(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Попель С.А. ЗАСТОСУВАННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ПОПЕРЕДНЬОГО ІНФОРМУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ВИЯВЛЕННЯ РИЗИКІВ БЕЗПЕКИ: ДОСВІД СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ Мета. Дослідження досвіду Сполучених Штатів Америки щодо застосування інструментів попереднього інформування в контексті виявлення ризиків безпеки. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи: індукції та дедукції, теоретичного узагальнення, абстрагування, діалектичного пізнання – при вивченні наукових джерел та дослідженні теоретичних аспектів використання інструментів попереднього інформування в контексті виявлення ризиків безпеки, визначення категорійного апарату з досліджуваної проблематики; абстрактно-логічний – для узагальнення теоретичних положень, формування висновків та пропозицій з теми дослідження. Результати дослідження. Виявлено, що інструментами, які використовуються митною адміністрацією Сполучених Штатів Америки для забезпечення безпеки ланцюгів постачання, є Автоматизована система маніфестів та Положення про імпортні документи безпеки. Визначено, що AMS є електронною системою передачі інформації про вантажі, які ввозяться на митну територію США. Проаналізовано AMS в контексті: переліку відомостей, які необхідно надати перевізнику митному органу; винятків щодо подання маніфесту (перелік товарів, для яких не вимагається подання попереднього повідомлення, та винятки для окремих країн та регіонів; відповідальності за порушення правил подання електронного маніфесту). Зазначено, що ISF – це абсолютно новий бізнес-процес, який розширює сферу відповідальності імпортера та призначений для покращення орієнтування на вантаж, що полягає у деталізації інформації про товари перед завантаженням їх в іноземному порту. Досліджено елементи даних, які подаються перевізниками до ISF, особливості подання попередньої інформації для транзитних вантажів, процедуру внесення змін та корегування поданої інформації та відповідальність за порушення правил подання попереднього повідомлення. Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку дослідження міжнародного досвіду застосування інструментів попереднього інформування в контексті виявлення ризиків безпеки. Практична значущість результатів дослідження. Основні положення даного дослідження можуть бути використані в процесі напрацювання пропозицій щодо удосконалення процедури застосування загальної декларації прибуття. Ключові слова: попереднє інформування, ризики безпеки, електронна система передачі інформації, електронний маніфест. Popel S.A. APPLICATION OF TOOLS OF PRIOR INFORMATION IN THE CONTEXT OF IDENTIFYING SECURITY RISKS: THE EXPERIENCE OF THE UNITED STATES Purpose. The aim of the article is to study the experience of the United States of America in the application of prior information tools in the context of identifying security risks. Methodology of research. The following methods were used to achieve these goals: induction and deduction, theoretical generalization, abstraction, dialectical knowledge - in the study of scientific sources and research of theoretical aspects of the use of information tools in the context of identifying security risks, determining the categorical apparatus; abstract and logical - to generalize theoretical positions, to form conclusions and proposals on the topic of research. Findings. The tools used by the United States Customs Administration to ensure the security of supply chains are the Automated Manifesto System and the Regulations on Import Security Documents. It has been determined that AMS is an electronic system for transmitting information on cargo imported into US customs territory. AMS is analysed in the context of: the list of information that must be provided to the carrier to the customs authority; exceptions to the submission of the manifesto (list of goods that do not require prior notification and exemption for individual countries and regions; liability for violation of the rules of submission of the electronic manifest). It is noted that ISF is a completely new business process that expands the scope of responsibility of the importer and is designed to improve the orientation of the cargo, which consists in detailing information about the goods before loading them in a foreign port. The elements of data submitted by carriers to the ISF, the features of the presentation of preliminary information for transit cargo, the procedure for making changes and corrections to the information provided and the responsibility for violating the rules of submission of the previous message are studied. Originality. The study of international experience in the use of prior information tools in the context of identifying security risks was further developed. Practical value. The main points of this study can be used in the process of developing proposals to improve the procedure for applying the general declaration of arrival. Key words: prior information, security risks, electronic information transmission system, electronic manifesto.