(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Гончар Л.В., Гарна С.О., Мартиненко А.О. ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ЯК ФАКТОР УСПІШНОГО РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ Мета. Дослідження стану фінансової грамотності населення України, а також розробка шляхів щодо підвищення її рівня з урахуванням передового зарубіжного досвіду. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження стали наукові методи пізнання, що базуються на системному підході до розв’язання поставлених завдань. Для досягнення поставленої мети і отримання результатів дослідження використано низку загальних та спеціальних наукових методів дослідження: діалектичний; монографічний (при опрацюванні наукових публікацій); системного аналізу (при дослідженні стану фінансової грамотності населення країни); метод аналогій та порівнянь (при дослідженні міжнародної практики з навчання фінансової грамотності населення); комплексний аналіз (при формуванні висновків та пропозицій щодо вирішення поставлених завдань) та інші. Результати дослідження. На основі аналізу теоретичних та методологічних підходів розкрито сутність категорії «фінансова грамотність». Досліджено стан фінансової грамотності населення в Україні, визначено причини незадовільної ситуації у цій сфері. Обґрунтовано необхідність питання підвищення фінансової грамотності населення вирішувати на державному рівні. Так, забезпечення ефективної реалізації державної політики у цьому напрямку повинно бути регламентовано певним стратегічним документом. З метою підвищення рівня фінансової грамотності населення, враховуючи передовий зарубіжний досвід, обґрунтовано необхідність запровадження наступних заходів: розпочинати знайомство дітей з базовими економічними поняттями ще з раннього віку; для школярів та студентів необхідно розробити спеціальні курси з фінансової грамотності та закріпити їх як обов’язкові в навчальних планах; створити систему навчання викладачів для набуття ними відповідних компетенцій та передачі отриманих знань молодому поколінню; популяризувати підвищення рівня фінансової грамотності для всіх верств населення через організацію відповідних майстер класів, круглих столів, лекцій, семінарів, конференцій, друкування методичної літератури тощо; створити відповідні інформаційно-консультативні центри з надання допомоги населенню з питань страхування, а також банківських, фінансових, податкових послуг тощо; активніше залучати до освітньої діяльності з фінансової грамотності засоби масової інформації, використовувати соціальні мережі, розробити спеціалізований веб-сайт для розвитку навичок з фінансових питань різних верств населення. Наукова новизна результатів дослідження полягає в уточненні сутності категорії «фінансова грамотність» та розробці практичних рекомендацій щодо підвищення фінансової грамотності населення країни за різними віковими групами, враховуючи передовий зарубіжний досвід. Практична значущість результатів дослідження. Одержані результати дослідження допоможуть підвищити рівень фінансової грамотності населення України. Ключові слова: фінансова грамотність; фінансова культура; професійні компетенції; фінансові навички; особисте фінансове планування; програма фінансової освіти. Гончар Л.В., Гарная С.О., Мартыненко А.А. ФИНАНСОВАЯ ГРАМОТНОСТЬ НАСЕЛЕНИЯ УКРАИНЫ КАК ФАКТОР УСПЕШНОГО РАЗВИТИЯ ГОСУДАРСТВА Цель. Исследование состояния финансовой грамотности населения Украины, а также разработка путей по повышению ее уровня с учетом передового зарубежного опыта. Методика исследования. Методологической основой исследования стали научные методы познания, основанные на системном подходе к решению поставленных задач. Для достижения поставленной цели и получения результатов исследования использован ряд общих и специальных научных методов исследования: диалектический; монографический (при обработке научных публикаций); системного анализа (при исследовании состояния финансовой грамотности населения страны); метод аналогий и сравнений (при исследовании международной практики по обучению финансовой грамотности населения); комплексный анализ (при формировании выводов и предложений по решению поставленных задач) и другие. Результаты исследования. На основе анализа теоретических и методологических подходов раскрыта сущность категории «финансовая грамотность». Исследовано состояние финансовой грамотности населения в Украине, определены причины неудовлетворительной ситуации в этой сфере. Обоснована необходимость вопроса повышения финансовой грамотности населения решать на государственном уровне. Так, обеспечение эффективной реализации государственной политики в этом направлении должно быть регламентировано определенным стратегическим документом. С целью повышения уровня финансовой грамотности населения, учитывая передовой зарубежный опыт, обоснована необходимость введения следующих мероприятий: начинать знакомство детей с базовыми экономическими понятиями еще с раннего возраста; для школьников и студентов необходимо разработать специальные курсы по финансовой грамотности и закрепить их как обязательные в учебных планах; создать систему обучения преподавателей для приобретения ими соответствующих компетенций и передачи полученных знаний молодому поколению; популяризировать повышение уровня финансовой грамотности для всех слоев населения через организацию соответствующих мастер-классов, круглых столов, лекций, семинаров, конференций, издание методической литературы и т.