(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Борисяк О.В. ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВ ЕНЕРГЕТИКИ І КРИТИЧНІ КЛІМАТИЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ Мета. Визначення особливостей інноваційного потенціалу підприємств енергетики, реалізації кліматичної політики в умовах воєнного стану і розробка концептуальної моделі позиціонування «зеленої» енергії як кліматично-нейтрального товару на енергетичному ринку. Методика дослідження. Використано методи системного аналізу – для визначення позиціонування «зеленої» енергії як інноваційного товару на енергетичному ринку, дуалістичного пізнання – для формування особливостей зміни підходу до ресурсного забезпечення на енергетичному ринку у напрямі ресурсоощадливості і кліматичної нейтральності, індукції, дедукції – для розгляду ролі впровадження критичних кліматичних технологій на підприємствах енергетики в умовах воєнного стану, абстрактно-логічний підхід – для розробки концептуальної моделі позиціонування «зеленої» енергії як кліматично-нейтрального товару на енергетичному ринку. Результати дослідження. Розглянуто особливості зміни підходу до ресурсного забезпечення на енергетичному ринку у напрямі ресурсоощадливості і кліматичної нейтральності. Встановлено, що основними напрямами розвитку енергетичного ринку у довоєнний період були використання і споживання енергії з природних невідновних джерел, виробництво і споживання альтернативної енергії («зеленої» енергії), а також розбудова енергосервісу. Своєю чергою, інноваційність підходу до впровадження критичних кліматичних технологій на підприємствах енергетики в умовах воєнного стану полягає у міжгалузевій взаємодії підприємств у ланцюгу виробництва, передачі і споживання енергії у регіонах, де не ведуться бойові дії. Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано інтегрований сегментний підхід до розробки концептуальної моделі позиціонування «зеленої» енергії як кліматично-нейтрального товару на енергетичному ринку, що сприятиме формуванню кліматично-нейтрального енергетичного ланцюга, створенню кліматичного енергетичного кластеру на засадах циркулярної економіки (наприклад, підприємства аграрної, «зеленої» енергетики, транспортної сфер). Практична значимість результатів дослідження. Концептуальна модель позиціонування «зеленої» енергії як кліматично-нейтрального товару на енергетичному ринку дозволяє визначити компоненти управлінського механізму інноваційного розвитку підприємств енергетики шляхом впровадження критичних кліматичних технологій у повоєнний час, а саме: диверсифікація джерел отримання «зеленої» енергії, посилення ресурсозбереження і підвищення енергоефективності енергетичних підприємств, розбудова ринку альтернативної енергетики та ринку енергосервісу, реструктуризація «зеленого» тарифу споживання енергії, запуск інноваційних технологій та «розумних» сіток (Smart Grids) енергопостачання. Ключові слова: енергетична безпека, кліматична безпека, обороноздатність, енергетичний ринок, зміна клімату, відновлювальні джерела енергії, критична інфраструктура, кліматичні інновації, інноваційний розвиток, циркулярна економіка. Borysiak О.V. INNOVATIVE POTENTIAL OF ENERGY ENTERPRISES AND CRITICAL CLIMATE TECHNOLOGIES WITHIN WAR CONDITIONS Purpose. The article is devoted to determining the features of the innovative potential of energy enterprises, the implementation of climate policy within war conditions and developing the conceptual model for positioning “green” energy as a climate-neutral product in the energy market. Methodology of research. The following methods were used: system analysis – to determine the positioning of “green” energy as an innovative product on the energy market; dualistic cognition – to form the features of changing the approach to resource provision in the energy market in the direction of resource saving and climate neutrality; induction, deduction – to consider the role of the introduction of critical climate technologies at energy enterprises under martial law; abstract and logical approach – for the development of a conceptual model of positioning "green" energy as a climate-neutral product on the energy market. Findings. The article considers the peculiarities of changing the approach to resource provision in the energy market in the direction of resource efficiency and climate neutrality. The directions of the energy market development within pre-war based on the use and consumption of energy from natural non-renewable sources, the production and consumption of alternative energy (“green” energy), as well as energy services, are highlighted. But, the innovative approach to the introduction of critical climate technologies at energy enterprises within war conditions lies in the intersectoral interaction of enterprises in the chain of production, transmission and consumption of energy in non-combat regions. Originality. The integrated segment approach to modelling the positioning of “green” energy as climate-neutral product in the energy market is proposed. This conceptual model will promote the formation of a climate-neutral energy chain, the creation of a climate energy cluster on the basis of a circular economy (for example, agricultural enterprises, “green” energy, transport). Practical value. The conceptual model for positioning “green” energy as a climate-neutral product in the energy market makes it possible to determine the components of the mechanism for the innovative development of the energy market due to the introduction of critical climate technologies within post-war conditions, namely: diversification of sources for obtaining “green” energy, enhancing resource conservation and increasing energy efficiency of energy enterprises, developing an alternative energy market and an energy service market, restructuring of the “green” tariff for energy consumption, launching innovative technologies and smart grids of energy supply. Key words: energy security, climate security, defence capability, energy market, climate change, renewable energy sources, critical infrastructure, climate innovation, innovative development, circular economy.