(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Фединець Н.І. CУЧАСНА МОДЕЛЬ МЕНЕДЖМЕНТУ В УКРАЇНІ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ТУРИСТИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА Мета. Дослідження особливостей національної моделі менеджменту та її впливу на механізм управління персоналом підприємств туризму. Методика дослідження. В процесі дослідження використовувались загальнонаукові методи, а саме: методи теоретичного узагальнення – для дослідження особливостей національної моделі менеджменту; системний підхід – для обґрунтування негативного впливу існуючої моделі менеджменту на механізм управління персоналом туристичного підприємства; методи аналізу та синтезу – для визначення множини критеріїв формування сучасної моделі менеджменту в Україні та її значення для підвищення ефективності управління персоналом підприємств туризму. Результати дослідження. Досліджено особливості національної моделі менеджменту. Проаналізовано механізм управління персоналом туристичного підприємства з врахуванням існуючої моделі менеджменту в Україні. Встановлено негативний вплив існуючої моделі менеджменту на управлінські процеси в туристичному підприємстві. Визначено множину критеріїв формування сучасної моделі менеджменту в Україні. Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено науково-теоретичні основи формування сучасної моделі менеджменту в Україні з точки зору можливого позитивного впливу на управлінські процеси на підприємствах, в тому числі на процес управління персоналом туристичного підприємства. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження направлені на вирішення проблеми формування ефективної сучасної моделі менеджменту в Україні, забезпечення її позитивного впливу на процеси управління вітчизняними підприємствами та можуть бути використані в практиці удосконалення механізму управління персоналом підприємств туризму з врахуванням тенденцій сучасного менеджменту. Ключові слова: модель менеджменту, сучасна модель менеджменту, сучасний менеджмент, персонал, управління персоналом. Фединец Н.И. СОВРЕМЕННАЯ МОДЕЛЬ МЕНЕДЖМЕНТА В УКРАИНЕ И ЕЕ ВЛИЯНИЕ НА МЕХАНИЗМ УПРАВЛЕНИЯ ПЕРСОНАЛОМ ТУРИСТИЧЕСКОГО ПРЕДПРИЯТИЯ Цель. Исследование особенностей национальной модели менеджмента и ее влияния на механизм управления персоналом предприятий туризма. Методика исследования. В процессе исследования использовались общенаучные методы, а именно: методы теоретического обобщения – для исследования особенно национальной модели менеджмента; системный подход – для обоснования отрицательного влияния существующей модели менеджмента на механизм управления персоналом туристического предприятия; методы анализа и синтеза – для определения множества факторов формирования современной модели менеджмента в Украине и ее значение для повышения эффективности управления персоналом предприятий туризма. Результаты исследования. Исследованы особенности национальной модели менеджмента. Проанализирован механизм управления персоналом туристического предприятия с учетом существующей модели менеджмента в Украине. Установлено отрицательное влияние существующей модели менеджмента на управленческие процессы в туристическом предприятии. Определено множество критериев формирования современной модели менеджмента в Украине. Научная новизна результатов исследования. Разработаны научно-теоретические основы формирования современной модели менеджмента в Украине с точки зрения возможного положительного влияния на управленческие процессы на предприятиях, в том числе на процесс управления персоналом туристического предприятия. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования направлены на решение проблемы формирования эффективной современной модели менеджмента в Украине, обеспечения ее положительного влияния на процессы управления отечественными предприятиями и могут быть использованы в практике совершенствования механизма управления персоналом предприятий туризма с учета тенденций современного менеджмента. Ключевые слова: модель менеджмента, современная модель менеджмента, современный менеджмент, персонал, управление персоналом. Fedynets N.I. MODERN MANAGEMENT MODEL IN UKRAINE AND ITS INFLUENCE ON THE MECHANISM OF PERSONNEL MANAGEMENT OF THE TOURIST ENTERPRISE Purpose. The aim of the article is to research features of national model of management and its influence on the mechanism of management of the personnel of the enterprises of tourism. Methodology of research. General scientific methods are used in the process of research, namely: methods of theoretical generalization – to study the features of the national model of management; systematic approach – to substantiate the negative impact of the existing management model on the mechanism of personnel management of the tourist enterprise; methods of analysis and synthesis – to determine the set of criteria for the formation of a modern management model in Ukraine and its importance for improving the efficiency of personnel management of tourism enterprises. Findings. The peculiarities of the national management model are studied. The mechanism of personnel management of a tourist enterprise is analysed taking into account the existing management model in Ukraine. The negative influence of the existing management model on the management processes in the tourist enterprise is established. A set of criteria for the formation of a modern management model in Ukraine has been identified. Originality. Scientific and theoretical bases of formation of modern model of management in Ukraine from the point of view of possible positive influence on administrative processes at the enterprises, including on process of management of the personnel of the tourist enterprise are developed. Practical value. The obtained results of the study are aimed at solving the problem of forming an effective modern management model in Ukraine, ensuring its positive impact on the management of domestic enterprises and can be used in practice to improve the mechanism of personnel management of tourism enterprises taking into account modern management trends. Key words: management model, modern management model, modern management, personnel, personnel management.