(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Горлачук О.А. ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ СУДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПРИ ДОКУМЕНТАЛЬНОМУ ПІДТВЕРДЖЕННІ НЕСТАЧІ ТОВАРНО-МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ Мета. Розгляд характерних особливостей проведення судової економічної експертизи при документальному підтвердженні нестачі товарно-матеріальних цінностей за результатами інвентаризації. Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є наукові праці експертів-економістів, законодавчі та нормативно-правові акти. В процесі дослідження використано такі загальнонаукові методи: аналізу і синтезу, узагальнення – для визначення методики проведення повного та об’єктивного економічного дослідження судовим експертом; абстрактно-логічний – для формування висновків і пропозицій. Результати дослідження. Розглянуто сутність нестачі товарно-матеріальних цінностей, причини її виникнення та етапи проведення на підприємствах і організаціях, сукупність загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, зокрема методів документальної перевірки, що використовуються судовими експертами економічного профілю при документальному підтвердженні нестачі товарно-матеріальних цінностей. Обґрунтовано доцільність застосування у практичній роботі експертів-економістів програмних продуктів, що пояснюється автоматизованим веденням бухгалтерського обліку на підприємствах і організаціях, документальні матеріали яких у електронному вигляді можуть бути використані у випадку призначення судово-слідчими органами судових економічних експертиз за фактом встановлення нестачі товарно-матеріальних цінностей. Це дасть змогу підвищити результативність їх діяльності. Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку дослідження особливостей проведення економічних експертиз щодо обґрунтування нестачі товарно-матеріальних цінностей. Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані методичні прийоми можуть бути використані при проведенні даного виду експертиз фахівцями економічного профілю. Ключові слова: інвентаризація, акти інвентаризації, інвентаризаційні описи, нестача товарно-матеріальних цінностей, матеріально відповідальна особа. Горлачук А.А. ОСОБЕННОСТИ ПРОИЗВОДСТВА СУДЕБНОЙ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ ЭКСПЕРТИЗЫ ПРИ ДОКУМЕНТАЛЬНОМ ПОДТВЕРЖДЕНИИ НЕДОСТАЧИ ТОВАРНО-МАТЕРИАЛЬНЫХ ЦЕННОСТЕЙ Цель. Рассмотрение характерных особенностей производства судебной экономической экспертизы при документальном подтверждении недостачи товарно-материальных ценностей по результатам инвентаризации. Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются научные труды экспертов-экономистов, законодательные и нормативно-правовые акты. В процессе исследования использованы следующие общенаучные методы: анализа и синтеза, обобщения – для определения методики проведения полного и объективного экономического исследования судебным экспертом; абстрактно-логический − для формирования выводов и предложений. Результаты исследования. Рассмотрена сущность недостачи товарно-материальных ценностей, причины ее возникновения и этапы проведения на предприятиях и организациях, совокупность общенаучных и специальных методов исследования, в частности методов документальной проверки, используемых судебными экспертами экономического профиля при документальном подтверждении недостачи товарно-материальных ценностей. Обоснована целесообразность применения в практической работе экспертов-экономистов программных продуктов, что объясняется автоматизированным ведением бухгалтерского учета на предприятиях и организациях, документальные материалы которых в электронном виде могут быть использованы в случае назначения судебно-следственными органами судебных экономических экспертиз по факту установления недостачи товарно-материальных ценностей. Это позволит повысить результативность их деятельности. Научная новизна результатов исследования. Получило дальнейшего развития исследования особенностей проведения экономических экспертиз по обоснованию недостачи товарно-материальных ценностей. Практическая значимость результатов исследования. Предложенные методические приемы могут быть использованы при проведении данного вида экспертиз специалистами экономического профиля. Ключевые слова: инвентаризация, акты инвентаризации, инвентаризационные описи, недостача товарно-материальных ценностей, материально ответственное лицо. Horlachuk O.A. FEATURES OF CONDUCTING JUDICIAL ECONOMIC EXPERTISE WITH DOCUMENTARY EVIDENCE OF LACK OF INVENTORY Purpose. The aim of the article is consideration of the characteristic features of conducting judicial economic expertise with documentary evidence of the shortage of commodity and material assets according to the results of the inventory. Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the study is the scientific works of economists, legislative and normative legal acts. The following general scientific methods are used in the research process: analysis and synthesis, generalization – to determine the method of conducting a complete and objective economic study by a forensic expert; abstract and logical – for the formation of conclusions and proposals. Findings. The essence of the shortage of inventory, the reasons for its occurrence and stages of enterprises and organizations, a set of general and special research methods, including methods of documentary verification used by forensic economic experts in documenting the shortage of commodity and material assets, is considered. The expediency of application of software products in practical work of experts-economists is substantiated, which is explained by automated accounting at the enterprises and the organizations which documentary materials in electronic form can be used in case of appointment by judicial investigative bodies of judicial economic examinations upon establishment of shortage of commodity and material assets. This will increase the effectiveness of their activities. Originality. The study of the peculiarities of conducting economic examinations to substantiate the shortage of commodity and material assets was further developed. Practical value. The proposed methods can be used in conducting this type of examination by economic specialists. Key words: inventory, inventory acts, inventory descriptions, shortage of commodity and material assets, materially responsible person.