(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Шмигель О.Є. УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ТА КРИТЕРІЇ ЙОГО ЕФЕКТИВНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ Мета. Обґрунтування необхідності розвитку управлінського обліку та системи критеріїв ефективності організаційної структури управлінського обліку на підприємстві. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: метод класифікації дав змогу диференціювати основні компоненти управлінського обліку, а метод опису надав їм детальну характеристику; монографічний метод був використаний при вивченні літературних джерел з питань управлінського обліку; системно-аналітичний метод застосовано при обробці отриманої інформації. Результати дослідження. Розглянуто підходи до визначення сутності управлінського обліку, визначено його особливості, обґрунтовано ідентифікаційні характеристики та значення для господарської діяльності. Узагальнено й удосконалено класифікацію управлінського обліку відповідно до потреб управління. Ідентифіковано проблеми розвитку управлінського обліку. Конкретизовано сутність поняття «управлінського облік». Розглянуто місце управлінського обліку в обліково-аналітичній системі підприємства. Відображено основні підходи щодо сутності управлінського обліку. Наведено моделі організації управлінського обліку на підприємстві. Запропоновано підхід до оцінки об’єкта управлінського обліку, обґрунтовано шляхи запровадження управлінського обліку на підприємстві. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано пропозиції щодо системи оціночних критеріїв ефективності управлінського обліку підприємства. Набули подальшого удосконалення методологічні засади організації управлінського обліку. Практична значущість результатів дослідження. Розглянуто варіанти запровадження та організації управлінського обліку на підприємстві. Отримані результати дослідження можуть бути використані суб’єктами господарювання в бізнесі в процесі використання управлінського обліку. Ключові слова: управлінський облік, управління, витрати, прибуток, система критеріїв ефективності, обліково-аналітична система, суб’єкт господарювання. Шмигель О.Е. УПРАВЛЕНЧЕСКИЙ УЧЕТ И КРИТЕРИИ ЕГО ЭФФЕКТИВНОСТИ НА ПРЕДПРИЯТИИ Цель. Обоснование необходимости развития управленческого учета и системы критериев эффективности организационной структуры управленческого учета на предприятии. Методика исследования. В процессе исследования использованы общенаучные и специальные методы, в частности: метод классификации позволил дифференцировать основные компоненты управленческого учета, а метод описания предоставил их подробную характеристику; монографический метод был использован при изучении литературных источников по вопросам управленческого учета; системно-аналитический метод применен при обработке полученной информации. Результаты исследования. Рассмотрены подходы к определению сущности управленческого учета, определены его особенности, обоснованы идентификационные характеристики и значение для хозяйственной деятельности. Сделан обзор и усовершенствована классификация управленческого учета в соответствии с потребностями управления. Идентифицированы проблемы развития управленческого учета. Конкретизирована сущность понятия «управленческий учет». Рассмотрено место управленческого учета в учетно-аналитической системе предприятия. Отражены основные подходы к сущности управленческого учета. Приведены модели организации управленческого учета на предприятии. Предложен подход к оценке объекта управленческого учета, обоснованы пути ведения управленческого учета на предприятии. Научная новизна результатов исследования. Обоснованы предложения по системе оценочных критериев эффективности управленческого учета предприятия. Получили дальнейшее совершенствование методологические основы организации управленческого учета. Практическая значимость результатов исследования. Рассмотрены варианты внедрения и организации управленческого учета на предприятии. Полученные результаты исследования могут быть использованы субъектами хозяйствования в процессе функционирования управленческого учета. Ключевые слова: управленческий учет, управление, расходы, прибыль, система критериев эффективности, учетно-аналитическая система, субъект хозяйствования. Shmyhel O.Ye. MANAGEMENT ACCOUNTING AND CRITERIA FOR ITS EFFECTIVENESS AT THE ENTERPRISE Purpose. The aim of the article is to substantiate the need for the development of management accounting and the system of criteria for the effectiveness of the organizational structure of management accounting at the enterprise. Methodology of research. General and special methods are used in the research, in particular: the method of classification allowed to differentiate the main components of management accounting, and the method of description gave them a detailed description; the monographic method is used in the study of literature sources on management accounting; system and analytical method is used in processing the information obtained. Findings. Approaches to determining the essence of management accounting are considered, its features are determined, identification characteristics and significance for economic activity are substantiated. The classification of management accounting according to management needs is generalized and improved. Problems of management accounting development are identified. The essence of the concept of “management accounting” is specified. The place of management accounting in the accounting and analytical system of the enterprise is considered. The main approaches to the essence of management accounting are reflected. Models of organization of management accounting at the enterprise are given. An approach to the assessment of the object of management accounting is proposed, the ways of introduction of management accounting at the enterprise are substantiated. Originality. The proposals on the system of evaluation criteria for the effectiveness of management accounting of the enterprise are substantiated. The methodological principles of the organization of management accounting have been further improved. Practical value. Options for the introduction and organization of management accounting at the enterprise are considered. The results of the study can be used by business entities in the process of using management accounting. Key words: management accounting, management, costs, profit, system of efficiency criteria, accounting and analytical system, business entity.