(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Кривокульська Н.М., Онофрійчук Д.М. ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ У ФУНКЦІОНАЛЬНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПУБЛІЧНИХ ІНСТИТУТІВ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ Мета. Обґрунтування значимості реалізації функціональної діяльності щодо забезпечення екологічного розвитку територій та використання інноваційних підходів у цій діяльності. Для досягнення мети було поставлено наступні завдання: обґрунтувати, що екологічний розвиток є викликом сучасності; довести вплив глобалізаційних процесів на екологізацію публічної сфери та функціональну діяльність публічних інститутів щодо забезпечення екологічного розвитку територій; аргументувати значимість екологізації економіки та територіального екологічного розвитку на різних рівнях і визначити рольове й функціональне навантаження публічних інститутів щодо цього; ідентифікувати напрями використання інноваційних підходів у функціональній діяльності публічних інститутів щодо забезпечення екологічного розвитку територій. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використані такі методи дослідження: системного аналізу, узагальнення – для характеристики функціонального навантаження публічних інститутів у забезпеченні екологічного розвитку територій; інституційного аналізу – для визначення напрямів інноватизації функціональної діяльності публічних інститутів у забезпеченні екологічного розвитку територій. Результати дослідження. Встановлено, що чинники, продуковані в результаті динамізму зовнішнього середовища, впливають на усі сфери життєдіяльності суспільства, формуючи сучасні виклики різного характеру та вимагаючи інноваційних підходів у функціональній діяльності публічних інститутів щодо забезпечення екологічного розвитку територій. Доведено, що «виклики» торкаються різних процесів (глобалізації, екологізації тощо). Обґрунтовано, що в Україні на загальнодержавному, регіональному і місцевому рівнях є проблеми, які класифіковані як глобальні проблеми сучасності і які стосуються: взаємодії в системі «природа-суспільство»; забезпечення екологічної безпеки розвитку; врахування екологічної складової у соціально-економічних та організаційно-економічних взаємовідносинах, а також, що ці проблеми безпосередньо дотичні до процесів функціонування і розвитку економіки. Доведено, що існування множини глобальних екологічних проблем сучасності актуалізує питання: глибокої інтеграції екологічної складової в національну економіку, тобто йдеться про екологізацію економіки на загальнодержавному, регіональному і місцевому рівнях; застосування інноваційних підходів у функціональній діяльності публічних інститутів щодо забезпечення екологічного розвитку територій. Аргументовано, що додатково виникає питання необхідності інноватизації функціональної діяльності: освітніх установ (інститут держави) в контексті посилення їх екологічного навантаження; сім’ї (інститут сім’ї і виховання) в частині наповнення її екологічним змістом; релігійних організацій (соціокультурний інститут, інститут громадянського суспільства) щодо популяризації екологічної компоненти життєдіяльності місцевого населення, розвитку духовності суспільства. Наукова новизна результатів дослідження. Визначено переваги і цінність екологізації економіки, яка за своїм змістом вимагає інноватизації функціонального навантаження усіх учасників забезпечення екологічного розвитку території, зокрема, публічних інститутів. Обґрунтовано, що функцією держави має бути стимулювання суб’єкта господарювання екологізувати виробничу діяльність через зміну технологічного процесу виробництва продукції, що у перспективі дозволить отримати переваги і підприємству, і території, де функціонує таке підприємство. Практична значущість результатів дослідження. Пропозиції авторів можуть бути використані в якості орієнтира для реалізації ідеї з практичного використання інноваційних підходів у функціональній діяльності публічних інститутів щодо забезпечення екологічного розвитку територій. Ключові слова: публічна сфера, публічні інститути, суспільні виклики, глобалізація, екологізація, функціональне навантаження публічних інститутів у забезпеченні екологічного розвитку територій. Kryvokulska N.M., Onofriichuk D.M. INNOVATIVE APPROACHES IN THE FUNCTIONAL ACTIVITY OF PUBLIC INSTITUTIONS TO ENSURE THE ECOLOGICAL DEVELOPMENT OF TERRITORIES Purpose. The aim of the article is to substantiate the importance of the implementation of functional activities to ensure the ecological development of territories and the use of innovative approaches in this activity. To achieve the goal, the following tasks were set: to substantiate that ecological development is a modern challenge; to prove the influence of globalization processes on the greening of the public sphere and the functional activity of public institutions in ensuring the ecological development of territories; to argue the significance of the greening of the economy and territorial ecological development at different levels and to determine the role and functional load of public institutions in this regard; to identify areas of use of innovative approaches in the functional activity of public institutions to ensure the ecological development of territories. Methodology of research. The following research methods were used to achieve the goal: system analysis, generalization – to characterize the functional load of public institutions in ensuring the ecological development of territories; institutional analysis – to determine directions for innovation of the functional activity of public institutions in ensuring the ecological development of territories. Findings. It was established that the factors produced as a result of the dynamism of the external environment affect all spheres of society’s life, forming modern challenges of a different nature and requiring innovative approaches in the functional activity of public institutions to ensure the ecological development of territories. It has been proven that “challenges” affect various processes (globalization, environmentalization, etc.). It is substantiated that there are problems in Ukraine at the national, regional and local levels, which are classified as global problems of our time and which relate to: interaction in the “nature-society” system; ensuring environmental security of development; taking into account the ecological component in social and economic, organizational and economic relations, as well as that these problems are directly related to the processes of functioning and development of the economy. It has been proven that the existence of a set of global environmental problems of today actualizes the issue of: deep integration of the environmental component into the national economy, that is, it is about greening the economy at the national, regional and local levels; application of innovative approaches in the functional activity of public institutions to ensure ecological development of territories. It is argued that the question of the need to innovate the functional activities of: educational institutions (state institutes) in the context of increasing their environmental load arises additionally; family (institute of family and upbringing) in terms of filling it with ecological content; religious organizations (social and cultural institute, institute of civil society) regarding the promotion of the ecological component of the life of the local population, the development of the spirituality of society. Originality. The advantages and value of ecologization of the economy, which by its content requires innovation of the functional load of all participants in ensuring the ecological development of the territory, in particular, public institutions, are determined. It is substantiated that the function of the state should be to stimulate the business entity to green its production activities through a change in the technological process of production, which in the long run will allow both the enterprise and the territory where such an enterprise operates to receive benefits. Practical value. The authors’ proposals can be used as a guideline for the implementation of the idea of practical use of innovative approaches in the functional activities of public institutions to ensure the ecological development of territories. Key words: public sphere, public institutions, social challenges, globalization, environmentalization, functional load of public institutions in ensuring ecological development of territories.