(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Гальчинська Ю.М. ОЦІНКА РЕСУРСНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ БІОЕНЕРГЕТИКИ ЗА РАХУНОК ВІТЧИЗНЯНОГО АГРАРНОГО СЕКТОРУ Мета. Розробка практичних рекомендацій щодо оцінки ресурсного забезпечення розвитку біоенергетики за рахунок вітчизняного аграрного сектору, що повною мірою стосується формування концептуального бачення шляхів послаблення енергозалежності країни та забезпечення потреб в енергоресурсах за рахунок біологічних видів палива Методика дослідження. В процесі дослідження використано методи: ситуаційний, індукції, дедукції для здійснення оцінки ресурсного забезпечення розвитку біоенергетики за рахунок вітчизняного аграрного сектору; аналізу та синтезу для визначення причинно-наслідкових зв’язків у формування цін на сільськогосподарську сировину для виробництва біопалива, абстрактно-логічний, графічний, табличний для наочного представлення результатів оцінки ресурсного потенціалу, статистичний, розрахунково-конструктивний для здійснення аналітичної побудови балансу енергетичних ресурсів в Україні, метод порівняння, зведення, групування, кореляційно-регресійного аналізу для оцінки впливу цінової ситуації на ринках традиційних енергоресурсів на динаміку внутрішніх цін на сільськогосподарську продукцію, що є сировиною для виробництва біопалива та інші. Результати дослідження. Здійснено оцінку ресурсного забезпечення розвитку біоенергетики за рахунок вітчизняного аграрного сектору, розглянуто можливості послаблення енергозалежності України в енергетичній сфері, встановлено причинно-наслідкові зв’язки у формуванні цін і доходів на сільськогосподарську сировину та цінової динаміки на ринках традиційних енергетичних ресурсів, здійснено оцінку енергетичного забезпечення України. Наукова новизна результатів дослідження. Встановлено причинно-наслідкові зв’язки формування цін на сільськогосподарські види продукції, що є сировиною для виробництва біопалива, здійснено комплексну оцінку ресурсного забезпечення розвитку біоенергетики за рахунок аграрного сектору, запропоновано напрями раціонального використання наявних паливно-енергетичних ресурсів. Практична значущість результатів дослідження. Здійснено оцінку ресурсного забезпечення розвитку біоенергетики за рахунок вітчизняного аграрного сектору, що відкриває можливості послаблення енергозалежності країни та забезпечення потреб в енергоресурсах за рахунок біологічних видів палива. Ключові слова: біомаса; біоенергетика; біопаливо; енергетична проблема; сільськогосподарська сировина для виробництва біопалива; традиційні види пального. Гальчинская Ю.Н. ОЦЕНКА РЕСУРСНОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ РАЗВИТИЯ БИОЭНЕРГЕТИКИ В РАМКАХ ОТЕЧЕСТВЕННОГО АГРАРНОГО СЕКТОРА Цель. Разработка практических рекомендаций по оценке ресурсного обеспечения развития биоэнергетики в рамках отечественного аграрного сектора, что в полной мере касается формирования концептуального видения путей ослабления энергозависимости страны и обеспечения потребностей в энергоресурсах за счет биологических видов топлива Методика исследования. В процессе исследования использованы методы: ситуационный, индукции, дедукции для оценки ресурсного обеспечения развития биоэнергетики в рамках отечественного аграрного сектора; анализа и синтеза для определения причинно-следственных связей в формировании цен на сельскохозяйственное сырье для производства биотоплива, абстрактно-логический, графический, табличный для наглядного представления результатов оценки ресурсного потенциала, статистический, расчетно-конструктивный для осуществления аналитической построения баланса энергетических ресурсов в Украине, метод сравнения, группировки, корреляционно-регрессионного анализа для оценки влияния ценовой ситуации на рынках традиционных энергоресурсов на динамику внутренних цен на сельскохозяйственную продукцию, которая является сырьем для производства биотоплива и другие. Результаты исследования. Осуществлена оценка ресурсного обеспечения развития биоэнергетики в рамках отечественного аграрного сектора, рассмотрены возможности ослабления энергозависимости Украины в энергетической сфере, установлены причинно-следственные связи в формировании цен на сельскохозяйственное сырье и ценовой динамики на рынках традиционных энергетических ресурсов, осуществлена оценка энергетического обеспечения Украины. Научная новизна результатов исследования. Установлены причинно-следственные связи формирования цен на сельскохозяйственные виды продукции, которая является сырьем для производства биотоплива, осуществлена комплексная оценка ресурсного обеспечения развития биоэнергетики в рамках аграрного сектора, предложены направления рационального использования имеющихся энергетических ресурсов. Практическая значимость результатов исследования. Осуществлена оценка ресурсного обеспечения развития биоэнергетики в рамках отечественного аграрного сектора, которая открывает возможности ослабления энергозависимости страны и обеспечения потребностей в энергоресурсах за счет биологических видов топлива. Ключевые слова: биомасса; биоэнергетика; биотопливо; энергетическая проблема; сельскохозяйственное сырье для производства биотоплива; традиционные виды топлива. Galchynska Ju.M. ASSESSMENT OF RESOURCE SUPPORT FOR BIO-ENERGY DEVELOPMENT AT THE EXPENSE OF THE DOMESTIC AGRARIAN SECTOR Purpose. The aim of the article is to develop practical recommendations for assessing the resource provision of bio-energy development at the expense of the domestic agrarian sector, which fully concerns the formation of a conceptual vision of ways to reduce the country’s energy dependence and to provide energy resource needs through biological fuels. Methodology of research. Methods are used in the course of the research: situational, induction, deduction for the assessment of resource support for bio-energy development at the expense of the domestic agrarian sector; analysis and synthesis for the determination of causal relationships in the formation of prices for agricultural raw materials for bio-fuel production, abstract and logical, graphical, tabular for the visual representation of the results of resource potential assessment, statistical, calculation and constructive for carrying out analytical construction of energy resources balance in Ukraine , a method of comparison, collation, grouping, correlation-regression analysis to assess the impact of the price situation on the markets of traditional energy resources on the dynamics of the internal prices for agricultural products, which are raw materials for bio-fuels and others. Findings. The estimation of resource provision of bio-energy development at the expense of the domestic agrarian sector is considered, the possibilities of easing Ukraine’s energy dependence in the energy sector are considered, causal links are established in the formation of prices and incomes on agricultural raw materials and price dynamics in the markets of traditional energy resources, an estimation of energy supply of Ukraine is made. Originality. Causal relationships pricing of agricultural products are established, which is the raw material for bio-fuels, made a comprehensive assessment of bio-energy resource support for the agricultural sector, Directions efficient use of available energy resources. Practical value. The estimation of resource support for bio-energy development at the expense of the domestic agrarian sector has been evaluated, which opens the possibility of weakening the country’s energy dependence and ensuring the needs for energy resources at the expense of biological fuels. Key words: biomass; bio-energy; bio-fuels; energy problem; agricultural raw materials for bio-fuel production; traditional fuel types.