(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Щуровська А.Ю. ОЦІНКА ВПЛИВУ РОЗВИТКУ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ НА РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ РЕСПУБЛІКИ АЗЕРБАЙДЖАН Мета. Виявлення закономірностей розвитку телекомунікацій, як комплексної сфери економіки, кореляційного взаємозв’язку з економічним зростанням Азербайджану, закономірностей споживання і макрогенерації телекомунікаційних послуг. Методика дослідження. При вирішенні поставлених у роботі завдань використовувалися методи системного, логічного і порівняльного аналізу для виявлення взаємозв’язків між досліджуваними ознаками, економічної статистики та економетрики для побудови регресійних моделей залежності макроекономічних показників розвитку економіки країни та сфери телекомунікацій. Результати дослідження. Обґрунтовано основні параметри розвитку сфери телекомунікацій Азербайджану за останні роки, що дозволило виявити закономірності їх розвитку, як комплексної галузі економіки, кореляційні взаємозв’язки з економічним зростанням, конвергенцію зв’язку та інформатики, дію інформаційно-економічного закону, закономірності споживання і макрогенерацію телекомунікаційних послуг. Для виявлення взаємозв’язку між макроекономічними розвитком (ДВВП душовою валовий внутрішній продукт) і розвитком телекомунікацій встановлені причинно-наслідкові зв’язки між економічними показниками. Проаналізовано та доведено, що стрімкий розвиток сучасних телекомунікацій суттєво впливає на соціально-економічний розвиток багатьох країн, і Азербайджану в тому числі. Наукова новизна результатів дослідження. Представлене в роботі дослідження дозволило встановити рівноприскорену залежність зростання Інтернет-користувачів і щільність мобільних телефонів над рівнем ДВВП. На підставі чого доведено, що пропорційно-випереджальна закономірність розвитку телекомунікацій трансформується у випереджально-прискорену. Практична значущість результатів дослідження полягає в науковому обґрунтуванні прогнозування параметрів розвитку сфери телекомунікацій. Обґрунтування факторів та закономірностей розвитку сфери телекомунікацій дозволяють більш об’єктивно прогнозувати їхні перспективи, спираючись на фактори, що стосуються національної економіки. Ключові слова: телекомунікації; конвергенція; інновації; макрогенерація; Інтернет; мобільний зв’язок Щуровская А.Ю. ОЦЕНКА ВЛИЯНИЯ РАЗВИТИЯ ТЕЛЕКОММУНИКАЦИЙ НА РАЗВИТИЕ ЭКОНОМИКИ РЕСПУБЛИКИ АЗЕРБАЙДЖАН Цель. Выявление закономерностей развития телекоммуникаций, как комплексной сферы экономики, корреляционной взаимосвязи с экономическим ростом Азербайджана, закономерностей потребления и макрогенерации телекоммуникационных услуг. Методика исследования. При решении поставленных в работе задач использовались методы системного, логического и сравнительного анализа для выявления взаимосвязей между исследуемыми признаками, экономической статистики и эконометрики для построения регрессионных моделей зависимости макроэкономических показателей развития экономики страны и сферы телекоммуникаций. Результаты исследования. Обоснованы основные параметры развития сферы телекоммуникаций Азербайджана за последние годы, что позволило выявить закономерности их развития, как комплексной отрасли экономики, корреляционные взаимосвязи с экономическим ростом, конвергенцию связи и информатики, действие информационно-экономического закона, закономерности потребления и макрогенерации телекоммуникационных услуг. Для выявления взаимосвязи между макроэкономическим развитием (ДВВП душевой валовой внутренний продукт) и развитием телекоммуникаций установлены причинно-следственные связи между экономическими показателями. Проанализировано и доказано, что стремительное развитие современных телекоммуникаций существенно влияет на социально-экономическое развитие многих стран, и Азербайджана в том числе. Научная новизна результатов исследования. Представленное в работе исследование позволило установить равноускоренную зависимость роста Интернет-пользователей и плотности мобильных телефонов над уровнем ДВВП. На основании чего доказано, что пропорционально-опережающая закономерность развития телекоммуникаций трансформируется в опережающе-ускоренную. Практическая значимость результатов исследования заключается в научном обосновании прогнозирования параметров развития сферы телекоммуникаций. Обоснование факторов и закономерностей развития сферы телекоммуникаций позволяют более объективно прогнозировать их перспективы, опираясь на факторы, касающиеся национальной экономики. Ключевые слова: телекоммуникации; конвергенция; инновации; макрогенерации; Интернет; мобильная связь Shchurovska A.Yu. EVALUATION OF THE IMPACT OF TELECOMMUNICATIONS DEVELOPMENT ON THE DEVELOPMENT OF THE ECONOMY OF THE REPUBLIC OF AZERBAIJAN The purpose of the article is to identify patterns of development of telecommunications as a complex sphere of the economy, correlation with economic growth of Azerbaijan, patterns of consumption and macro generation of telecommunication services. Methodology of research. Methods of systemic, logical and comparative analysis are used in solving the problems posed in the work to identify the relationships between the investigated features, economic statistics and econometrics for constructing regression models of the dependence of macroeconomic indicators of the development of the country’s economy and telecommunication spheres. Findings.The main parameters of the development of the telecommunications sector of Azerbaijan in recent years are substantiated, which allowed to identify the patterns of their development as an integrated sector of the economy, correlation relationships with economic growth, the convergence of communications and computer science, the effect of information and economic law, consumption patterns and macro-generation of telecommunications services. To identify the relationship between macroeconomic development (GDP gross domestic product) and the development of telecommunications, causal relationships have been established between economic indicators. It has been analyzed and proved that the rapid development of modern telecommunications significantly influences social and economic development of many countries, including Azerbaijan. Originality. The study, conducted in the article, allowed to establish the equally accelerated dependence of the growth of Internet users and the number of subscribers of mobile phones, which is increasing, above the level of GDP, on the basis of which it is proved that the proportionally advanced pattern of development of telecommunications is transformed into advancing accelerated. Practical value. The practical significance of the research lies in the scientific substantiation of the forecasting of the parameters of the development of the telecommunications sector. The substantiation of the factors and patterns of development of the telecommunications sector allows them to objectively predict their prospects, based on factors relating to the national economy. Key words: telecommunications; convergence; innovation; macro-generation; the Internet; mobile communications.