(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Пармаклі Д.М., Дудогло Т.Д., Тодоріч Л.П. ОСОБЛИВОСТІ АНАЛІЗУ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У ДИНАМІЦІ Мета. Запропонувати просту і доступну методику всебічної оцінки виробництва продукції сільського господарства в динаміці, необхідної як в навчальних, так і виробничих цілях. Методика дослідження. У роботі був використаний монографічний метод дослідження на прикладі всебічного аналізу динаміки виробництва пшениці за останні 23 роки. На основі економічного методу порівняння виявлено співвідношення середньорічного виробництва зерна пшениці за перший (1995-1999 рр.) І останній (2013-2017 рр.) п’ятирічний періоди й інші показники. Застосування економіко-математичного методу дозволило виконати розрахунки щодо обґрунтування потенційних показників врожайності пшениці в об’єктах дослідження. В роботі широко використовувався також графічний метод досліджень. Зокрема при аналізі середньорічних темпів зміни валового збору, посівних площ і врожайності пшениці варто виявити рівняння трендів. Результати дослідження відображають зміни обсягів виробництва пшениці за досліджувані 23 року в абсолютних і відносних показниках; включають оцінку стабільності виробництва на основі виявлення коефіцієнтів варіації і типи нарощування обсягів виробництва (екстенсивний чи інтенсивний тип); показано співвідношення фактичних і середньорічних ковзаючих значень врожайності за весь період; наочно представлені графічні зображення показників за досліджуваний період. Наукова новизна результатів дослідження знаходить відображення в методиці розрахунків середньорічних змін показників, а також в представлених формулах обґрунтування потенційних значень врожайності пшениці. Практична значущість результатів дослідження. Представлений аналіз виробництва пшениці в АТО Гагаузія за 1995-2017 роки відрізняється простотою викладу, є цілком доступним як для фахівців сільськогосподарських підприємств, так і студентів навчальних закладів і тому може знайти широке застосування на практиці. Ключові слова: сільське господарство; пшениця; аналіз; врожайність; валовий збір; стабільність; темп зміни; графік. Пармакли Д.М., Дудогло Т.Д., Тодорич Л.П. ОСОБЕННОСТИ АНАЛИЗА ПРОИЗВОДСТВА ПРОДУКЦИИ СЕЛЬСКОГО ХОЗЯЙСТВА В ДИНАМИКЕ Цель. Предложить простую и доступную методику всесторонней оценки производства продукции сельского хозяйства в динамике, необходимой как в учебных, так и производственных целях. Методика исследования. В работе был использован монографический метод исследования на примере всестороннего анализа динамики производства пшеницы за последние 23 года. На основе экономического метода сравнения выявлено соотношение среднегодового производства зерна пшеницы за первый (1995-1999 гг.) и последний (2013-2017 гг.) пятилетний периоды и другие показатели. Применение экономико-математического метода позволил выполнить расчеты по обоснованию потенциальных показателей урожайности пшеницы в объектах исследования. В работе широко использовался также графический метод исследований. В частности при анализе среднегодовых темпов изменения валового сбора, посевных площадей и урожайности пшеницы следовало выявить уравнения трендов. Результаты исследования отражают изменения объемов производства пшеницы за исследуемые 23 года в абсолютных и относительных показателях; включают оценку стабильности производства на основе выявления коэффициентов вариации и типы наращивания объемов производства (экстенсивный или интенсивный тип); показано соотношение фактических и среднегодовых скользящих значений урожайности за весь период; наглядно представлены графические изображения показателей за исследуемый период. Научная новизна результатов исследования находит отражение в методике расчетов среднегодовых изменений показателей, а также в представленных формулах обоснования потенциальных значений урожайности пшеницы. Практическая значимость результатов исследования. Представленный анализ производства пшеницы в АТО Гагаузия за 1995-2017 годы отличается простотой изложения, является вполне доступным как для специалистов сельскохозяйственных предприятий, так и студентов учебных заведений и потому может найти широкое применений на практике. Ключевые слова: сельское хозяйство; пшеница; анализ; урожайность; валовой сбор; стабильность; темп изменения; график. Parmacli D.M., Dudoglo T.D., Todorici L.P. FEATURES OF THE ANALYSIS OF AGRICULTURAL PRODUCTION IN THE DYNAMICS Purpose. The purpose of the article is to offer a simple and accessible methodology for a comprehensive assessment of the production of agricultural products in the dynamics required for both educational and production purposes. Methodology of research. A monographic research method using the example of a comprehensive analysis of the dynamics of wheat production over the past 23 years are used. The ratio of the average annual wheat grain production for the first (1995-1999) and last (2013-2017) five-year periods and other indicators is revealed on the basis of the economic comparison method. The use of the economic and mathematical method allowed making calculations to substantiate potential indicators of wheat yield in the objects of study. The work also widely used a graphical research method. In particular, when analyzing the average annual rate of change in gross yield, acreage and wheat yield, it is necessary to identify the trend equations. Findings. The research results reflect changes in wheat production over the 23 years studied in absolute and relative terms; include an assessment of production stability based on the identification of coefficients of variation and types of increasing production volumes (extensive or intensive type); shows the ratio of actual and average annual sliding values of yield for the entire period; graphically depicted indicators for the study period. Originality. The scientific novelty of the research is reflected in the method of calculating average annual changes in the indicators, as well as in the formulas presented to substantiate the potential values of wheat yield. Practical value. The presented analysis of wheat production in the ATU Gagauzia for the years 1995-2017 is notable for its simplicity, it is quite affordable for both specialists of agricultural enterprises and students of educational institutions and therefore can find wide applications in practice. Key words: agriculture; wheat; analysis; yield; gross yield; stability; rate of change; graph.