(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Башинська І.О., Юлдашова О.О. ПРІОРИТЕТИ ВИБОРУ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА ПИТАННЯ ЙОГО ЛІЦЕНЗУВАННЯ Мета. Розробка заходів вибору програмного забезпечення, що планує використовуватися для викладання навчальних дисциплін у закладі вищої освіти з урахуванням її актуальності, доцільності застосування і засобів ліцензування та можливостей уникнення ризиків (репутаційних, економічних та юридичних), які можуть статися при порушенні авторських прав власника програмного забезпечення. Методика дослідження. Для обґрунтування процесу прийняття рішень по закупівлі і легалізації авторських прав використано метод комплексної оцінки вагових параметрів діючих чинників з переліку (1), при якому згідно (2) розраховується рівень актуальності вибору програмних засобів, їх ранжування і упорядкування за умовами (3). Пропонований метод будується на залученні аналітично-розрахункових критеріїв та згідно певної послідовності, заданої алгоритмом. Визнання ступеня впливу, тобто ваги діючих чинників проводиться за даними експертних опитувань фахівців, що викладають дисципліни, з урахуванням юридичних гарантій по уникненню ризиків і фінансових можливостей закладу освіти, в якому планується використати замовлене прикладне та системне програмне забезпечення. Результати дослідження. Встановлено необхідність більш доцільної систематизації програмного забезпечення згідно умов його застосування в навчальному процесі. Проаналізовано причини і наслідки, що можуть виникнути внаслідок неліцензійного використання авторських програм. Доведено можливість кількісного оцінювання програмних засобів при їх виборі. Запропоновано механізм комплексного аналізу адекватності вибору програмних засобів тим задачам, що плануються до використання при викладанні навчальних дисциплін, виконанні кваліфікаційних (бакалаврських, магістерських) робіт і фахової підготовки взагалі з урахуванням правомочності їх залучення, уникнення репутаційних ризиків та обґрунтованості фінансових витрат. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано доцільність використання комплексного підходу при виборі програмних засобів, які плануються до залучення в навчальний процес закладу освіти, на основі розрахунку кількісних критеріїв і їх подальшого експертно-статистичного ранжування, що сприяє адекватності прийняття рішень. Практична значущість результатів дослідження. Використання запропонованого підходу до процесу організаційно-управлінських рішень керівництва закладу освіти дасть змогу запобігти або значно знизити фінансові витрати, обґрунтувати практичну доцільність вибору і закупівлю необхідного програмного забезпечення та зробити його більш ефективним і доцільним при виконанні навчально-дослідницьких задач взагалі. Ключові слова: програма, ліцензія, користувач, ризик, заклад освіти, вибір, критерій, пріоритет, навчальна дисципліна. Bashynska I.O., Yuldashova O.O. PRIORITIES FOR CHOOSING SOFTWARE IN HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS AND LICENSING ISSUES Purpose. The aim of the article is the development of measures to select software to be used for teaching disciplines in higher education, taking into account its relevance, feasibility of use and licensing tools and opportunities to avoid risks (reputational, economic and legal) that may occur in case of infringement of the software owner’s copyright. Methodology of research. To substantiate the decision-making process on the purchase and legalization of copyright involved a method of comprehensive assessment of the weight parameters of the factors from list (1), which according to (2) calculates the relevance of software selection, ranking and ordering under conditions (3). The proposed method is based on the involvement of analytical and computational criteria and according to a certain specific sequence specified by the algorithm. Recognition of the degree of influence, i.e. the weight of current factors is based on expert surveys of specialists who teach disciplines, taking into account legal guarantees to avoid risks and financial capabilities of the institution, where you plan to use the ordered application and system software. Findings. 1. The need for more appropriate systematization of software according to the conditions of its use in the educational process is established. 2. The causes and consequences that should arise as a result of unlicensed use of author’s programs are analyzed. 3. The possibility of quantitative evaluation of software when choosing them is proved. 4. The mechanism of complex analysis with the use of expert-statistical consideration of current factors is substantiated. 5. The adequacy of the choice of software for educational and research tasks to be used in the teaching of academic disciplines, qualification work and professional training is guaranteed. 6. Minimize the possibility of reputational risks and substantiate the financial costs of purchasing the necessary programs. Originality. The expediency of using an integrated approach when choosing software is substantiated. These software tools are planned to be involved in the educational process of the educational institution, based on the calculation of quantitative criteria and their subsequent expert-statistical ranking, which contributes to the adequacy of decision-making. Practical value. Using the proposed approach to the process of organizational and managerial decisions of the management of the educational institution will prevent or significantly reduce financial costs, substantiate the practical feasibility of selecting and purchasing the necessary software and make it more efficient and appropriate in performing research tasks in general. Key words: program, license, user, risk, educational institution, choice, criterion, priority, academic discipline.