(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Фень К.С. СТРАТЕГІЯ ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ В СИСТЕМІ ЗМІЦНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ Мета. Розроблення стратегії формування іміджу в системі зміцнення економічної безпеки підприємств харчової промисловості. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети та вирішення визначених завдань використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: зокрема методи теоретичного узагальнення та наукової абстракції - при обґрунтуванні стратегія формування іміджу в системі зміцнення економічної безпеки підприємств харчової промисловості. Метод системного аналізу застосовано при розчленуванні об’єкта дослідження на окремі важливі складові елементи; методи синтезу і систематизації – для узагальнення різних аспектів економічної безпеки підприємства. Результати дослідження. Визначено складові стратегії формування іміджу економічної безпеки для підприємств харчової промисловості, які сприяють підвищенню соціальної та економічної відповідальності підприємств харчової промисловості та зміцненню їх економічної безпеки в розрізі складових компонентів. Обґрунтовано складові стратегії формування рівня економічної безпеки харчових підприємств. Охарактеризовано чинники, які сприяють підвищенню соціальної та економічної відповідальності підприємств галузі та зміцненню їх ринкової позиції. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовані практичні рекомендацій для підвищення рівня економічної безпеки харчових підприємств. Визначені науково-методичні підходи на основі SWOT–аналізу, які дозволили виявити сильні та слабкі сторони підприємств харчової промисловості, загрози та можливості, зв’язок між ними, що слугує набором функціональних критеріїв і способами забезпечення управління ризиками та зміцнення їх економічної безпеки. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження, що визначають стратегію формування іміджу в системі зміцнення економічної безпеки підприємств можуть бути використані в практичній діяльності підприємств харчової промисловості. Ключові слова: економічна безпека підприємств; харчова промисловість; імідж; зміцнення; стратегія. Фень Е.С. СТРАТЕГИЯ ФОРМИРОВАНИЯ ИМИДЖА В СИСТЕМЕ УКРЕПЛЕНИЕ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ БЕЗОПАСНОСТИ ПРЕДПРИЯТИЙ ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ Цель. Разработка стратегии формирования имиджа в системе укрепления экономической безопасности предприятий пищевой промышленности. Методика исследования. Для достижения поставленной цели и решения определённых заданий использованы общенаучные и специальные методы исследования: в частности методы теоретического обобщения и научной абстракции – при обосновании стратегия формирования имиджа в системе укрепления экономической безопасности предприятий пищевой промышленности. Метод системного анализа применен при расчленении объекта исследования на отдельные важные составные элементы; методы синтеза и систематизации – для обобщения различных аспектов экономической безопасности предприятия. Результаты исследования. Определены составляющие стратегии формирования имиджа экономической безопасности для предприятий пищевой промышленности, которые способствуют повышению социальной и экономической ответственности предприятий пищевой промышленности и укреплению их экономической безопасности в разрезе составляющих компонентов. Обоснованы составляющие стратегии формирования уровня экономической безопасности пищевых предприятий. Охарактеризованы факторы, которые способствуют повышению социальной и экономической ответственности предприятий отрасли и укреплению их рыночной позиции. Научная новизна результатов исследования. Обоснованы практические рекомендации для повышения уровня экономической безопасности пищевых предприятий. Определены научно-методические подходы на основе SWOT-анализа, которые позволили выявить сильные и слабые стороны предприятий пищевой промышленности, угрозы и возможности, связь между ними, что служит набором функциональных критериев и способами обеспечения управления рисками и укрепления их экономической безопасности. Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования, определяющие стратегию формирования имиджа в системе укрепления экономической безопасности предприятий могут быть использованы в практической деятельности предприятий пищевой промышленности. Ключевые слова: экономическая безопасность предприятий; пищевая промышленность; имидж; укрепления; стратегия. Fen K.S. THE STRATEGY OF IMAGE FORMATION IN THE SYSTEM OF STRENGTHENING THE ECONOMIC SAFETY OF ENTERPRISES OF THE FOOD INDUSTRY Purpose. The aim of the article is the development of the strategy of image formation in the system of strengthening the economic safety of food industry enterprises. Methodology of research. General scientific and special research methods are used to achieve the set goal and to solve the specified tasks: in particular the methods of theoretical generalization and scientific abstraction – in substantiating the strategy of image formation in the system of strengthening the economic safety of food industry enterprises. The method of system analysis is applied when the object of research is dissected into separate important components; methods of synthesis and systematization – for generalization of various aspects of economic security of the enterprise. Findings. The components of the strategy of forming the image of economic security for food industry enterprises, which promote increase of social and economic responsibility of enterprises of food industry and strengthening of their economic safety in terms of constituent components, are determined. The components of the strategy of formation of the level of economic safety of food enterprises are substantiated. The factors that contribute to increasing the social and economic responsibility of enterprises in the industry and strengthening their market position are characterized. Originality. Practical recommendations for increasing the level of economic safety of food enterprises are substantiated. The scientific and methodological approaches on the basis of SWOT analysis has revealed the strengths and weaknesses of food industry enterprises, threats and opportunities, and the link between them, serving as a set of functional criteria and methods for ensuring risk management and strengthening their economic security. Practical value. The results of the research, which determine the strategy of image formation in the system of strengthening the economic security of the enterprises, can be used in the practical activities of food industry enterprises. Key words: economic safety of enterprises; food industry; image; strengthening; strategy.