(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Пархомець М.К., Уніят Л.М. МЕТОДОЛОГІЧНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ КОНКУРЕНЦІЇ Мета. Розкриття методологічно-методичних засад дослідження ефективності інноваційного розвитку підприємств агропромислового бізнесу в умовах конкуренції. Методика дослідження. Для дослідження економічних процесів в агропромисловому бізнесі, нами систематизовано різні методи та принципи, зокрема: філософський (фундаментальний) та його принципи; загальнонаукові (традиційні та сучасні); конкретно-наукові (загальноекономічні та специфічні) (рис. 1). Для дослідження ефективності інноваційного розвитку складових агропромислового бізнесу сформовано методологічний порядок аналізу, зокрема: по вертикалі проводиться оцінка рівня ефективності складових агробізнесу; по горизонталі – подаються види та показники ефективності складових агробізнесу (рис. 2). Для дослідження рівня ефективності інноваційного розвитку підприємств агробізнесу в умовах конкуренції на макро-, мезо- та мкрорівнях, нами запропоновано комплексну методику та показники оцінювання (рис. 3). Результати дослідження. Узагальнено і запропоновано методологічно-методичні засади дослідження ефективності інноваційного розвитку підприємств агропромислового бізнесу в умовах конкуренції на макро-, мезо- та мікрорівнях складових агробізнесу України. Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування методологічно-методичних засад дослідження, запропоновано комплексну методику та показники оцінювання ефективності інноваційного розвитку підприємств агропромислового бізнесу на макро-, мезо- та мікрорівнях України. Практична значущість результатів дослідження. Систематизовані та обгрунтовані результати дослідження можуть використовуватися в процесі аналізу ефективності інноваційного розвитку підприємств агропромислового бізнесу в умовах конкуренції на макро-, мезо- та мікрорівнях України. Ключові слова: методологія і методи дослідження, ефективність інноваційного розвитку, підприємства агропромислового бізнесу, конкуренція, показники ефективності, види ефективності, комплексна оцінка ефективності інноваційного розвитку. Parkhomets M.K., Uniiat L.M. METHODOLOGICAL AND METHODICAL PRINCIPLES EFFICIENCY RESEARCH OF INNOVATIVE DEVELOPMENT OF AGRICULTURAL BUSINESS ENTERPRISES IN CONDITIONS OF COMPETITION Purpose. The aim of the article is to disclosure methodological and methodical bases of efficiency research of innovative development of agricultural business enterprises in the conditions of competition. Methodology of research. For economic processes study in agro-industrial business, we have systematized various methods and principles, in particular: philosophical (fundamental) and its principles; general scientific (traditional and modern); specific scientific (general economic and specific) (Fig. 1). For study the effectiveness of innovative development of agro-industrial components, a methodological procedure of analysis has been formed, in particular: vertically - assessment of the level of efficiency of agribusiness components; horizontally - types and indicators of efficiency of components of agribusiness are given (Fig. 2). For study of the efficiency level of innovative development of agribusiness enterprises in conditions of competition at the macro, meso and micro levels, we have proposed a comprehensive methodology and evaluation indicators (Fig. 3). Findings. The methodological and methodical principles of efficiency research of innovative development of agro-industrial enterprises in the conditions of competition at macro-, meso- and micro-levels of agribusiness components at Ukraine are generalized and offered. Originality. The substantiation of methodological and methodical bases of research was further developed, the complex technique and indicators of efficiency estimation of innovative development of agro-industrial business enterprises at macro-, meso- and micro-levels of Ukraine are offered. Practical value. Systematized and substantiated research results can be used in the process of analyzing the effectiveness of innovative development of agro-industrial enterprises in conditions of competition at the macro, meso and micro levels of Ukraine. Key words: methodology and research methods, efficiency of innovative development, agro-industrial enterprises, competition, efficiency indicators, types of efficiency, complex estimation of efficiency of innovative development.