(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Вавілова В.В. ПОБУДОВА ІМІТАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ВНУТРІШНІМИ ТОВАРНИМИ ПОТОКАМИ АПТЕЧНИХ МЕРЕЖ Мета. Розробка імітаційної моделі процесів управління внутрішніми товарними потоками аптечних мереж. Методика дослідження. Теоретичною основою побудови системно-динамічної моделі управління товарними потоками в логістичній системі аптечної мережі виступили наукові статті вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем управління логістичними і товарними потоками фармацевтичних підприємств і аптечних мереж. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи дослідження: аналізу і синтезу (при дослідженні теоретичних основ формування логістичних систем аптечних мереж); економіко-математичного моделювання (для оптимізації управління внутрішніми товарними потоками). Результати дослідження. Розроблено імітаційну системно-динамічну модель управління товарними потоками логістичної системи аптечної мережі в умовах невизначеності попиту. Зокрема, 1) досліджено вхідні змінні і параметри моделі управління товарними потоками в логістичній системі аптечної мережі, сформовано обмеження і умови її застосування; 2) розроблено систему різницевих рівнянь рівнів, темпів та допоміжних змінних моделі. Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено науково-методичний підхід до управління товарними потоками логістичних систем аптечних мереж в умовах випадкового попиту на основі імітаційної моделі системної динаміки, що включає підмодель товарних потоків і підмодель обліку логістичних витрат, реалізація якої в межах механізму управління товарними потоками логістичних систем аптечних мереж дозволяє спростити процес аналізу та прийняття керівництвом аптечної мережі управлінських рішень оперативного і тактичного характеру. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути застосовані в практичній діяльності аптечних мереж з метою підвищення ефективності формування та функціонування їх логістичних систем. Ключові слова: управління товарними потоками, логістичні системи аптечних мереж, оптимізація, моделювання. Вавилова В.В. ПОСТРОЕНИЕ ИМИТАЦИОННОЙ МОДЕЛИ УПРАВЛЕНИЯ ВНУТРЕННИМИ ТОВАРНЫМИ ПОТОКАМИ АПТЕЧНЫХ СЕТЕЙ Цель. Разработка имитационной модели процессов управления внутренними товарными потоками аптечных сетей. Методика исследования. Теоретической основой построения системно-динамической модели управления товарными потоками в логистической системе аптечной сети выступили научные статьи отечественных и зарубежных ученых по проблемам управления логистическими и товарными потоками фармацевтических предприятий и аптечных сетей. Для достижения поставленной цели использованы следующие методы исследования: анализа и синтеза (при исследовании теоретических основ формирования логистических систем аптечных сетей); экономико-математического моделирования (для оптимизации управления внутренними товарными потоками). Результаты исследования. Разработана имитационная системно-динамическая модель управления товарными потоками логистической системы аптечной сети в условиях неопределенности спроса. В частности, 1) исследованы входные переменные и параметры модели управления товарными потоками в логистической системе аптечной сети, сформированы ограничения и условия ее применения; 2) разработана система разностных уравнений уровней, темпов и вспомогательных переменных модели. Научная новизна результатов исследования. Усовершенствован научно-методический подход к управлению товарными потоками логистических систем аптечных сетей в условиях случайного спроса на основе имитационной модели системной динамики, включающей подмодель товарных потоков и подмодель учета логистических затрат, реализация которой в рамках механизма управления товарными потоками логистических систем аптечных сетей позволяет упростить процесс анализа и принятия руководством аптечной сети управленческих решений оперативного и тактического характера. Практическое значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть применены в практической деятельности аптечных сетей с целью повышения эффективности формирования и функционирования их логистических систем. Ключевые слова: управление товарными потоками, логистические системы аптечных сетей, оптимизация, моделирование. Vavilova V.V. CONSTRUCTION OF A SIMULATION MODEL OF MANAGEMENT OF INTERNAL COMMODITY FLOWS OF PHARMACY NETWORKS Purpose. The aim of the article is to develop a simulation model of internal product flow management processes of pharmacy networks. Methodology of research. The theoretical basis for building a system and dynamic model of flow control in the logistics system of the pharmacy network are scientific articles by domestic and foreign scientists on the problems of management of logistics and flow of pharmaceutical companies and pharmacy networks. The following research methods are used to achieve this goal: analysis and synthesis (in the study of the theoretical foundations of the formation of logistics systems of pharmacy networks); economic and mathematical modelling (to optimize the management of domestic commodity flows). Findings. A simulation system and dynamic model of product flow management of the logistics system of the pharmacy network in conditions of demand uncertainty has been developed, in particular: 1) the input variables and parameters of the commodity flow management model in the logistics system of the pharmacy network are studied, the limitations and conditions of its application are formed; 2) a system of difference equations of levels, rates and auxiliary variables of the model is developed. Originality. Scientific and methodological approach to the management of commodity flows of logistics systems of pharmacy networks in terms of random demand is improved on the basis of a simulation model of system dynamics. It includes a sub-model of commodity flows and a sub-model of accounting for logistics costs, the implementation of which within the mechanism of management of commodity flows of logistics systems of pharmacy networks allows to simplify the process of analysis and management of the pharmacy network management decisions of operational and tactical nature. Practical value. The results of the study can be applied in practical activities of pharmacy networks in order to increase the efficiency of formation and operation of their logistics systems. Key words: commodity flow management, logistics systems of pharmacy networks, optimization, modelling.