(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Силенко О.М. МОДЕРНІЗАЦІЯ АРХІТЕКТОНІКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ МЕТАЛУРГІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ Мета. Пошук шляхів модернізації архітектоніки прийняття рішень щодо управління інноваційним розвитком металургійних підприємств в умовах посилення конкурентної боротьби на світовому ринку металопродукції. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загально-наукові та спеціальні методи дослідження, зокрема методи: діалектики та наукової абстракції – при визначенні сутності архітектоніки прийняття рішень з управління інноваційним розвитком металургійних підприємств. Графічний - при оцінюванні позицій України серед ТОП-10 країн – виробників сталі у світі. Метод монографічний використано при викладенні результатів дослідження. Результати дослідження. Обґрунтовано доцільність запровадження у практиці металургійних підприємств методики QFD прийняття рішень щодо їх інноваційного розвитку, застосування якої надасть можливість побудувати «Будинок якості», а отже вивчити вимоги споживачів до якості металопродукції шляхом конкретизації (розгортання) поетапно, починаючи з визначення необхідності виведення металопродукції на ринок і закінчуючи способами контролю її якості. Наукова новизна результатів дослідження полягає у модернізації архітектоніки прийняття рішень щодо управління інноваційним розвитком металургійних підприємств в умовах посилення конкурентної боротьби на світовому ринку металопродукції шляхом запровадження методики QFD, застосування якої на практиці дозволить закріпити конкурентні позиції України серед ТОП-10 країн – виробників металопродукції у світі. Практична значущість результатів дослідження. Основні положення даного дослідження у формі пропозицій та методичних можуть бути використані підприємствами металургійної галузі при прийнятті рішення щодо їх інноваційного розвитку в умовах посилення конкурентної боротьби на світовому ринку металопродукції. Ключові слова: архітектоніка; модернізація; інноваційний розвиток; управління інноваційним розвитком. Силенко А.Н. МОДЕРНИЗАЦИЯ АРХИТЕКТОНИКИ ПРИНЯТИЯ РЕШЕНИЙ ПО УПРАВЛЕНИЮ ИННОВАЦИОННЫМ РАЗВИТИЕМ МЕТАЛЛУРГИЧЕСКИХ ПРЕДПРИЯТИЙ Цель. Поиск путей модернизации архитектоники принятия решений по управлению инновационным развитием металлургических предприятий в условиях углубления конкурентной борьбы на мировом рынке металлопродукции. Методика исследования. В процессе исследования использованы научные и специальные методы исследования, в частности методы: диалектики и научной абстракции - при определении сущности архитектоники принятия решений по управлению инновационным развитием металлургических предприятий. Графический - при оценке позиций Украины среди ТОП-10 стран - производителей стали в мире. Метод монографический использовано при изложении результатов исследования. Результаты исследования. Обосновано целесообразность внедрения в практике металлургических предприятий методики QFD принятия решений по их инновационному развитию, применение которой позволит построить «Дом качества», а следовательно изучить требования потребителей к качеству металлопродукции путем их конкретизации (развертывание) поэтапно, начиная с определения необходимости вывода металлопродукции на рынок и заканчивая способами контроля ее качества. Научная новизна результатов исследования состоит в модернизации архитектоники принятия решений по управлению инновационным развитием металлургических предприятий в условиях углубления конкурентной борьбы на мировом рынке металлопродукции путем внедрения методики QFD, применение которой на практике позволит закрепить конкурентные позиции Украины в ТОП-10 стран - производителей металлопродукции в мире. Практическая значимость результатов исследования. Основные положения данного исследования в форме предложений и методических рекомендаций могут быть использованы предприятиями металлургической отрасли при принятии решения об их инновационном развития в условиях углубления конкурентной борьбы на мировом рынке металлопродукции. Ключевые слова: архитектоника, модернизация, инновационное развитие, управление инновационным развитием. Sylenko O.M. MODERNIZATION OF THE ARCHITECTONICS OF DECISION MAKING ON MANAGEMENT OF INNOVATIVE DEVELOPMENT OF METALLURGICAL ENTERPRISES Purpose. The aim of the article is to find ways to modernize the architectonics of decision making in relation to the management of the innovative development of metallurgical enterprises in conditions of increasing competition on the world market of metal products. Methodology of research. General and scientific, special methods of research are used in the process of research, in particular methods: dialectics and scientific abstraction – in determining the essence of architectonics of decision-making on management of innovative development of metallurgical enterprises. Graphic – in assessing the position of Ukraine among the TOP-10 countries – steel producers in the world. The monographic method is used to describe the results of the study. Findings. The results of the study consist in justifying the feasibility of introducing in QFD’s practice of metallurgical enterprises decision-making methods for their innovative development, the application of which will enable the construction of a “House of Quality”, and therefore examine the requirements of consumers for the quality of metal products by specifying (deploying) in stages, starting with the determination of the necessity of withdrawal metal products on the market and ending with ways to control its quality. Originality. The scientific novelty of the research results is to modernize the architectonics of decision-making on managing the innovative development of metallurgical enterprises in conditions of increasing competition on the world metal market through the introduction of the QFD methodology, the application of which in practice will strengthen the competitive position of Ukraine among the TOP-10 countries producing metal products in the world. Practical value. The practical significance of the results of the study is that the main provisions of this study in the form of proposals and methodological can be used by enterprises of the metallurgical industry in deciding on their innovation development in conditions of increasing competition in the world market of metal products. Key words: architectonics; modernization; innovative development; management of innovative development.