(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Чирак М.В., Чирак І.М. ВПЛИВ ЦІНОВОГО ЧИННИКА НА УКРАЇНСЬКИЙ ЕКСПОРТ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ Мета. Дослідження впливу цінового чинника та волатильності цін на світовому ринку сільськогосподарської продукції на обсяги українського аграрного експорту, виявлення резервів його вартісного зростання і підвищення результативності. Методика дослідження. В процесі дослідження використано загальні наукові методи, зокрема: методи теоретичного узагальнення – для дослідження теоретичних основ та існуючих концепцій волатильності ціноутворення на світовому аграрному ринку; аналізу і синтезу – для виявлення причин падіння виручки та розробки заходів щодо підвищення конкурентоспроможності української аграрної продукції на світовому ринку; прогнозування – для визначення можливих світових обсягів продажів зернових культур. Результати дослідження. Встановлено, що АПК України є більш стійким до впливу негативних чинників порівняно з іншими експортними галузями економіки. Виявлено, що основною причиною зменшення вартості експортної виручки від реалізації сільськогосподарської продукції в останні роки є падіння світових цін на зернові культури. Доведено, що орієнтація експортерів на обмежену кількість найменувань товарних позицій аграрної продукції в умовах значної волатильності цін є невиправданою. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтована необхідність прискореного розвитку переробних підприємств з метою підвищення частки продуктів харчування з більш високим вмістом доданої вартості в українському аграрному експорті. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприятимуть зменшенню ймовірних ризиків і підвищенню ефективності участі українського аграрного сектору у зовнішньоторговельній діяльності за рахунок збільшення кількості найменувань товарних позицій агропродовольчої продукції і врахування структурних зрушень у динаміці світового аграрного експорту. Ключові слова: світовий ринок сільськогосподарської продукції; аграрний сектор; експорт; світові ціни; цінова волатильність; цінові тренди; цінова рівновага; ринкова кон’юнктура. Чирак Н.В., Чирак И.Н. ВЛИЯНИЕ ЦЕНОВОГО ФАКТОРА НА УКРАИНСКИЙ ЭКСПОРТ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОЙ ПРОДУКЦИИ Цель. Исследование влияния ценового фактора и волатильности цен на мировом рынке сельскохозяйственной продукции на объемы украинского аграрного экспорта, выявление резервов его стоимостного роста и повышения результативности. Методика исследования. В процессе исследования использованы общие научные методы, в частности: методы теоретического обобщения – для исследования теоретических основ и существующих концепций волатильности ценообразования на мировом аграрном рынке; анализа и синтеза – для выявления причин падения выручки и разработки мероприятий по повышению конкурентоспособности украинской аграрной продукции на мировом рынке; прогнозирования – для определения возможных мировых объемов продаж зерновых культур. Результаты исследования. Установлено, что АПК Украины является более устойчивым к воздействию негативных факторов по сравнению с другими экспортными отраслями экономики. Выявлено, что основной причиной уменьшения стоимости экспортной выручки от реализации сельскохозяйственной продукции в последние годы является падение мировых цен на зерновые культуры. Доказано, что ориентация экспортеров на ограниченное количество наименований товарной позиции аграрной продукции в условиях значительной волатильности цен является неоправданной. Научная новизна результатов исследования. Обоснована необходимость ускоренного развития перерабатывающих предприятий с целью повышения доли продуктов питания с более высоким содержанием добавленной стоимости в украинском аграрном экспорте. Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования будут способствовать уменьшению возможных рисков и повышению эффективности участия украинского аграрного сектора во внешнеторговой деятельности за счет увеличения количества наименований товарных позиций агропродовольственной продукции и учета структурных сдвигов в динамике мирового аграрного экспорта. Ключевые слова: мировой рынок сельскохозяйственной продукции; аграрный сектор; экспорт; мировые цены; ценовая волатильность; ценовые тренды; ценовое равновесие; рыночная конъюнктура Chyrak M.V., Chyrak I.M. THE INFLUENCE OF THE PRICE FACTOR ON THE UKRAINIAN EXPORT OF AGRICULTURAL PRODUCTION Purpose. The purpose of the article is the research of the influence of price factor and prices volatility at the world agricultural market on the volumes of Ukrainian agrarian exports, identification of the reserves of its cost increase and increase the effectiveness. Methodology of research. In the process of the research, general scientific methods were used, in particular: theoretical generalization methods – to study the theoretical foundations and existing concepts of pricing volatility in the global agricultural market; analysis and synthesis methods – to identify the causes of revenue decrease and to develop measures to increase the competitiveness of Ukrainian agrarian products in the world market; forecasting methods – to determine the possible global sales of grain crops. Findings. It is established that the agro industrial complex of Ukraine is more resistant to the influence of negative factors comparing to other export branches of the economy. It is found that the main reason for the decrease in the value of export income from the sale of agricultural products in recent years is the fall in world prices for grain crops. It is proved that the orientation of exporters to a limited number of items of agrarian commodity positions in conditions of high volatility of prices is unjustified. Originality. The scientific novelty is to justify the necessity of accelerated development of processing enterprises in order to increase the share of food products with higher value added in Ukrainian agrarian exports. Practical value. The results of the study will reduce the probable risks and increase the efficiency of participation of the Ukrainian agrarian sector in foreign trade activities by increasing the number of items of commodity positions in agricultural products and taking into account structural changes in the dynamics of world agricultural exports. Key words: world agricultural market; agrarian sector; export; world prices; price volatility; price trends; price equilibrium; market conditions