д.; создать соответствующие информационно-консультативные центры по оказанию помощи населению по вопросам страхования, а также банковских, финансовых, налоговых услуг и т.п.; активнее привлекать к образовательной деятельности по финансовой грамотности средства массовой информации, использовать социальные сети, разработать специализированный сайт для развития навыков по финансовым вопросам различных слоев населения. Научная новизна результатов исследования заключается в уточнении сущности категории «финансовая грамотность», а также разработке практических рекомендаций по повышению финансовой грамотности населения страны по разным возрастным группам, учитывая передовой зарубежный опыт. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования помогут повысить уровень финансовой грамотности населения Украины. Ключевые слова: финансовая грамотность, финансовая культура, профессиональные компетенции, финансовые навыки, личное финансовое планирование, программа финансового образования. Honchar L.V., Harna S.O., Martynenko A.O. FINANCIAL LITERACY OF THE POPULATION OF UKRAINE AS A FACTOR FOR THE SUCCESSFUL DEVELOPMENT OF THE STATE Purpose. The aim of this article is to study the state of financial literacy of the population of Ukraine, as well as to develop ways to increase its level, taking into account advanced foreign experience. Methodology of research. The methodological basis of the research is the scientific methods of cognition, which are based on a systematic approach to the solution of the tasks. A number of general and special scientific research methods have been used to achieve the goal and to obtain the results of the study: dialectical; monographic (when working out scientific publications); system analysis (when studying the state of financial literacy of the population of the country); the method of analogies and comparisons (in the study of international practice for training financial literacy of the population); complex analysis (when forming conclusions and proposals for the solution of the tasks) and others. Findings. On the basis of the analysis of theoretical and methodological approaches, the essence of the category “financial literacy” is disclosed. The state of financial literacy of the population in Ukraine is investigated, the reasons for the unsatisfactory situation in this area are determined. The necessity of raising the financial literacy of the population is grounded on the state level. Thus, ensuring the effective implementation of state policy in this direction should be regulated by a certain strategic document. In order to increase the level of financial literacy of the population, taking into account advanced foreign experience, the necessity of introducing the following measures is grounded: to start acquaintance of children with basic economic notions from an early age; for students and students it is necessary to develop special courses on financial literacy and to consolidate them as compulsory in curricula; create a system for teaching teachers to acquire the relevant competences and transfer the received knowledge to the younger generation; to promote raising the level of financial literacy for all segments of the population through the organization of appropriate master classes, round tables, lectures, seminars, conferences, printing methodological literature, etc .; create appropriate information and advisory centers for assisting the population on insurance issues, as well as banking, financial, tax services, etc.; to involve the media more actively in the field of financial literacy activities, to use social networks, to develop a specialized website for the development of skills in the financial issues of different sectors of the population. Originality. The scientific novelty of the research is to clarify the essence of the category “financial literacy” and to develop practical recommendations for increasing the financial literacy of the population of the country by different age groups, taking into account advanced foreign experience. Practical value. The results of the study will help raise the level of financial literacy of the Ukrainian population. Key words: financial literacy; financial culture; professional competences; financial skills; personal financial planning; financial education program.