(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Хумарова Н.І., Коджебаш А.П. ЦІЛІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТА ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНА СКЛАДОВА СФЕРИ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ Мета. Метою статті є встановлення та визначення характеру взаємозв’язків між Цілями сталого розвитку та векторами розвитку сфери поводження з відходами та її транспортно-логістичної складової в Україні. Методика дослідження. Теоретико-методологічним підґрунтям дослідження є такі напрями економічної науки, як економіка розвитку, ресурсна економіка, екологічна економіка, економіка транспорту, а також інноваційні напрямки економіки відходів і принципи сталого розвитку. Застосовані такі методи дослідження: метод порівняльного аналізу – при визначенні коефіцієнту використання потенціалу екстенсивного поводження з відходами; метод групування – при визначенні порівняльного потенціалу екстенсивного поводження з відходами в країнах Європи; індексний метод і метод факторного аналізу – при формулюванні цілей сталого розвитку сфери поводження з відходами. Результати дослідження. На основі аналізу показників використання порівняльного потенціалу екстенсивного поводження з відходами в країнах Європи станом на 2016 рік доведено, що в Україні стан поводження з відходами, що характеризується як один із найкритичніших, вимагає вдосконалення як оперативного регулювання, так і довгострокового планування. Сформульовані цілі раціонального функціонування та прогресивного розвитку сфери поводження з відходами, в тому числі її транспортно-логістична складова в Україні, у відповідності до Цілей сталого розвитку до 2030 р. Наукова новизна результатів дослідження полягає у вдосконаленні теоретико-методичного підходу до встановлення та формулювання взаємозв’язків між Цілями сталого розвитку та підцілями розвитку сфери поводження з відходами з акцентом уваги на її транспортно-логістичній складовій. Практична значущість результатів дослідження. Одержані результати дослідження можуть бути використані регіональними органами державного управління при формуванні стратегій розвитку транспортно-логістичної складової поводження з відходами. Ключові слова: відходи; транспортна логістика; екстенсивне поводження; Цілі сталого розвитку; Україна. Хумарова Н.И., Коджебаш А.П. ЦЕЛИ УСТОЙЧИВОГО РАЗВИТИЯ И ТРАНСПОРТНО-ЛОГИСТИЧЕСКАЯ СОСТАВЛЯЮЩАЯ СФЕРЫ ОБРАЩЕНИЯ С ОТХОДАМИ В УКРАИНЕ Цель. Целью статьи является установление и определение характера взаимосвязей между Целями устойчивого развития и векторами развития сферы обращения с отходами и ее транспортно-логистической составляющей в Украине. Методика исследования. Теоретико-методологическим основанием исследования являются такие направления экономической науки, как экономика развития, ресурсная экономика, экологическая экономика, экономика транспорта, а также инновационные направления экономики отходов и принципы устойчивого развития. Применены следующие методы исследования: метод сравнительного анализа – при определении коэффициента использования потенциала экстенсивного обращения с отходами; метод группировки – при определении сравнительного потенциала экстенсивного обращения с отходами в странах Европы; индексный метод и метод факторного анализа – при формулировке целей устойчивого развития сферы обращения с отходами. Результаты исследования. На основе анализа показателей использования сравнительного потенциала экстенсивного обращения с отходами в странах Европы состоянию на 2016 год доказано, что в Украине состояние обращения с отходами характеризуется как одно из наиболее критических, требует совершенствования как оперативного регулирования, так и долгосрочного планирования. Сформулированы цели рационального функционирования и прогрессивного развития сферы обращения с отходами, в том числе ее транспортно-логистической составляющей в Украине, в соответствии с Целями устойчивого развития до 2030 г. Научная новизна результатов исследования заключается в совершенствовании теоретико-методического подхода к установлению и формулировки взаимосвязей между Целями устойчивого развития и подцелями развития сферы обращения с отходами с акцентом внимания на ее транспортно-логистической составляющей. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования могут быть использованы региональными органами государственного управления при формировании стратегий развития транспортно-логистической составляющей обращения с отходами. Ключевые слова: отходы, транспортная логистика, экстенсивное обращение, Цели устойчивого развития, Украина. Khumarova N.I., Kodzhebash A.P. THE GOALS OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT AND THE TRANSPORT AND LOGISTICS COMPONENT OF WASTE MANAGEMENT IN UKRAINE Purpose. The aim of the article is to establish and characterize the relationship between the goals of sustainable development and the developmental areas of waste management and its transport and logistics component in Ukraine. Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the following areas of economic science, such as development economics, resource economics, ecological economics, transport economics, as well as innovative directions of waste economics and principles of sustainable development. The following research methods have been applied: the method of comparative analysis – when determining the coefficient of using the potential of extensive waste management; grouping method – in determining the comparative potential of extensive waste management in European countries; the index method and the method of factor analysis – in formulating the goals of sustainable development of waste management. Findings. It has been proven based on the analysis of the use of the comparative potential of extensive waste management in European countries by 2016that in Ukraine the state of waste management, which is characterized as one of the most critical, requires the improvement of both operational regulation and long-term planning. The goals of rational functioning and progressive development of the sphere of waste management, including its transport-logistic component in Ukraine, in accordance with the goals of sustainable development till 2030 are formulated. Originality. The scientific novelty is to improve the theoretical and methodological approach to establishing and formulating interrelationships between the goals of sustainable development and the underlying goals of the development of waste management with an emphasis on its transport and logistics component. Practical value. The obtained results of the research can be used by regional authorities in the formation of strategies for the development of the transport and logistics component of waste management. Key words: waste; transport logistics; extensive management; the objectives of sustainable development; Ukraine.