(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Іванюк Т.Л. СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ЗЕМЕЛЬНІ ВІДНОСИНИ» Мета. Розкриття сутності поняття «земельні відносини» та дослідження основних особливостей становлення даної економічної категорії. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний метод наукового пізнання – для розгляду сутності земельних відносин; синтезу – для з’ясування взаємозв’язків між суб’єктами земельних відносин; графічний – для наочного відображення одержаних результатів; абстрактно-логічний метод – для формування висновків і пропозицій дослідження. Результати дослідження. Розкрито основне значення і роль земельних відносин. Розглянуто різноманітні підходи щодо визначення їх економічної сутності та описано загальну схему земельних відносин в Україні. Доведено, що власність на землю формує соціальний та економічний стан суб’єктів земельних відносин. Розглянуто права та обов’язки землекористувачів, а також визначено основні вимоги щодо цільового використання землі. Наукова новизна результатів дослідження. Систематизовано та узагальнено підходи до тлумачення поняття «земельні відносини». Запропоновано розглядати земельні відносин як відносини між державою, суб’єктами господарювання та людиною, що виникають при володінні, користуванні, відтворенні та охороною землі, як основного засобу виробництва. Розроблено власну схему визначення та формування земельних відносин та охарактеризовано основні елементи, що становлять сутність даного поняття, оскільки розвиток земельних відносин полягає у ефективному впровадженні земельної реформи, що включає спрямованість державної політики на економічно-правове, екологічно безпечне та високотехнологічне користування землею. Практична значущість результатів дослідження. Доведено доцільність вивчення і розвитку земельних відносин з врахуванням основних елементів, форм та суб’єктів, що знаходяться під впливом зовнішніх і внутрішніх середовищ. Результати дослідження можуть бути використані сільськогосподарськими підприємствами під час формування земельних відносин у своїй діяльності. Ключові слова: земельні відносини; власність; договірні відносини; землекористування; земельні сервітути. Иванюк Т.Л. СУЩНОСТЬ ПОНЯТИЯ «ЗЕМЕЛЬНЫЕ ОТНОШЕНИЯ» Цель. Раскрытие сущности понятия «земельные отношения» и исследование основных особенностей становлении данной экономической категории. Методика исследования. Для достижения поставленной цели использовались следующие методы: диалектический метод научного познания – для рассмотрения сущности земельных отношений; синтеза – для выяснения взаимосвязей между субъектами земельных отношений; графический – для наглядного отображения полученных результатов; абстрактно-логический метод – для формирования выводов и предложений исследования. Результаты исследования. Раскрыто основное значение и роль земельных отношений. Рассмотрены различные подходы к определению их экономической сущности и описано общую схему земельных отношений в Украине. Доказано, что собственность на землю формирует социальное и экономическое состояние субъектов земельных отношений. Рассмотрены права и обязанности землепользователей, а также определены основные требования по целевому использованию земли. Научная новизна результатов исследования. Систематизированы и обобщены подходы к толкованию понятия «земельные отношения». Предложено рассматривать земельные отношений как отношения между государством, субъектами хозяйствования и человеком, возникающие при владении, пользовании, воспроизводстве и охране земли, как основного средства производства. Разработана собственная схема определения и формирования земельных отношений и охарактеризованы основные элементы, составляющие сущность данного понятия, поскольку развитие земельных отношений заключается в эффективном внедрении земельной реформы, включающей направленность государственной политики на экономически правовое, экологически безопасное и высокотехнологичное пользование землей. Практическая значимость результатов исследования. Доказана целесообразность изучения и развития земельных отношений с учетом основных элементов, форм и субъектов, находящихся под влиянием внешних и внутренних сред. Результаты исследования могут быть использованы сельскохозяйственными предприятиями при формировании земельных отношений в своей деятельности. Ключевые слова: земельные отношения; собственность; договорные отношения; землепользование; земельные сервитуты. Ivaniuk T.L. THE ESSENCE OF THE CONCEPT OF “LAND RELATIONS” Purpose. The aim of the article is revealing the essence of the concept “land relations” and researching the main features of the formation of this economic category. Methodology of research. General scientific and special methods are used to achieve this goal: dialectical method of scientific cognition – to consider the essence of land relations; synthesis – to find out the relationships between the subjects of land relations; graphic – for visual display of the obtained results; abstract and logical method – for forming conclusions and suggestions of research. Findings. The basic importance and role of land relations are revealed. Various approaches to determining their economic nature are discussed and a general scheme of land relations in Ukraine is described. It is proved that land ownership shapes the social and economic condition of the subjects of land relations. The rights and responsibilities of land users are discussed, as well as the basic requirements for land use purpose are determined. Originality. Approaches to interpreting the concept of “land relations” are systematized and generalized. It is proposed to consider land relations as relations between the state, economic entities and a person arising in the possession, use, reproduction and protection of land as the main means of production. The own scheme of determination and formation of land relations is developed and basic elements that make up the essence of this concept are characterized, since the development of land relations consists in the effective implementation of land reform, which includes the orientation of the state policy on economically legal, ecologically safe and high-tech land use. Practical value. The expediency of the study and development of land relations has been proved taking into account the basic elements, forms and subjects that are influenced by external and internal environments. The results of the survey can be used by agricultural enterprises in forming land relations in their activities. Key words: land relations; property; contractual relations; land use; land easements.