(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Ковальчук Н.В., Комарова К.В. SCRUM-КОМАНДИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВИКОРИСТАННЯ ГНУЧКИХ ПІДХОДІВ В УПРАВЛІННІ ОРГАНІЗАЦІЯМИ Мета. Обґрунтування доцільності використання Scrum-методології в організації командної роботи підприємства. Методика дослідження. Методичними засадами дослідження стали основні положення теорій управління підприємствами, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених щодо управління командами. Для обґрунтування важливості включення гнучких підходів в стратегію управління підприємством використано наступні методи дослідження: абстрактно-логічний (для розкриття теоретичних засад формування та розвитку команд); логічний (для виявлення переваг та недоліків використання Scrum-команд); економіко-математичний (для побудови діаграми використання Scrum-методології у галузях). Результати дослідження. Обґрунтовано важливість використання командної роботи та гнучких технологій. Визначено характеристики ефективних команд, зміст етапів розвитку команд; сформульовано сутність управління процесами взаємовідносин у командах. Виділено основні етапи розвитку та формування команд. Розглянуто основні переваги та недоліки використання Agile-філософії у менеджменті. Розроблено рекомендації для українських підприємств щодо підвищення конкурентоспроможності, які полягають у формуванні корпоративної культури на принципах цінностей людей в компанії, співробітництві із замовником, готовності до змін з урахуванням особливостей галузі у процесі прийняття рішень щодо впровадження Scrum-команд та їх адаптації під потреби бізнесу. Наукова новизна результатів дослідження. Дістала подальшого розвитку теорія управління командами, зокрема концептуальні засади щодо доцільності використання гнучких форм організації в управлінні підприємством. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати можуть стати основою подальших досліджень теоретичного та прикладного характеру, пов’язаних із використанням на українських підприємствах Agile-філософії та формуванням Scrum-команд у різних сферах бізнесу. Ключові слова: Agile-філософія; Scrum-майстер; Scrum-команда; спринт; команда; стадії розвитку команди. Ковальчук Н.В., Комарова Е.В. SCRUM-КОМАНДЫ КАК ИНСТРУМЕНТ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ГИБКИХ ПОДХОДОВ В УПРАВЛЕНИИ ОРГАНИЗАЦИЯМИ Цель. Обоснование целесообразности использования Scrum-методологии в организации командной работы предприятия. Методика исследования. Методическими основами исследования стали основные положения теорий управления предприятиями, научные труды отечественных и зарубежных ученых по управлению командами. Для обоснования важности включения гибких подходов в стратегию управления предприятием использованы следующие методы исследования: абстрактно-логический (для раскрытия теоретических основ формирования и развития команд); логический (для выявления преимуществ и недостатков использования Scrum-команд); экономико-математический (для построения диаграммы использования Scrum-методологии в отраслях). Результаты исследования. Обоснована важность использования командной работы и гибких технологий. Определены характеристики эффективных команд, содержание этапов развития команд; сформулирована сущность управления процессами взаимоотношений в командах. Выделены основные этапы развития и формирования команд. Рассмотрены основные преимущества и недостатки использования Agile-философии в менеджменте. Разработаны рекомендации для украинских предприятий относительно повышения конкурентоспособности, которые заключаются в формировании корпоративной культуры на принципах ценностей людей в компании, сотрудничестве с заказчиком, готовности к изменениям, учете особенностей отрасли в процессе принятия решения о внедрении Scrum-команд и их адаптации под нужды бизнеса. Научная новизна результатов исследования. Получила дальнейшее развитие теория управления командами, в том числе концептуальные основы относительно целесообразности использования гибких форм организации в управлении предприятием. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты могут стать основой дальнейших исследований теоретического и прикладного характера, связанных с использованием на украинских предприятиях Agile-философии и формирования Scrum-команд в различных сферах бизнеса. Ключевые слова: Agile-философия; Scrum-мастер; Scrum-команда; спринт; команда; стадии развития команды. Kovalchuk N.V., Komarova K.V. SCRUM TEAMS AS A TOOL TO USE FLEXIBLE APPROACHES IN MANAGING ORGANIZATIONS Purpose. The aim of the article is substantiation of expediency of using Scrum methodology in organization of team work of enterprise. Methodology of research. The main principles of enterprise management theories, scientific works of national and foreign scientists on team management became the methodological principles of the research. The following research methods are used to substantiate the importance of incorporating flexible approaches into the enterprise management strategy, namely: abstract and logical (to reveal the theoretical foundations of team formation and development); logical (to identify the advantages and disadvantages of using Scrum commands); economics and mathematics (to build charts using Scrum methodology in industries). Findings. The importance of using teamwork and flexible technologies is substantiated. Characteristics of effective teams, the content of stages of development of teams are determined; the essence of managing the processes of relationships in teams is formulated. The main stages of team development and formation are highlighted. The main advantages and disadvantages of using Agile philosophy in management are considered. Recommendations are developed for Ukrainian companies to increase competitiveness, which consists in forming a corporate culture based on the values of people in the company, cooperation with the customer, readiness for change taking into account the peculiarities of the industry in the decision-making process regarding the implementation of Scrum teams and their adaptation to the needs of business. Originality. The theory of team management has been further developed, including conceptual foundations for the expediency of using flexible forms of organization in enterprise management. Practical value. The obtained results may form the basis of further theoretical and applied research related to the use of Agile philosophy in Ukrainian enterprises and the formation of Scrum teams in various business areas. Key words: Agile philosophy; Scrum master; Scrum team; sprint; team; stages of team development.