(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Шкільняк М.М. КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ КОМУНАЛЬНОЮ ВЛАСНІСТЮ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД Мета. Дослідження та визначення критеріїв ефективного управління комунальною власністю територіальних громад. Методика дослідження. Інформаційною базою дослідження є положення економічної теорії, Закони України, матеріали Фонду державного майна України, органів статистики, результати досліджень науковців та практиків з питань комунальної власності. Для досягнення поставленої мети використовувалися загальні наукові та спеціальні методи дослідження, а саме історичний та логічний методи (при дослідженні еволюції проблем управління комунальною власністю), порівняльного аналізу (при виборі та застосуванні способів використання комунальних об’єктів), системного аналізу (для формування механізму управління комунальною власністю). Результати дослідження. Проаналізувавши стан використання комунальної власності, визначено основні чинники впливу на ефективне її використання. Доведено, що проблема ефективного управління об’єктами комунальної власності досліджена недостатньо. В рамках дослідження визначено сутність категорії «ефективне використання майна». Узагальнюючи зарубіжну та вітчизняну практику, сформовано структуру побудови програми управління комунальним майном. За результатами дослідження запропоновано підходи і критерії оцінки ефективності використання комунальної власності виконавчими органами територіальних громад. Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано методичні підходи щодо економічної оцінки ефективного використання комунальної власності. Сформовано групи критеріїв оцінки ефективності управління майном комунальної власності територіальних громад. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження та розроблені пропозиції щодо ефективного використання комунального майна спрямовані на зростання фінансової спроможності територіальних громад. Ключові слова: комунальна власність; оцінка; ефективність; місцеве самоврядування; територіальні громади; критерії; децентралізація. Шкильняк М.М. КРИТЕРИИ ЭФФЕКТИВНОГО УПРАВЛЕНИЯ КОМУНАЛЬНОЙ СОБСТВЕННОСТЬЮ ТЕРРИТОРИАЛЬНЫХ ОБЩИН Цель. Исследование и определение критериев эффективного управления коммунальной собственностью территориальных общин. Методика исследования. Информационной базой исследования являются положения экономической теории, Законы Украины, материалы Фонда государственного имущества Украины, органов статистики, результаты исследований ученых и практиков по вопросам коммунальной собственности. Для достижения поставленной цели использовались общенаучные и специальные методы исследования, а именно исторический и логический методы (при исследовании эволюции проблем управления коммунальной собственностью), сравнительного анализа (при выборе и применении способов использования коммунальных объектов), системного анализа (для формирования механизма управления коммунальной собственностью). Результаты исследования. Проанализировав состояние использования коммунальной собственности, определены основные факторы влияния на эффективное ее использование. Доказано, что проблема эффективного управления объектами коммунальной собственности исследована недостаточно. В рамках исследования определена сущность категории «эффективное использование имущества». Обобщая зарубежную и отечественную практику, сформирована структура построения программы управления коммунальным имуществом. По результатам исследования предложены подходы и критерии оценки эффективности использования коммунальной собственности исполнительными органами территориальных общин Научная новизна результатов исследования. Предложены методические подходы к экономической оценки эффективного использования коммунальной собственности. Сформированы группы критериев оценки эффективности управления имуществом коммунальной собственности территориальных общин. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования и разработанные предложения эффективного использования коммунального имущества направленные на рост финансовой состоятельности территориальных общин. Ключевые слова: коммунальная собственность; оценка; эффективность; местное самоуправление; территориальные общины; критерии; децентрализация. Shkilnyak М.М. THE CRITERIA FOR EFFECTIVE MANAGEMENT OF THE COMMUNAL PROPERTY OF TERRITORIAL COMMUNITIES Purpose. The objective of the article is to study and determine the criteria for effective management of communal property of territorial communities. Methodology of research. The information base of the research is the principles of the economic theory, the Laws of Ukraine, the materials of the State Property Fund of Ukraine, the statistical bodies, the results of researches of scientists and practitioners on communal property issues. To achieve this aim, general scientific and special methods of research were used, namely historical and logical methods (in the study of the evolution of communal property management problems), comparative analysis (in the selection and application of methods of using communal objects) and system analysis (for the formation of a mechanism of communal property management). Findings. After analyzing the state of utilization of communal property, the main factors influencing its effective use are determined. It is proved that the problem of effective management of objects of communal property is investigated insufficiently. Within the framework of the research, the essence of the category "effective use of property" is determined. Summing up foreign and domestic practice, the structure of the program of management of communal property was formed. According to the results of the study, approaches and criteria for assessing the effectiveness of using communal property by the executive bodies of territorial communities are proposed. Originality. Methodical approaches to the economic evaluation of the effective use of communal property are proposed. Groups of criteria for assessing the effectiveness of managing the property of communal property of territorial communities are formed. Practical value. The results of the research and the proposals on the effective use of communal property are aimed at increasing the financial capacity of the territorial communities. Key words: municipal property; assessment; efficiency; local self-government; territorial communities; criteria; decentralization.