(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Згалат-Лозинська Л. О., Головач Н.В. МЕТОД ОЦІНКИ РОЗВИТКУ УПРАВЛІНСЬКОГО ПЕРСОНАЛУ НА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ Мета. Розробка ефективного методу оцінки розвитку управлінського персоналу на вітчизняних підприємствах, оцінка факторів розвитку управлінського персоналу підприємства та професійної підготовки керівників відповідно до цілей і стратегії розвитку підприємства в сучасних умовах господарювання. Методика дослідження. Оптимальний метод оцінки ефективності розвитку управлінського персоналу визначено на основі аналізу компетенції та професійно значущих якостей певної моделі робочого місця. Методика оцінки розвитку розроблена на основі аналізу структури професійної компетентності управлінського персоналу. Результати дослідження. Використання запропонованого нами методу оцінки розвитку управлінського персоналу передбачає декілька варіантів прийняття управлінських рішень: 1) якщо необхідні компетенції у працівника на відповідній посаді «недорозвинуті», то слід приймати рішення щодо його пониження, переведення на іншу посаду, звільнення, корегування заробітної плати; 2) розробити та реалізувати план розвитку «недорозвинених» компетенцій та/або «розвинених» компетенцій, які для іншої моделі робочого місця будуть мати вищу вагу значущості; 3) розробити план професійного та/або кар’єрного розвитку для об’єкта дослідження. Запропонований метод надає можливість оцінювати рівень розвитку управлінського персоналу як до навчання, так і після нього з метою визначення рівня ефективності розвитку. Перспективи подальших досліджень полягають в розробці сприятливих умов розвитку управлінського персоналу на вітчизняних підприємствах за допомогою сучасних методів освіти. Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано метод оцінки розвитку управлінського персоналу на вітчизняних підприємствах, що надає можливість оцінювати рівень розвитку управлінського персоналу та визначати його ефективність. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати досліджень з оцінки рівня розвитку управлінського персоналу можуть бути використані на курсах підвищення кваліфікації персоналу на вітчизняних підприємствах за допомогою впровадження сучасних методів освіти. Ключові слова: управлінський персонал; професійно значущі якості; професійна підготовка керівників. Згалат-Лозинская Л.А., Головач Н.В. МЕТОД ОЦЕНКИ РАЗВИТИЯ УПРАВЛЕНЧЕСКОГО ПЕРСОНАЛА НА ОТЕЧЕСТВЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЯХ Цель. Разработка эффективного метода оценки развития управленческого персонала на отечественных предприятиях, оценка факторов развития управленческого персонала предприятия и профессиональной подготовки руководителей в соответствии с целями и стратегией развития предприятия в современных условиях хозяйствования. Методика исследования. Оптимальный метод оценки эффективности развития управленческого персонала определен на основе анализа компетенции и профессионально значимых качеств определенной модели рабочего места. Методика оценки развития разработана на основе анализа структуры профессиональной компетентности управленческого персонала. Результаты исследования. Использование предложенного нами метода оценки развития управленческого персонала предусматривает несколько вариантов принятия управленческих решений: 1) если необходимые компетенции у работника соответствующей должности «недоразвитые», то следует принимать решение о его понижении, перевод на другую должность, увольнение, корректировки заработной платы; 2) разработать и реализовать план развития «недоразвитых» компетенций и / или «развитых» компетенций, которые для другой модели рабочего места будут иметь больший вес значимости; 3) разработать план профессионального и / или карьерного развития для объекта исследования. Предложенный метод позволяет оценивать уровень развития управленческого персонала как до обучения, так и после него с целью определения уровня эффективности развития. Перспективы дальнейших исследований заключаются в разработке благоприятных условий развития управленческого персонала на отечественных предприятиях с помощью современных методов образования. Научная новизна результатов исследования. Предложен метод оценки развития управленческого персонала на отечественных предприятиях, что предоставляет возможность оценивать уровень развития управленческого персонала и определять его эффективность. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследований по оценке уровня развития управленческого персонала могут быть использованы на курсах повышения квалификации персонала на отечественных предприятиях посредством внедрения современных методов образования. Ключевые слова: управленческий персонал; профессионально значимые качества; профессиональная подготовка руководителей. Zgalat-Lozynska L.O., Golovach N.V. METHOD OF ASSESSING OF THE MANAGERIAL STAFF DEVELOPMENT AT DOMESTIC ENTERPRISES Purpose. The aim of the article is the development of the effective method for assessing the development of managerial personnel at domestic enterprises and the assessment of the factors of the managerial staff development at the enterprise and the managers professional training in accordance with the goals and strategy of the enterprise development in modern conditions. Methodology of research. The optimal method for assessing the effectiveness of personnel management development is determined on the basis of an analysis of the competence and professionally relevant qualities of a particular workplace model. The method of development assessment is developed on the basis of analysis of the structure of professional competence of personnel management. Findings. Using our proposed method of assessment of management’s options for management decisions may be several: 1) if necessary competence in the respective employee as “underdeveloped”, you should decide on his demotion, transfer to another post, dismissal, salary adjustments; 2) develop and implement a development plan for “underdeveloped” competencies and / or “advanced” competencies that will have a higher significance for another model of work place; 3) develop a plan for professional and / or career development for the research object. The proposed method provides an opportunity to assess the level of development of management personnel both in training and after it in order to determine the level of development efficiency. Prospects for further research are the development of favorable conditions for the development of management personnel at domestic enterprises with the help of modern educational methods. Originality. The method of evaluation of the managerial staff development at domestic enterprises is proposed, it provides an opportunity to evaluate the level of development of management personnel and determine its efficiency. Practical value. The obtained results of researches about estimation of management personnel development level can be used on training courses of the personnel at the national enterprises by means of introduction of modern methods of education. Key words: personnel management; professionally meaningful qualities; professional training of managers.