ПРОЯВИ НЕРІВНОСТІ В АКАДЕМІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ТА НА РИНКУ ПРАЦІ Й КОМУНІКАТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЇЇ ПОДОЛАННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Федоришина Л.М., Макартецька В.С., Рогожа А.О., Гавриш А.В. ПРОЯВИ НЕРІВНОСТІ В АКАДЕМІЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ТА НА РИНКУ ПРАЦІ Й КОМУНІКАТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЇЇ ПОДОЛАННЯМета. Дослідження проявів нерівності в академічному середовищі та на ринку праці, формування причин появи та можливих шляхів її подолання, а також окреслення ролі комунікативних технологій у цьому процесі.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи дослідження: аналізу, монографічний, абстрактно-логічний, узагальнення – для розгляду сутності нерівності та її видів, для формулювання причин появи нерівності в академічному середовищі та на ринку праці, можливих шляхів її усунення; опитування з допомогою goole-форми – для виявлення думок здобувачів вищої освіти стосовно проявів нерівності в академічному середовищі та найманих працівників стосовно проявів нерівності на ринку праці; табличний – для систематизації та кращої візуалізації результатів проведеного дослідження.Результати дослідження. Розглянуто сутність та види нерівності. Узагальнено причини появи нерівності в академічному середовищі та на ринку праці. До причин її появи в академічному середовищі відносимо нерівний доступ до якісної освіти, фінансові бар’єри, стереотипи та упередження, нерівність в академічних можливостях, академічний непотизм та фаворитизм, відмінності в цифрових компетенціях, а на ринку праці – освітній розрив, гендерну нерівність, стигматизацію окремих соціальних груп, ейджзим, нерівний доступ до вакансій, асиметрію інформації, аутсорсинг та ін. Проведено опитування здобувачів освіти стосовно проявів нерівності в академічному середовищі, що дало змогу встановити, що опитані нами здобувачі переважно не стикаються з її проявами у власних закладах освіти та більшість вказують, що усі студенти мають рівні можливості. Натомість результати проведеного опитування найманих працівників стосовно проявів нерівності на ринку праці показали, що більше половини опитаних стикалися з ними особисто, зокрема з ейджизмом та сексизмом. Сформовано шляхи подолання нерівності в академічному середовищі та на ринку праці. Окреслено роль комунікативних технологій в подоланні нерівності.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку дослідження проявів нерівності в академічному середовищі та на ринку праці, що дало змогу сформувати можливі шляхи її подолання в сучасних умовах.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть стати підґрунтям розробки програм подолання проявів нерівності в академічному середовищі та на ринку праці, а також подальших наукових розвідок у цьому напрямі.Ключові слова: нерівність, прояви нерівності, ейджизм, гендерна нерівність, упередження, стереотипи, ринок праці, академічне середовище, подолання нерівності, комунікативні технології, цифрові платформи, цифрові комунікації. Fedoryshyna L.M., Makartetska V.S., Rohozha A.O., Havrysh A.V. MANIFESTATIONS OF INEQUALITY IN THE ACADEMIC ENVIRONMENT AND ON THE LABOUR MARKET AND COMMUNICATIVE TECHNOLOGIES FOR OVERCOMING ITPurpose. The aim of the article is to investigate the manifestations of inequality in the academic environment and on the labour market, to form the causes of its occurrence and possible ways to overcome it, as well as outlining the role of communication technologies in this process.Methodology of research. The following research methods were used to achieve the set goal, in particular: analysis, monographic, abstract and logical, generalization ‒ to consider the essence of inequality and its types, to formulate the causes of inequality in the academic environment and on the labour market, possible ways to eliminate it; survey using the Google form ‒ to identify the opinions of higher education applicants regarding the manifestations of inequality in the academic environment and employees regarding the manifestations of inequality in the labour market; tabular ‒ to systematize and better visualize the results of the conducted study.Findings. The essence and types of inequality is considered. The causes of inequality in the academic environment and on the labour market is generalized. The reasons for its appearance in the academic environment include unequal access to quality education, financial barriers, stereotypes and prejudices, inequality in academic opportunities, academic nepotism and favouritism, differences in digital competencies, and in the labour market ‒ the educational gap, gender inequality, stigmatization of certain social groups, ageism, unequal access to vacancies, information asymmetry, outsourcing, etc.A survey of education seekers is conducted regarding manifestations of inequality in the academic environment, which made it possible to establish that the seekers we surveyed mostly do not encounter its manifestations in their own educational institutions and the majority indicate that all students have equal opportunities. In contrast, the results of a survey of employees regarding manifestations of inequality in the labour market showed that more than half of those surveyed had encountered them personally, in particular ageism and sexism. Ways to overcome inequality in the academic environment and in the labour market was formed. The role of communication technologies in overcoming inequality is outlined.Originality. The study of manifestations of inequality in the academic environment and on the labour market has received further development, which made it possible to form possible ways to overcome it in modern conditions.Practical value. The results of the conducted research can become the basis for the development of programs to overcome manifestations of inequality in the academic environment and on the labour market, as well as further scientific research in this direction.Key words: inequality, manifestations of inequality, ageism, gender inequality, prejudice, stereotypes, labour market, academic environment, overcoming inequality, communication technologies, digital platforms, digital communications.