(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Печенюк А.В. ПЕРСПЕКТИВИ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ Мета. Обґрунтування пріоритетних напрямів екологізації вітчизняної економіки для реалізації прагнення України стати повноправним членом Європейського Союзу. Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалися наступні методи та прийоми: діалектичний – для пізнання сутності та природи процесу екологізації економіки; індукції та дедукції – для пошуку, систематизації та обробки необхідної інформації; монографічний – для засвоєння досвіду екологічної модернізації економіки європейських країн; системний – для обґрунтування комплексу заходів з підвищення ефективності екологізації виробництва; абстрактно-логічний та узагальнення – для формування висновків з проведеного дослідження. Результати дослідження. Узагальнено основні причини необхідності екологічної модернізації економіки країн світу, зазначено про актуальність проблеми для України в умовах інтеграції до Європейського Союзу. Розкрито основні еколого-економічні проблеми розвитку держави, виділено перешкоди на шляху реалізації принципів «зеленої» економіки, проаналізовано наслідки повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації для довкілля та економіки України. Узагальнено досвід імплементації природоохоронної складової в економіку країн Європейського Союзу. Зазначено про неможливість проведення ефективної екологізації економіки до завершення війни, в умовах нестабільної політичної ситуації, хронічної нестачі фінансових ресурсів, неналежного інвестиційного клімату в державі. Наукова новизна результатів дослідження. Дістали подальшого розвитку напрацювання щодо адаптації вітчизняного природоохоронного законодавства до нормативів ЄС, розробки і реалізації державної програми відновлення довкілля, зруйнованого війною. Практична значущість результатів дослідження. Процеси стимулювання розвитку циркулярної економіки, впровадження сервісної моделі обслуговування клієнтів, орієнтація на декаплінг дозволять підвищити ефективність екологізації виробничих процесів в Україні. Ключові слова: екологізація економіки, збалансоване природокористування, європейська інтеграція, екологічна політика, «зелена» економіка, циркулярна економіка, екологічна модернізація, екологічні сертифікати. Pecheniuk A.V. PROSPECTS OF ECOLOGIZATION OF THE ECONOMY OF UKRAINE IN THE CONDITIONS OF EUROPEAN INTEGRATION Purpose. The aim of the article is to substantiate the priority areas of greening of the domestic economy for the realization of Ukraine’s desire to become a full member of the European Union. Methodology of research. Appropriate methods and techniques were used in the research process: dialectical – to learn the essence and nature of the process of greening the economy, induction and deduction – to find, systematize and process the necessary information, monographic – to learn the experience of ecological modernization of the economy of European countries, systemic – to substantiate a set of measures on increasing the efficiency of production greening, abstract and logical and generalization - to form conclusions from the conducted research. Findings. The article summarizes the main reasons for the need for ecological modernization of the economies of the world, and indicates the relevance of the problem for Ukraine in the context of integration into the European Union. The main ecological and economic problems of the state’s development are revealed, the obstacles to the implementation of the principles of the "green" economy are highlighted, and the consequences of the full-scale military invasion of the Russian Federation for the environment and economy of Ukraine are analysed. The experience of implementing the nature protection component in the economy of the countries of the European Union is summarized. The impossibility of effective greening of the economy before the end of the war, in the conditions of an unstable political situation, a chronic lack of financial resources, and an inappropriate investment climate in the state, was noted. Originality. Work on the adaptation of domestic environmental protection legislation to EU standards, the development and implementation of the state program for the restoration of the environment destroyed by the war was further developed. Practical value. The processes of stimulating the development of the circular economy, the introduction of the service model of customer service, and the focus on decoupling will allow to increase the efficiency of the greening of production processes in Ukraine. Key words: ecologization of the economy, balanced use of nature, European integration, environmental policy, "green" economy, circular economy, ecological modernization, ecological certificates.