(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Желюк Т.Л. РОЗВИТОК ФІНАНСОВОГО РИНКУ В КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ Мета. Окреслення детермінант підвищення конкурентного потенціалу ринку фінансових послуг з позицій економічної безпеки, дотримання якої забезпечує збалансований розвиток всіх інституційних секторів, визначає можливості до розширеного відтворення. Методика дослідження. В процесі дослідження використано системний, синергетичний, інституціональний підходи та сучасні методи аналізу, зокрема застосовано: системний підхід для обґрунтування науково-методологічної оцінки розвитку фінансового ринку; метод комплексного аналізу – для оцінки ефективності розвитку фінансового ринку; абстрактно-логічний – для узагальнень і формування висновків. Результати дослідження. Розглянуто проблеми розвитку та управління фінансовим сектором національної економіки з позицій задекларованих векторів сталого розвитку. Виокремлено чинники конвергенції національного фінансового сектору із світовою фінансовою системою, підтримки власної фінансової стабільності та безпеки. Обґрунтовано необхідність активного впровадження стартапів у систему вітчизняного фінансового ринку. Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано детермінанти розвитку та модернізації ринку фінансових послуг з огляду на потреби збереження національних інтересів та врахування сучасних викликів цифровізації. Акцентовано увагу на підвищенні результативності регулювання ринку фінансових послуг та необхідності запровадження новітніх стартапів у практику розрахунків на ринку фінансових послуг. Практична значущість результатів дослідження. Отримані пропозиції можуть бути використані для вдосконалення діючої системи управління фінансовими ризиками, регулювання та контролю якості фінансових послуг та безпеки фінансових платежів, запровадження інновацій на ринку фінансових послуг. Ключові слова: ринок фінансових послуг; детермінанти сталого розвитку фінансового сектору; фінансова стабільність; регулятори; фінтек-індустрія; технологія блокчейн. Желюк Т.Л. РАЗВИТИЕ ФИНАНСОВОГО РЫНКА В КОНТЕКСТЕ ОБЕСПЕЧЕНИЯ НАЦИОНАЛЬНОЙ БЕЗОПАСНОСТИ Цель. Определение детерминант повышения конкурентного потенциала рынка финансовых услуг с позиций экономической безопасности, соблюдение которой обеспечивает сбалансированное развитие всех институциональных секторов и определяет возможности для расширенного воспроизводства. Методика исследования. В процессе исследования использованы системный, синергетический, институциональный подходы и современные методы анализа, в частности применены: системный подход для обоснования научно-методологической оценки развития финансового рынка; метод комплексного анализа – для оценки эффективности развития финансового рынка; абстрактно-логический – для обобщений и формирование выводов. Результаты исследования. Рассмотрены проблемы развития и управления финансовым сектором национальной экономики с позиций задекларированных векторов устойчивого развития. Выделены факторы конвергенции национального финансового сектора с мировой финансовой системой, а также поддержания собственной финансовой стабильности и безопасности. Обоснована необходимость активного внедрения стартапов в систему отечественного финансового рынка. Научная новизна результатов исследования. Предложены детерминанты развития и модернизации рынка финансовых услуг, которые учитывают потребности сохранения национальных интересов и современные вызовы цифровизации. Акцентировано внимание на повышении результативности регулирования рынка финансовых услуг и необходимости внедрения новейших стартапов в практику расчетов на рынке финансовых услуг. Практическая значимость результатов исследования. Полученные разработки могут быть использованы для совершенствования действующей системы управления финансовыми рисками, регулирования и контроля качества финансовых услуг и безопасности финансовых платежей, внедрение инноваций на рынке финансовых услуг. Ключевые слова: рынок финансовых услуг; детерминанты устойчивого развития финансового сектора; финансовая стабильность; регуляторы; ФИНТЕК-индустрия; технология блокчейн. Zheliuk T.L. FINANCIAL MARKET DEVELOPMENT IN THE CONTEXT OF NATIONAL SECURITY Purpose. The aim of the article is outlining the determinants of enhancing the competitive potential of the financial services market from the point of view of economic security, adherence to which ensures the balanced development of all institutional sectors, defines opportunities for expanded reproduction. Methodology of research. Systematic, synergistic, institutional approaches and modern methods of analysis are used in the course of the research, in particular the following: a systematic approach for substantiating scientific and methodological evaluation of financial market development; method of complex analysis – to evaluate the effectiveness of financial market development; abstract and logical – for generalizations and conclusions. Findings. The problems of development and management of the financial sector of the national economy from the standpoint of declared vectors of sustainable development are considered. The factors of convergence of the national financial sector with the world financial system, support of own financial stability and security are distinguished. The necessity of active introduction of start-ups into the domestic financial market is substantiated. Originality. The determinants of the development and modernization of the financial services market have been proposed in view of the need to preserve national interests and take into account the current challenges of digitalization. The emphasis is placed on improving the efficiency of regulation of the financial services market and the need to introduce new start-ups into the practice of calculations in the financial services market. Practical value. The proposals received can be used to improve the current system of financial risk management, to regulate and control the quality of financial services and the security of financial payments, to innovate in the financial services market. Key words: financial services market; determinants of sustainable development of the financial sector; financial stability; regulators; the Fin-Tech industry; block-chain technology.