость бизнеса; абстрактно-логический метод – для формулирования выводов исследования. Результаты исследования. Обоснована необходимость развития учетных систем предприятий для формирования информационного обеспечения управления социальным капиталом путем интеграции, построенной на достижении стратегических целей. Сформирована модель управленческого учета социального капитала, детерминированная на показатели социально-ориентированной бизнес среды, которая основывается на блоках сбалансированной системы показателей. Определены этапы рекомендованной модели и уровни, по которым предусмотрено ее функционирование в учетной системе предприятия. Для развития информационного обеспечения управления социальным капиталом предложено внедрение системы сбалансированных показателей (BSC), при которой есть возможность сопоставления финансовых и нефинансовых показателей социального капитала сквозь плоскость достижения стратегии деятельности предприятия. На основе этого, предложен фрагмент стратегической карты и нефинансовые показатели, характеризующие формирование социального капитала. Научная новизна результатов исследования заключается в обосновании концепции информационного обеспечения управления социальным капиталом предприятия в условиях устойчивого развития, которая в отличие от существующих, обеспечивает синергию концепции сбалансированной системы показателей нефинансовыми индикаторами, характеризующими формирование социального капитала. Практическая значимость результатов исследования. Предложенную модель управленческого учета и нефинансовые показатели экономической деятельности по формированию социального капитала, можно применять, как базовые для всех предприятий. Эффектом является возможность расчета общей эффективности экономической деятельности в соответствии со стратегическими целями на основе доступного информационного обеспечения. Ключевые слова: социальный капитал; информационное обеспечение; управленческий учет; система сбалансированных показателей. Chumak О.V., Melnuchyk M.О. CONCEPT OF INFORMATION SUPPORT MANAGEMENT OF THE SOCIAL CAPITAL OF ENTERPRISE IN CONDITIONS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT The purpose of the article is to substantiate the concept of information support for managing the social capital of an enterprise in context of sustainable development. Methodology of research. The theoretical and methodological basis of study is a systematic approach to knowledge of fundamental provisions of formation of information support for social capital management. To achieve the goal and solve the tasks, a system of general scientific and special methods was used, namely: methods of logical generalization and comparison to form main provisions of organization of management accounting in the enterprise and approaches to building its of social capital management model; methods of analysis, synthesis and generalization – for to study system of balanced indicators and their impact on value of business; abstract method – for formulation of research findings. Findings. The necessity of the development of accounting systems of enterprises for formation of information support for social capital management through integration, built on the achievement of strategic goals is substantiated. A model of management accounting of social capital was formed, determined by indicators of socially-oriented business environment, based on blocks of a balanced scorecard. The stages of the recommend model and levels according to which its functioning is provided for in accounting system of enterprise are determined. For development of information support for social capital management, the introduction of balanced scorecard (BSC) has been proposed, with which it is possible to compare financial and non-financial indicators of social capital through the plane of achieving an enterprise strategy. Based on this, a fragment of a strategic map and non-financial indicators characterizing the formation of social capital have been proposed Originality. The scientific novelty consists in substantiating the concept of information support for managing the social capital of an enterprise under conditions of sustainable development, which, unlike existing ones, provides synergy of concept of balanced scorecard with non-financial indicators characterizing the formation of social capital. Practical value. The proposed model of management accounting and non-financial indicators of economic activity on formation of social capital can be applied as basic for all enterprises. The effect is the ability to calculate the overall economic performance in accordance with strategic goals based on available information support. Key words: social capital; information support; management accounting; balanced scorecard system.