(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Нікітін Ю.О., Мельник М.В., Кульчицький О.І. ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ Мета. Дослідження бачення проблем та шляхів інноваційного розвитку України представників таких фокус-груп, як: бізнесу, науково-дослідних інститутів, університетів, державних установ та громадських організацій. Методика дослідження. Дослідження у фокус-групах експертів проводили шляхом анкетного опитування за бальною шкалою та представлення результатів у відсоткових значеннях. Результати опрацьовано за допомогою методів аналізу і синтезу та представлено висновки на основі методу узагальнення. Результати дослідження. Представлено оцінку фокус-груп представників бізнесу, науково-дослідних інститутів, університетів, державних установ та громадських організацій щодо проблем та шляхів інноваційного розвитку України. Досліджено фактори конкурентних переваг підприємств України; бар’єри, щодо впровадження вітчизняних інновацій та розвитку системи взаємодії між українськими підприємствами, науковими організаціями і університетами. Визначено фактори розвитку системи взаємодії українських підприємств із науковими організаціями і університетами у створенні та впровадженні інновацій. Обґрунтовано основні напрямки та шляхи переходу до застосування моделі інноваційного розвитку України, зокрема доведено необхідність економічного розвитку на основі моделі інноваційного розвитку України «Six Helix Model». Наукова новизна результатів дослідження. Виявлено основні проблеми інноваційного розвитку України. На основі проведеного опитування визначено експертне бачення представників бізнесу, науково-дослідних інститутів, університетів, державних установ та громадських організацій щодо першочергових дій інноваційного розвитку України. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприятимуть органам державного управління при визначенні пріоритетних дій інноваційного розвитку України. Ключові слова: наука; інновації; модель інноваційного розвитку. Никитин Ю.А., Мельник М.В., Кульчицкий О.И. ПРОБЛЕМЫ И ПУТИ ИННОВАЦИОННОГО РАЗВИТИЯ УКРАИНЫ В КОНТЕКСТЕ ЕВРОПЕЙСКОЙ ИНТЕГРАЦИИ Цель. Исследовать видение проблем и путей инновационного развития Украины представителей таких фокус-групп, как: бизнеса, научно-исследовательских институтов, университетов, государственных учреждений и общественных организаций. Методика исследования. Исследования в фокус группах экспертов проводили путем анкетного опроса по балльной шкале и представление результатов в процентных значениях. Результаты обработаны с помощью методов анализа и синтеза и представлены выводы на основе метода обобщения. Результаты исследования. Представлена оценка фокус-групп представителей бизнеса, научно-исследовательских институтов, университетов, государственных учреждений и общественных организаций относительно проблем и путей инновационного развития Украины. Исследованы факторы конкурентных преимуществ предприятий Украины; барьеры, по внедрению отечественных инноваций и развития системы взаимодействия между украинскими предприятиями, научными организациями и университетами. Определены факторы развития системы взаимодействия украинских предприятий с научными организациями и университетами в создании и внедрении инноваций. Обоснованы основные направления и пути перехода к применению модели инновационного развития Украины, в частности доказана необходимость экономического развития на основе модели инновационного развития Украины «Six Helix Model». Научная новизна результатов исследования. Выявлены основные проблемы инновационного развития Украины. На основе проведенного опроса определено экспертное видение представителей бизнеса, научно-исследовательских институтов, университетов, государственных учреждений и общественных организаций относительно первоочередных действий инновационного развития Украины. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования будут способствовать органам государственного управления при определении приоритетных действий инновационного развития Украины. Ключевые слова: наука; инновации; модель инновационного развития. Nikitin Yu.O., Melnyk M.V., Kulchytskyy O.I. PROBLEMS AND WAYS OF INNOVATIVE DEVELOPMENT OF UKRAINE IN THE CONTEXT OF EUROPEAN INTEGRATION Purpose. To explore the vision of problems and ways of innovative development of Ukraine by representatives of such focus groups as: business, research institutes, universities, state institutions and public organizations. Methodology of research. Focus group studies were conducted by expert groups by means of a questionnaire survey on a scale and presentation of results in percentage values. The results were analyzed using the methods of analysis and synthesis and the findings are presented on the basis of the generalization method. Findings. The evaluation of the focus groups of representatives: business, research institutes, universities, state institutions and public organizations on the problems and ways of innovative development of Ukraine is presented. The main factors of competitive advantages of Ukrainian enterprises, barriers to the implementation of domestic innovations, development of the system of interaction between research institutes, universities and enterprises are determined. The factors of development of system of interaction of Ukrainian enterprises with scientific organizations and universities in creation and implementation of innovations are determined. The basic directions and ways of transition to application of the model of innovative development of Ukraine are substantiated. In particular, the necessity of economic development is proved on the basis of the model if the innovative development "Six Helix Model". Originality. The main problems of innovative development of Ukraine are revealed. On the basis of the survey, an expert opinion of business representatives, research institutes, universities, state institutions and public organizations regarding the priority actions of Ukraine’s innovation development was determined. Practical value. The results of the study will contribute to the public administration in identifying the priority actions of Ukraine’s innovation development. Key words: science; innovation; model of innovation development.