(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Гончаренко І.В., Богославська А.В., Федоришина Л.М. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ІННОВАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА У СТРАТЕГІЧНОМУ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ Мета. Розкриття організаційно-економічного потенціалу інноваційного підприємництва у стратегічному розвитку регіональної економіки. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувались наступні методи дослідження: теоретичного синтезу, аналізу, абстрактно-логічний – для розкриття взаємозв’язку підприємництва, інновацій та стратегічного розвитку регіонів в контексті досягнення цілей сталого розвитку; інтерпретації та порівняння – для визначення перспектив підвищення інноваційної активності підприємств регіону; табличний та графічний – для наочного представлення рейтингу України за ГІІ, динаміки підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації та витрат на виконання наукових досліджень і розробок. Результати дослідження. Встановлено, що на інноваційне підприємництво, що забезпечує якісні структурні зміни в економіці на користь наукомістких видів економічної діяльності, покладаються надії щодо переходу України від низькотехнологічної ресурсної до високотехнологічної інноваційної економіки. Обґрунтовано, що Україна, на жаль, поступається сусіднім державам за інноваційними показниками, займаючи 30 місце серед 39 Європейських країн. Йде нарощування відставання національної економіки від європейських держав. Проаналізовано основні показники інноваційного потенціалу регіонів, які відповідають тенденціям рейтингу України за глобальним індексом інновацій. Визначено доцільність формування та розвитку підприємницьких регіональних інноваційних систем. Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування доцільності розвитку підприємницьких регіональних інноваційних систем, особливістю яких є мобільність та здатність оперативно й адекватно реагувати на зміну зовнішніх умов функціонування. Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані за результатами дослідження пропозиції можуть бути використані органами влади, закладами освіти та підприємницькими структурами для розбудови регіональних інноваційних систем. Ключові слова: потенціал, інновації, підприємництво, конкуренція, стратегія, регіони. Honcharenko I.V., Bohoslavsка A.V., Fedoryshyna L.M. ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC POTENTIAL OF INNOVATIVE ENTREPRENEURSHIP IN THE STRATEGIC DEVELOPMENT OF THE UKRAINIAN REGIONAL ECONOMY Purpose. The purpose of the article is to present the organizational and economic potential of innovative entrepreneurship in the strategic development of the regional economy. Methodology of the research. The following research methods are used to achieve such purpose: theoretical synthesis, analysis, abstract and logical - to reveal the relationship of entrepreneurship, innovation and strategic development of regions in the context of achieving sustainable development goals; interpretation and comparison - to determine the prospects for increasing the innovative activity of enterprises in the region; tabular and graphical - for a visual presentation of Ukraine’s ranking of GII, the dynamics of training highly qualified scientific personnel and the cost of research and development. Findings. It has been established that dreams about the transition of Ukraine from a low-tech resource to a high-tech innovative economy are pinned on innovative entrepreneurship, which ensures qualitative structural changes in the economy in favour of knowledge-intensive types of economic activity. It is substantiated that, unfortunately, Ukraine is inferior to neighbouring states in terms of innovative indicators, taking 30th place among 39 European countries. There is a growing gap between the national economy and European countries. The main indicators of the innovative potential of the regions, which correspond to the trends, of the rating of Ukraine according to the global index of innovations are analysed. The expediency of the formation and development of entrepreneurial regional innovation systems has been determined. Originality. The substantiation of the feasibility of the development of entrepreneurial regional innovation systems, the feature of which is mobility and the ability to quickly and adequately respond to changes in external conditions of functioning, was further developed. Practical value. Proposals substantiated in the research can be used by authorities, educational institutions and business structures for the development of regional innovation systems. Key words: potential, innovation, entrepreneurship, competition, strategy, regions.