(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Мушеник І.М., Чорнобай Л.М. ОСОБЛИВОСТІ І ОЦІНКА ІНВЕСТИЦІЙНО-ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ Мета. Обґрунтування особливостей та оцінки економічної ефективності інвестиційно-інноваційної діяльності аграрних підприємств. Методика дослідження. У роботі використано загально-наукові та спеціальні методи економічних досліджень, зокрема: порівняльний – для зіставлення економічних явищ у різні часові періоди з метою виявлення причинно-наслідкового зв’язку; аналізу – для характеристики особливостей і оцінки інвестиційно-інвестиційної діяльності аграрних підприємств; системно-інституціональний підхід для узагальнення взаємозв’язків інвестиційно-інноваційної діяльності та аграрних підприємств; економіко-статистичний – при проведенні аналізу сучасного стану інвестиційного забезпечення інноваційних проектів у агропромисловому виробництві України. У дослідженні використано такі наукові методи: діалектичний та абстрактно- логічний – при проведенні теоретичних узагальнень, уточнення понятійного апарату з проблеми дослідження та формулювання висновків. Результати дослідження. Розглянуто теоретичні і практичні основи розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності аграрних підприємств. Висвітлено особливості інвестиційно-інвестиційної діяльності аграрних підприємств. Визначено базові положення теорії формування інноваційної діяльності на розвиток ресурсного потенціалу аграрних підприємств. Обґрунтовано динаміку розвитку ресурсного потенціалу аграрних підприємств. Висвітлено теоретико-методологічні підходи до створення умов підвищення здатності аграрних підприємств щодо подальшого інноваційного розвитку. Наукова новизна результатів дослідження. Полягає в обґрунтуванні методологічних, теоретичних і науково-методичних засад та рекомендацій щодо вдосконалення впливу інвестиційно-інвестиційної діяльності на розвиток ресурсного потенціалу аграрних підприємств. Практична значущість результатів дослідження. Результати досліджень можуть бути використанні Кам’янець-Подільською райдержадміністрацією при розробці пропозицій і практичних рекомендацій з обґрунтування Плану економічного розвитку сільського господарства на 2019–2020 рр. Ключові слова: інвестиційно-інноваційна діяльність; фінансова стійкість; аграрні підприємства. Мушеник И.Н., Чорнобай Л.М. ОСОБЕННОСТИ И ОЦЕНКА ИНВЕСТИЦИОННО-ИННОВАЦИОННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ аграрных предприятий Цель. Целью статьи является обоснование особенностей и оценки экономической эффективности инвестиционно-инновационной деятельности аграрных предприятий. Методика исследования. В работе использованы общенаучные и специальные методы экономических исследований, в частности: сравнительный – для сопоставления экономических явлений в различные временные периоды с целью выявления причинно-следственной связи; анализа – для характеристики особенностей и оценки инвестиционно-инвестиционной деятельности аграрных предприятий; системно-институциональный подход для обобщения взаимосвязей инвестиционно-инновационной деятельности и аграрных предприятий; экономико-статистический – при проведении анализа современного состояния инвестиционного обеспечения инновационных проектов в агропромышленном производстве Украины. В исследовании использованы следующие научные методы: диалектический и абстрактно логический – при проведении теоретических обобщений, уточнение понятийного аппарата по проблеме исследования и формулирование выводов. Результаты исследования. Рассмотрены теоретические и практические основы развития инвестиционно-инновационной деятельности аграрных предприятий. Освещены особенности инвестиционно-инвестиционной деятельности аграрных предприятий. Определены базовые положения теории формирования инновационной деятельности на развитие ресурсного потенциала аграрных предприятий. Обоснованно динамику развития ресурсного потенциала аграрных предприятий. Освещены теоретико-методологические подходы к созданию условий повышения способности аграрных предприятий по дальнейшему инновационного развития. Научная новизна результатов исследования. Заключается в обосновании методологических, теоретических и научно-методических основ и рекомендаций по совершенствованию влияния инвестиционно-инвестиционной деятельности на развитие ресурсного потенциала аграрных предприятий. Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследований могут быть использованы Каменец-Подольской райгосадминистрацией при разработке предложений и практических рекомендаций по обоснованию Плана экономического развития сельского хозяйства на 2019-2020 гг. Ключевые слова: инвестиционно-инновационная деятельность, финансовая устойчивость, аграрные предприятия. Mushenyk I.M., Chornobay L.M. FEATURES AND EVALUATION OF INVESTMENT AND INNOVATION ACTIVITY OF AGRARIAN ENTERPRISES Purpose. The purpose of the article is to substantiate the features and assess the economic efficiency of investment and innovation activities of agrarian enterprises. Methodology of research. General scientific and special methods of economic research are used in this work, in particular: comparative – for comparison of economic phenomena in different time periods with the purpose of revealing causal relationship; analysis – to characterize features and assess investment and investment activities of agrarian enterprises; system-institutional approach for generalization of interconnections of investment and innovative activity and agrarian enterprises; economic and statistical – at the analysis of the current state of investment support of innovative projects in the agro-industrial production of Ukraine. The research uses the following scientific methods: dialectical and abstract and logical – in carrying out theoretical generalizations, clarifying the conceptual apparatus on the problem of research and formulation of conclusions. Findings. The theoretical and practical bases of development of investment and innovation activity of agrarian enterprises are considered. The features of investment and investment activity of agrarian enterprises are highlighted. The basic provisions of the theory of formation of innovation activity on development of resource potential of agrarian enterprises are determined. The dynamics of development of resource potential of agrarian enterprises is substantiated. The theoretical and methodological approaches to creating conditions for increasing the ability of agrarian enterprises to further innovative development are described. Originality. It is necessary to substantiate the methodological, theoretical and scientific-methodical principles and recommendations for improving the influence of investment and investment activity on the development of resource potential of agrarian enterprises. Practical value. The results of the research can be used by Kamenets-Podilskyi rayon state administration in developing proposals and practical recommendations for substantiating the Economic Development Plan for agriculture for 2019-2020. Key words: investment and innovative activity; financial stability; agrarian enterprises.