(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Палюх М.С., Брик М.М. ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІКУ БІОЛОГІЧНИХ АКТИВІВ З ВРАХУВАННЯМ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ Метою статті є вивчення тенденцій щодо особливостей здійснення обліку біологічних активів з врахуванням міжнародних стандартів. Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналітичний метод застосовувався при огляді нормативно-правових джерел; метод класифікації дав змогу диференціювати основні компоненти обліку біологічних активів, а метод опису надати їм детальну характеристику; монографічний метод був використаний при вивченні літературних джерел з питань обліку біологічних активів; системно-аналітичний метод застосовано – при обробці отриманої інформації. Результати дослідження. Розглянуто підходи до визначення сутності біологічних активів, визначено їх особливості, обґрунтовано ідентифікаційні характеристики та значення для господарської діяльності. Узагальнено й удосконалено класифікацію біологічних активів відповідно до потреб управління. Ідентифіковано проблеми розвитку обліку біологічних активів, а також запропоновано авторське бачення їх розв’язання. Конкретизовано сутність поняття облік біологічних активів. Запропоновано підхід до оцінки об’єкта обліку, обґрунтовано шляхи визначення оцінки обліку біологічних активів. Розглянуто підходи до оцінки справедливої вартості: ринковий, доходний, витратний. Наукова новизна результатів дослідження. Подальшого вдосконалення набула методика оцінки об’єктів обліку біологічних активів, а також пропозиції його здійснення. Розроблено пропозиції щодо удосконалення методологічних засад та організації бухгалтерського обліку біологічних активів. Сформульовано пропозиції щодо покращання методичних підходів оцінки біологічних активів за справедливою вартістю. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження можуть бути використані суб’єктами господарювання в аграрному бізнесі в процесі здійснення обліку біологічних активів та їх оцінки за різними критеріями. Ключові слова: бухгалтерський облік; біологічний актив; довгострокові біологічні активи; поточні біологічні активи; стандарт; оцінка. Палюх М.С., Брик М.М. ОСОБЕННОСТИ УЧЕТА БИОЛОГИЧЕСКИХ АКТИВОВ С УЧЕТОМ МЕЖДУНАРОДНЫХ СТАНДАРТОВ Целью статьи является изучение тенденций относительно особенностей осуществления учета биологических активов с учетом международных стандартов. Методика исследования. В процессе исследования использованы общенаучные и специальные методы, в частности: аналитический метод применялся при рассмотрении нормативно-правовых источников; метод классификации позволил дифференцировать основные компоненты учета биологических активов, а метод описания предоставил их подробную характеристику; монографический метод был использован при изучении литературных источников по вопросам учета биологических активов; системно-аналитический метод применен – при обработке полученной информации. Результаты исследования. Рассмотрены подходы к определению сущности биологических активов, определены их особенности, обоснованно идентификационные характеристики и значение для хозяйственной деятельности. Произведен обзор и усовершенствована классификация биологических активов в соответствии с потребностями управления. Идентифицированы проблемы развития учета биологических активов, а также предложено авторское видение их решения. Конкретизирована сущность понятия учета биологических активов. Предложен подход к оценке объекта учета, обоснованны пути определения оценки учета биологических активов. Рассмотрены подходы к оценке справедливой стоимости: рыночный, доходный, затратный. Научная новизна результатов исследования. Дальнейшего совершенствования приобрела методика оценки объектов учета биологических активов, а также предложения по ее осуществлению. Разработаны предложения по совершенствованию методологических основ и организации бухгалтерского учета биологических активов. Сформулированы предложения по совершенствованию методических подходов оценки биологических активов по справедливой стоимости. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования могут быть использованы субъектами хозяйствования в аграрном бизнесе в процессе осуществления учета биологических активов и их оценки по различным критериям. Ключевые слова: бухгалтерский учет; биологический актив; долгосрочные биологические активы; текущие биологические активы; стандарт; оценка. Paliukh M.S., Bryk M.M. FEATURES OF THE ACCOUNTING OF BIOLOGICAL ASSETS TAKING INTO ACCOUNT INTERNATIONAL STANDARDS Purpose. The aim of the article is to study trends in the peculiarities of accounting for biological assets taking into account international standards. Methodology of research. General scientific and special methods are used in the process of research, in particular: the analytical method is used in the review of regulatory and legal sources; the classification method has made it possible to differentiate the main components of accounting for biological assets, and the description method gives them a detailed description; the monographic method is used in the study of literary sources on accounting for biological assets; the system and analytical method is used in processing the received information. Findings. Approaches to the definition of the essence of biological assets are considered, their features are determined, identification characteristics and importance for economic activity are substantiated. The classification and classification of biological assets in accordance with the needs of management is generalized and improved. Problems of the development of accounting of biological assets have been identified, and the author’s vision of their solution is proposed. The essence of the concept of accounting for biological assets is specified. The approach to the estimation of the object of accounting is proposed, ways of determining the estimation of biological assets accounting are substantiated. Approaches to fair value estimation are considered: market, income, expense. Originality. The methodology for assessing objects of biological assets accounting, as well as proposals for its implementation, was further developed. Proposals for the improvement of methodological principles and organization of accounting of biological assets have been developed. The proposals on the improvement of methodological approaches for estimating biological assets at fair value are formulated. Practical value. The obtained results of the research can be used by business entities in the agrarian business in the process of accounting for biological assets and their evaluation according to different criteria. Key words: accounting; biological asset; long-term biological assets; current biological assets; standard; assessment.