(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Попко О.В. АНАЛІЗ СТАНУ ТА ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ Мета. Ідентифікація можливостей реалізації розвитку експортного потенціалу харчової, зокрема молочної промисловості України в умовах глобалізаційних процесів. Методика дослідження. У науковому дослідженні використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: метод теоретичного узагальнення – для уточнення окремих понять; статистичного аналізу – для оцінювання динаміки обсягів експорту та імпорту молока й молочної продукції, метод експортних оцінок – для проведення SWOT-аналізу молочної промисловості України. Результати дослідження. Встановлено: харчова промисловість України входить до базових секторів економіки, які формують ВВП України, надходження до бюджету та визначають рівень зайнятості й доходів українців. Визначено: найбільшу перспективу в секторі харчової і переробної промисловості представляють готові до вживання продукти харчування, у тому числі молоко та молочні продукти. Приведено результати, здійсненого на основі досліджень стану розвитку молочної галузі України, проблем та завдань її розвитку, SWOT-аналізу сильних та слабких сторін галузі, можливостей і загроз її розвитку в умовах глобалізації. Сформовано пріоритетні напрямки розвитку експортного потенціалі молочної галузі України, зокрема: забезпечення продовольчої безпеки; закріплення поточних торговельних позицій; диверсифікацію ринків збуту; диверсифікацію товарної номенклатури; диверсифікацію суб’єктів експорту. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано підходи до реалізації експортного потенціалу розвитку харчової, зокрема молочної промисловості України, які обумовлюють підвищення її конкурентних позицій на внутрішньому та зовнішньому ринках продовольчих товарів. Практична значущість результатів дослідження визначається можливістю застосування сформульованих рекомендацій як при розробці стратегії розвитку харчової промисловості України в цілому, так і на рівні конкретного підприємства. Ключові слова: продовольча безпека; розвиток економічного потенціалу; експортна стратегія; харчова промисловість; SWOT-аналіз; глобалізаційні процеси. Попко Е.В. АНАЛИЗ СОСТОЯНИЯ И ПЕРСПЕКТИВ РАЗВИТИЯ ЭКСПОРТНОГО ПОТЕНЦИАЛА МОЛОЧНОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ УКРАИНЫ Цель. Идентификация возможностей реализации развития экспортного потенциала пищевой, в частности молочной промышленности Украины в условиях процессов глобализаций. Методика исследования. В научном исследовании использованы общенаучные и специальные методы исследования, в частности: метод теоретического обобщения – для уточнения отдельных понятий; статистического анализа – для оценивания динамики объемов экспорта и импорта молока и молочной продукции, метод экспортных оценок – для проведения SWOT- анализа молочной промышленности Украины. Результаты исследования. Установлено: пищевая промышленность Украины относится к базовым секторам экономики, которые формируют ВВП Украины, поступления в бюджет и определяют уровень занятости и доходов украинцев. Определено: наибольшую перспективу в секторе пищевой и перерабатывающей промышленности представляют готовые к употреблению продукты питания, в том числе молоко и молочные продукты. Приведены результаты, осуществленного на основе исследований состояния развития молочной отрасли Украины, проблем и заданий ее развитию, SWOT-анализа сильных и слабых сторон отрасли, возможностей и угроз ее развития в условиях глобализации. Сформированы приоритетные направления развития экспортного потенциале молочной отрасли Украины, в частности: обеспечение продовольственной безопасности; закрепление текущих торговых позиций; диверсификацию рынков сбыта; диверсификацию товарной номенклатуры; диверсификацию субъектов экспорта. Научная новизна результатов исследования. Обоснованы подходы к реализации экспортного потенциала развития пищевой, в частности молочной промышленности Украины, которые обусловливают повышение ее конкурентных позиций на внутреннем и внешнем рынках продовольственных товаров. Практическая значимость результатов исследования определяется возможностью применения сформулированных рекомендаций как при разработке стратегии развития пищевой промышленности Украины в целом, так и на уровне конкретного предприятия. Ключевые слова: продовольственная безопасность; развитие экономического потенциала; экспортная стратегия; пищевая промышленность; SWOT- анализ; процессы глобализации. Popko O.V. ANALYSIS OF THE STATE AND PROSPECTS OF DEVELOPMENT OF THE EXPORT POTENTIAL OF THE DAIRY INDUSTRY IN UKRAINE Purpose. The aim of the article is the identification of opportunities for realizing the development of the export potential of the food industry, in particular the dairy industry of Ukraine in the conditions of globalization processes. Methodology of research. General scientific and special methods of research are used in the scientific research, in particular: the method of theoretical generalization – to clarify certain concepts; statistical analysis – to assess the dynamics of exports and imports of milk and dairy products, the method of export assessments – for SWOT analysis of the dairy industry of Ukraine. Results: It is established that Ukraine’s food industry is included in the basic sectors of the economy, which form the GDP of Ukraine, revenues to the budget and determine the level of employment and income of Ukrainians. It is determined that the most perspective in the food and processing sector is ready-to-eat food, including milk and dairy products. The results of the research on the development of the Ukrainian dairy industry, problems and tasks of its development, SWOT analysis of the strengths and weaknesses of the industry, opportunities and threats of its development in the conditions of globalization are presented. The priority directions of development of export potential of the dairy industry of Ukraine are formed, in particular: food security; fixing current trading positions; diversification of sales markets; diversification of the product nomenclature; diversification of export entities. Originality. The approaches to realization of export potential of development of the food industry, in particular the dairy industry of Ukraine, are substantiated, which cause increase of its competitive positions in the domestic and foreign markets of food products. Practical value. The practical significance of the results of scientific research is determined by the possibility of using the formulated recommendations as when developing the strategy of development of the food industry of Ukraine as a whole, and at the level of a concrete enterprise. Key words: food security; economic potential development; export strategy; food industry; SWOT analysis; globalization processes.