(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Марчишин Н.Я., Гринчуцький В.І. СУЧАСНИЙ СТАН ТА ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МАРКЕТИНГОВИХ ІННОВАЦІЙ НА ПІДПРИЄМСТВАХ Мета. Дослідження динаміки розвитку маркетингових інновацій та їх різновидів в сучасний період. Виокремлення основних її закономірностей та окреслення основних можливостей і перспектив розвитку маркетингових комунікацій підприємств на інноваційній основі. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження слугували теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених з питань розроблення інноваційних маркетингових технологій і способів їх реалізації. Для досягнення поставленої мети використано діалектичний метод та системний підхід до вивчення сутнісних характеристик та особливостей сенсорного (нейромаркетингу), партизанського, латерального та холістичного маркетингу, а також застосовано в процесі дослідження монографічний, абстрактно-логічний та метод абстрагування. Результати дослідження. Визначено основні напрямки інноваційного розвитку маркетингових комунікацій. Виявлено практичні переваги адаптації компонентів в реаліях економічної діяльності вітчизняних підприємств. Обґрунтовано практичну доцільність застосування методики латерального маркетингу для вітчизняного ринку на даному етапі його розвитку. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано практичні переваги, доцільність та можливості застосування підходів латерального маркетингу для провідних молокопереробних підприємств. Практична значущість результатів дослідження. Можливим практичним втіленням результатів даного дослідження є пошук шляхів поєднання окремих елементів індикативного впливу з іншими інноваційними маркетинговими стратегіями для побудови динамічної комплексної інноваційної маркетингової системи, а також адаптація окремих інноваційних маркетингових інструментів до практики вітчизняних підприємств, про що йшлося у статті. Ключові слова: інноваційний маркетинг; сенсорний маркетинг; нейромаркетинг; партизанський маркетинг; латеральний маркетинг; холістичний маркетинг; споживацький вибір; нейробіологічні індикатори. Марчишин Н.Я., Гринчуцький В.И. СОВРЕМЕННОЕ СОСТОЯНИЕ И ОСОБЕННОСТИ РАЗВИТИЯ МАРКЕТИНГОВЫХ ИННОВАЦИЙ НА ПРЕДПРИЯТИЯХ Цель. Исследование динамики развития маркетинговых инноваций и их разновидностей в современный период. Выделение основных ее закономерностей и определение основных возможностей и перспектив развития маркетинговых коммуникаций предприятий на инновационной основе. Методика исследования. Методологической основой исследования послужили теоретические разработки отечественных и зарубежных ученых по вопросам разработки инновационных маркетинговых технологий и способов их реализации. Для достижения поставленной цели использованы диалектический метод и системный подход к изучению сущностных характеристик и особенностей сенсорного (нейромаркетинга), партизанского, латерального и холистического маркетинга, а также применены в процессе исследования монографический, абстрактно-логический и метод абстрагирования. Результаты исследования. Определены основные направления инновационного развития маркетинговых коммуникаций. Выявлено практические преимущества адаптации компонентов в реалиях экономической деятельности отечественных предприятий. Обосновано практическую целесообразность применения методики латерального маркетинга для отечественного рынка на данном этапе его развития. Научная новизна результатов исследования. Обоснованы практические преимущества, целесообразность и возможности применения подходов латерального маркетинга для ведущих молокоперерабатывающих предприятий. Практическая значимость результатов исследования. Возможным практическим воплощением результатов данного исследования является поиск путей сочетания отдельных элементов индикативного влияния с другими инновационными маркетинговыми стратегиями для построения динамической комплексной инновационной маркетинговой системы, а также адаптация отдельных инновационных маркетинговых инструментов к практике отечественных предприятий, о чем говорилось в статье. Ключевые слова: инновационный маркетинг; сенсорный маркетинг; нейромаркетинг; партизанский маркетинг; латеральный маркетинг; холистический маркетинг; потребительский выбор; нейробиологические индикаторы. Marchyshyn N.Ya., Hrynchutskyi V.I. CURRENT STATE AND PECULIARITIES OF DEVELOPMENT OF MARKETING INNOVATIONS AT ENTERPRISES Purpose. The aim of the article is to research the dynamics of development of marketing innovations and their variants in the modern period, to distinguish its main regularities and outline the main opportunities and prospects of development of marketing communications of enterprises on an innovative basis. Methodology of research. The methodological basis of the study was the theoretical development of domestic and foreign scientists on the development of innovative marketing technologies and ways of their implementation. To achieve the goal, a dialectical method and a systematic approach to the study of the essential characteristics and features of sensory (neuromarketing), guerrilla, lateral and holistic marketing are used, and the monographic, abstract and logical methods are also used in the research process. Findings. The basic directions of innovative development of marketing communications are determined. The practical advantages of adaptation of components in the realities of economic activity of domestic enterprises are revealed. The practical feasibility of using the method of lateral marketing for the domestic market at this stage of its development is substantiated. Originality. The practical advantages, expediency and possibilities of using lateral marketing approaches for leading milk processing enterprises are substantiated. Practical value. Possible practical implementation of the results of this study is the search for ways to combine individual elements of indicative influence with other innovative marketing strategies for building a dynamic integrated innovation marketing system, as well as the adaptation of certain innovative marketing tools to the practice of domestic enterprises, as discussed in the article. Key words: innovative marketing; sensory marketing; neuromarketing; guerrilla marketing; lateral marketing; holistic marketing; consumer choice; neurobiological indicators.