(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Іванишин В.В., Печенюк А.В., Печенюк А.П. ФІНАНСОВО-ОСВІТНЯ ІНКЛЮЗИВНІСТЬ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД Мета. Мета дослідження полягає в обгрунтуванні напрямків та критеріїв оцінки фінансово-освітньої інклюзивності об’єднаних територіальних громад та дослідження їх фінансової спроможності з позицій отримання освітньої субвенції зі сторони державного бюджету. Методика дослідження. При дослідженні використано метод порівняння – для визначення рівня бюджетної субвенції об’єднаним територіальним громадам нашої держави; метод системного підходу – при розгляді фінансово-освітньої інклюзивності як системи, яка складається з певної кількості взаємозв’язаних між собою елементів, та, взаємодіючи, впливає на ефективність соціально-економічного розвитку сільських громад; метод наукової абстракції – при виділенні в досліджуваних явищах міцного, стійкого, типового зв’язку, що дозволило сформувати в узагальненому вигляді напрямки та критерії фінансово-освітньої інклюзивності. Результати дослідження. Досліджено фінансову інклюзивність сільських громад та їх мешканців на предмет виявлення зв’язку з освітньою сферою та рівнем її фінансування зі сторони державного бюджету. Встановлено, що фінансова інклюзивність сільських територіальних громад та її жителів значною мірою пов’язана із сучасними інформаційними технологіями, що вимагає тісної взаємодії з освітнім середовищем. Виділено напрямки оцінки фінансово-освітньої інклюзивності та запропоновано критерії їх оцінювання. Виявлено фінансову спроможність сільських територіальних громад та їх залежність від надходжень державної освітньої субвенції. Наукова новизна результатів дослідження. Обгрунтовано напрямки оцінки фінансово-освітньої інклюзивності та запропоновано критерії їх оцінювання, що, на відміну від існуючих, включає оцінку гуманного капіталу, основою якого є освітня складова, що стане одним із векторів інклюзивного розвитку українських сільських громад та напрямком покращення їх соціально-економічного стану. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть стати одним із напрямів для розробки ефективної національної стратегії розвитку об’єднаних територіальних громад, в основу якої закладено фінансово-освітню інклюзивність як сільської території, так і окремих її жителів, що, в кінцевому підсумку, проявиться значним соціальним ефектом. Ключові слова: інклюзивний розвиток; фінансово-освітня інклюзивність; сільські територіальні громади; бюджетна субвенція; державний бюджет; фінансова стійкість. Иванишин В.В., Печенюк А.В., Печенюк А.П. ФИНАНСОВО-ОБРАЗОВАТЕЛЬНАЯ ИНКЛЮЗИВНОСТЬ СЕЛЬСКИХ ТЕРРИТОРИАЛЬНЫХ ОБЩИН Цель. Цель исследования заключается в обосновании направлений и критериев оценки финансово-образовательной инклюзивности объединенных территориальных общин и исследования их финансовой состоятельности с позиций получения образовательной субвенции из стороны государственного бюджета. Методика исследования. При исследовании использован метод сравнения — для определения уровня бюджетной субвенции объединенным территориальным общинам нашего государства; метод системного подхода — при рассмотрении финансово-образовательной инклюзивности как системы, которая состоит из определенного количества взаимосвязанных между собой элементов, и, взаимодействуя, влияет на эффективность социально-экономического развития сельских общин; метод научной абстракции — при выделении в исследуемых явлениях прочного, устойчивого, типичного связи, что позволило сформировать в обобщенном виде направления и критерии финансово-образовательной инклюзивности. Результаты исследования. Исследовано финансовую инклюзивность сельских общин и их жителей на предмет выявления связи с образовательной сферой и уровнем ее финансирования со стороны государственного бюджета. Установлено, что финансовая инклюзивность сельских территориальных общин и жителей в значительной степени связана с современными информационными технологиями, требует тесного взаимодействия с образовательной средой. Выделены направления оценки финансово-образовательной инклюзивности и предложены критерии их оценивания. Выявлено финансовую состоятельность сельских территориальных общин и их зависимость от поступлений государственной образовательной субвенции. Научная новизна результатов исследования. Обоснованы направления оценки финансово-образовательной инклюзивности и предложены критерии их оценивания, что, в отличии от существующих, включает оценку гуманного капитала, основой которого является образовательная составляющая, что станет одним из векторов инклюзивного развития украинских сельских общин и направлением улучшения их социально-экономического положения. Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут стать одним из направлений для разработки эффективной национальной стратегии развития объединенных территориальных общин, в основу которой заложено финансово-образовательную инклюзивность как сельской территории, так и отдельных ее жителей, что, в конечном итоге, проявится значительным социальным эффектом. Ключевые слова: инклюзивное развитие, финансово-образовательная инклюзивность, сельские территориальные общины, бюджетная субвенция, государственный бюджет, финансовая устойчивость. Ivanyshyn V.V., Pecheniuk A.V., Pecheniuk A.P. FINANCIAL AND EDUCATIONAL INCLUSIVENESS OF RURAL TERRITORIAL GROUPS Purpose. The purpose of the study is to justify the directions and criteria for assessing the financial and educational inclusiveness of the joint territorial communities and to study their financial capacity from the point of view of obtaining an educational subvention from the state budget. Methodology of research. In the study, the method of comparison was used - to determine the level of budget subvention to the united territorial communities of our state; the method of systematic approach - when considering financial and educational inclusiveness as a system, which consists of a certain number of interconnected elements, and interacting, affects the effectiveness of socio-economic development of rural communities; the method of scientific abstraction - in allocating in the studied phenomena a strong, stable, typical communication, which allowed to formulate in a generalized form the directions and criteria of financial and educational inclusiveness. Findings. The financial inclusiveness of rural communities and their inhabitants for revealing the connection with the educational sphere and the level of its financing from the state budget is explored. It has been established that the financial inclusiveness of rural communities and their inhabitants is to a large extent related to modern information technologies, which requires close interaction with the educational environment. The directions of evaluation of financial and educational inclusiveness are allocated and criteria of their evaluation are proposed. The financial capacity of rural communities and their dependence on revenues of the state educational subvention are revealed. Originality. The directions of evaluation of financial and educational inclusiveness are substantiated and the criteria for their evaluation are proposed, which, unlike the existing ones, includes an assessment of human capital based on an educational component that will become one of the vectors of inclusive development of Ukrainian rural communities and a direction for improving their socio-economic status. Practical value. The results of the study may become one of the areas for developing an effective national strategy for the development of united territorial communities, based on which financial and educational inclusiveness of both rural territory and its individual inhabitants is established, which, in the final analysis, will manifest a significant social effect. Key words: inclusive development; financial and educational inclusiveness; rural communities; budget subvention; state budget; financial sustainability.